Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Boligstrid i Longyearbyen lokalstyre

Tom Ramberg snakker de ansattes sak. Han ønsker ikke høyere husleie. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Boligstrid i Longyearbyen lokalstyre

De ansatte i Longyearbyen lokalstyre frykter høyere husleie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.09.2010 kl 11:00

– Vi som leier hos Longyearbyen lokalstyre i dag, skal ikke betale for at vedlikeholdet har vært for dårlig tidligere, sier Tom Ramberg som er leder for Utdannings­forbundet i Longyearbyen.

Grunnlaget for boligordningen til Longyearbyen lokalstyre (LL) er at den skal betale seg selv. Ramberg sier han er enig i selvkostprinsippet, men at det nå er ti års etterslep på vedlikehold i LL. Han mener det er feil at dagens ansatte skal betale for det.

Ni fagforeninger i LL har gått sammen om å sende et brev til politikerne hvor de uttrykker sin misnøye med forslaget om husleieøkning.

Øker husleia

Forrige uke la administrasjonssjef Ivar Undheim fram en anbefaling for politikerne i Administrasjons­utvalget om økt husleie for LL-ansatte, for å få mer penger til vedlikehold fremover.

Anbefalingen er at husleia skal økes fra 27,30 kroner per kvadratmeter i dag til 30 kroner per kvadratmeter 1. juli neste år. For en leilighet på 70 kvadratmeter vil det bety en økning fra 1.908 kroner til 2.100 kroner i måneden. Fra 2012 skal husleia økes med to kroner per kvadratmeter hvert år frem til 2019. En leilighet på 70 kvadratmeter vil i 2019 koste 3.220 kroner i måneden. Økningen tar høyde for økning i konsumprisindeksen. Avgifter til vann, avløp, renovasjon og fjernvarme vil komme i tillegg.

Tredelt løsning

Administrasjonssjef Ivar Undheim foreslår en tredelt løsning: At det søkes om mer penger fra staten til boligpenger, at de ansatte må betale mer husleie og at lokalstyret bevilger penger fra fellespotten.

– Vi burde hatt et par millioner mer i året til vedlikehold. Men det kommer jo også an på hvilken standard vi skal tilby

Politisk behandling

Et utvalg som inkluderte representanter fra fagforeningene i LL, har sammen med administrasjonen arbeidet med å utforme en ny boligpolitikk for LL. Fagforeningene og administrasjonen ble ikke enige når det gjaldt husleieøkningen. De tillitsvalgte skrev derfor ikke under på strategidokumentet som ble laget på grunnlag av utvalgets arbeid.

Lokalstyret skal behandle saken om boligstratergi for Longyearbyen lokalstyre tirsdag. Da skal det også avgjøres om det blir skjenking i kulturhuset og på flyplassen.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!