Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Boligkrangel etter Ap-utspill

Høye priser: Leieprisene i Longyearbyen er høye. Nå krangles det om årsaken, og om hvordan de skal komme ned på et lavere nivå. FOTO: Eirik Palm

Boligkrangel etter Ap-utspill

Både næringsministeren og Store Norske Boliger tar til motmæle etter kritikken fra Ap-lederen om høye leiepriser.

Tekst:

Publisert:

Leder Øyvind Snibsøer i Svalbard Arbeiderparti slo i forrige uke fast at de høye leie-prisene i Longyearbyen gjør at stedet har fått et A- og et B-lag i boligmarkedet. Han viste til at noen har arbeidsgivere som subsidierer husleien, mens andre ikke har det.

Høyere kostnader

Ap-lederen mener at boligprisene har blitt en stor belastning for det private næringslivet, fordi det gir høyere lønns- og personalkostnader. Snibsøer mener Store Norske Boliger (SNB) har et ansvar for denne situasjonen, og krever at Monica Mæland (H) som næringsminister og eier av Store Norske må gripe inn i boligprisingen.

Se bildet større

Kritiserer: Øyvind Snibsøer mener næringsminister Monica Mæland hindrer utvikling ved ikke å diktere Store Norske. FOTO: Eirik Palm

– De høye boligprisene er et alvorlig hinder for Stortingets intensjon om «et robust familiesamfunn», for det er få familier som har råd til å betale den prisen SNB krever for en ikke-subsidiert bolig, skrev han, og fastslo at Mæland hindrer næringsutvikling i Longyearbyen når hun ikke gjør noe.

– Satt stille i åtte år

Det har fått Mæland til å tenne på pluggene. Hun mener Ap toer sine hender.

Se bildet større

Svalbardposten nr 8, 24. februar 2016. FOTO: Faksimile

– Jeg tenker at han bommer helt på målet. Jeg har sett at jeg har blitt beskyldt for å hindre næringsutvikling. Det er ingen som har gjort mer for å løse situasjonen på Svalbard, som denne regjeringen, sier hun.

Mæland viser til at regjeringen har kjøpt eiendom for en halv milliard i fjor, og at den nå har foreslått for Stortinget å gi 150 millioner kroner årlig for å opprettholde bosetning og næringsaktivitet.

– Og vi bevilget 50 millioner til omstillingsarbeid. Ap satt stille i åtte år. De benyttet ikke gode år til å forberede seg på vanskelig år, og det er et stort ansvar jeg synes man skal ta når man sitter i opposisjon. Det ble heller ikke gjort noe for å løse boligsituasjonen da Ap styrte, sier hun til Svalbardposten.

Se bildet større

Skivebom: Monica Mæland avviser blankt kritikken fra Svalbard Ap, og mener Ap kunne gjort noe med boligprisene sa de satt i regjering. FOTO: Eirik Palm

Uaktuelt

«Svalbard Arbeiderparti krever at Monica Mæland, som ansvarlig minister, og generalforsamlingen i Store Norske Boliger, rydder opp i disse forholdene, og sørger for at SNB begynner å føre en pris- og utleiepolitikk som kommer hele Longyearbyen til gode», skrev Snibsøer i et innlegg i Svalbardposten.

Om oppfordringen om å ta grep for å få leieprisene ned på et lavere nivå, sier Mæland at det er uaktuelt å blande seg inn i styringen av Store Norske, og at hun overlater det til styret.

– Det handler om å ha profesjonelle eierprinsipper som vi har hatt siden Kings Bay, hvor alle lærte at departement bør ha en armlengdes avstand til driften. Vi skal oppnevne styret, vi skal følge opp styret, men det er styret som skal drive selskapet, sier hun.

– Ansvarlig

Øyvind Snibsøer har også vekket Store Norske Boliger. Eiendomssjef Sveinung Lystrup Thesen mener Snibsøer slumser med fakta, og avviser at selskapet er prisdrivende. Han viser til et prisnivå fra cirka 7.000 kroner for en 40-45 kvadratmeter stor leilighet til nærmere 16.000 for en femroms bolig i Gruvedalen.

– Vi er klare over at mange boliger i Longyearbyen leies ut til kvadratmeterpriser som er betydelig høyere enn dette, skriver han.

Se bildet større

Prisene ligger midt på treet, mener eiendomssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske Boliger. FOTO: Christopher Engås

Eiendomssjefen mener SNB har en ansvarlig rolle i boligmarkedet ut fra pris og standard. Han plasserer dermed boligene til SNB i et midtsjikt, og forsvarer prisene ut fra kostnadene det innebærer å bygge på Svalbard.
Han er imidlertid enig i skillet i boligmarkedet.

– Boligprisene blir ekstra synlige på grunn av skillet mellom de som har tjenestebolig, og de som ikke har det. Og man kan godt mene at boligprisene i byen bør bli lavere for å legge til rette for privat næringsutvikling. Hvordan det skal legges til rette for dette, må vurderes nøye, framholder han.

Flere innbyggere

Ifølge Store Norske har Store Norske Boliger brukt om lag 160 millioner kroner på boligbygg-ing og 40 millioner på opp-ussing. 108 boliger er bygget de siste årene, og ifølge Thesen gir leieprisene en lav avkastning. Blir den for lav vil det bli ulønnsomt for private utbyggere å investere i boligbygging.

Han avviser imidlertid ikke lavere priser dersom mange boliger blir stående tomme fra høsten av, når Lunckefjell kommer i driftshvile og aktiviteten i kullselskapet blir lavere.

Foreløpig går det andre veien, og siden 1. januar har innbyggertallet i Longyearbyen økt med 31, ifølge ferske tall fra Oppvekst- og kultursektoren i Longyearbyen lokalstyre. I samme periode gikk den norske andelen av innbyggerne i Longyearbyen ned med to.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!