Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Boligstrid i Longyearbyen lokalstyre

Tom Ramberg snakker de ansattes sak. Han ønsker ikke høyere husleie. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Boligstrid i Longyearbyen lokalstyre

De ansatte i Longyearbyen lokalstyre frykter høyere husleie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.09.2010 kl 11:00

– Vi som leier hos Longyearbyen lokalstyre i dag, skal ikke betale for at vedlikeholdet har vært for dårlig tidligere, sier Tom Ramberg som er leder for Utdannings­forbundet i Longyearbyen.

Grunnlaget for boligordningen til Longyearbyen lokalstyre (LL) er at den skal betale seg selv. Ramberg sier han er enig i selvkostprinsippet, men at det nå er ti års etterslep på vedlikehold i LL. Han mener det er feil at dagens ansatte skal betale for det.

Ni fagforeninger i LL har gått sammen om å sende et brev til politikerne hvor de uttrykker sin misnøye med forslaget om husleieøkning.

Øker husleia

Forrige uke la administrasjonssjef Ivar Undheim fram en anbefaling for politikerne i Administrasjons­utvalget om økt husleie for LL-ansatte, for å få mer penger til vedlikehold fremover.

Anbefalingen er at husleia skal økes fra 27,30 kroner per kvadratmeter i dag til 30 kroner per kvadratmeter 1. juli neste år. For en leilighet på 70 kvadratmeter vil det bety en økning fra 1.908 kroner til 2.100 kroner i måneden. Fra 2012 skal husleia økes med to kroner per kvadratmeter hvert år frem til 2019. En leilighet på 70 kvadratmeter vil i 2019 koste 3.220 kroner i måneden. Økningen tar høyde for økning i konsumprisindeksen. Avgifter til vann, avløp, renovasjon og fjernvarme vil komme i tillegg.

Tredelt løsning

Administrasjonssjef Ivar Undheim foreslår en tredelt løsning: At det søkes om mer penger fra staten til boligpenger, at de ansatte må betale mer husleie og at lokalstyret bevilger penger fra fellespotten.

– Vi burde hatt et par millioner mer i året til vedlikehold. Men det kommer jo også an på hvilken standard vi skal tilby

Politisk behandling

Et utvalg som inkluderte representanter fra fagforeningene i LL, har sammen med administrasjonen arbeidet med å utforme en ny boligpolitikk for LL. Fagforeningene og administrasjonen ble ikke enige når det gjaldt husleieøkningen. De tillitsvalgte skrev derfor ikke under på strategidokumentet som ble laget på grunnlag av utvalgets arbeid.

Lokalstyret skal behandle saken om boligstratergi for Longyearbyen lokalstyre tirsdag. Da skal det også avgjøres om det blir skjenking i kulturhuset og på flyplassen.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!