Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bluesfeberen smittet rekordmange

Thor Lønning og Knut Hem spilte for første gang sammen som en duo på Dark Season Blues 2013. Her fra lunsjkonserten på Polarhotellet, hvor det var tettpakket med folk i puben. FOTO: Christopher Engås

Bluesfeberen smittet rekordmange

Dark Season Blues 2013 går inn i historien som en av de mest vellykkede.

Tekst:

Publisert:

Fra festivalen startet torsdag, til siste riff på jam sessionen på Funken søndag var spilt, var det folksomt rundt artistene og scenene som utgjorde årets Dark Season Blues 2013.

At festivalen ble en publikumssuksess kan bluesklubben si allerede, selv om de ikke har fått oversikt over billettsalget eller økonomien for øvrig i festivalen som hadde et budsjett på om lag 1,1 millioner kroner.

Som regel fullt

– Alle de 240 festivalpassene ble tidlig revet bort. På torsdag regner vi med at det var om lag 100 ledige billetter fordelt på konsertene på puben, på Svalbar og på Kroa. Alle andre kveldsarrangement var utsolgt, og det var også fullt i Gruve 3, på Karlsberger Pub og i kirka på søndag, sier kasserer og bookingansvarlig Gry Snelltvedt.

Folk sto som sild i tønne under de to blueslunsjene på puben. I tillegg møtte nærmest «alle mann alle» blant elevene på Longyearbyen skole til skolekonserten, mens en skokk med unger fra både Kullungen og Polarflokken barnehager nøt musikken til Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm fredag formiddag.

Når man har arrangert bluesfestival i 11 år, blir det etter hvert vanskelig å sammenligne. Men Snelltvedt og leder i Longyearbyen bluesklubb, Espen Helgesen, er enig om at årets festival ruver blant de beste på mange områder.

– Vi hadde veldig mange tilreisende til årets festival. Jeg tror det kan være rekord, i alle fall ikke langt ifra, sier Helgesen.

SAS satte opp ekstra fly for å frakte folk fra fastlandet. Flyselskapet tjente dermed gode penger på festivalen. Særlig siden de ikke sponset festivalen med ei eneste krone.

Internasjonalt snitt


Dark Season Blues er blitt et merkevarenavn, også utenfor Norges grenser. Det viser tilstedeværelsen av journalister fra flere land. Arrangøren noterte seg journalisttilværelse fra Russland, England, Sverige, og flere norske

– Det har vært stor pågang fra norske medier rundt festivalen, og det er vårt bestemte inntrykk at Dark Season Blues er blitt et merkevarenavn også utenfor Norges grenser, sier Helgesen.

USAs største bluesmagasin Blues Review ryktes å snuse på festivalen i Longyearbyen, og bluesklubben har et berettiget håp om å få se journalister fra musikktidsskriftet neste år.

Barnetekke

Svalbardposten har ikke beskrevet noen av konsertene fra Dark Season Blues så langt, og på grunn av manglende kompetanse var det heller aldri meningen. Men vi gjør et unntak for de første 15 minuttene av barnehagekonserten som Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm hadde.

Slide-gitaristen Eriksen introduserte seg, og forklarte hva blues er på barnas språk, før han og perkusjonist Sjøstrøm spilte den første låten. Så engasjerte han ungene.

– Stig har så få trommer med seg hit til Longyearbyen på grunn av at det ikke ble plass i flyet. Kan dere finne ting han kan slå tromme på?

Ungene forsvant i hver sin retning og kom tilbake med bøtter og spann, kasseroller og boller, og kopper og skjærfjøler for å nevne bare noe. Sjøstrøm spilte på alt barna brakte ham.

– Og nå skal vi danse til blues. For det går også an, sa Eriksen før neste låt, og ungene var på beina. Ingen satte seg ned etter det. Det ble bluestog i gangene, til genuin fryd for de små, som danset etter en slide-gitarist med opplagt barnetekke.

Inspirasjon

Selv om mange fornøyde publikummere og artister har gitt inspirasjon til å fortsette, er det ting Longyearbyen bluesklubb vil rette på til neste år.

– Vi har for dårlig kapasitet og tilbud på dagtid. Det har jeg mange tanker om, inkludert å holde lunsjkonserter flere steder og å lage en akustisk scene, sier Snelltvedt som allerede er i full gang med neste års festival.

Komiteen retter en takk til publikum, sponsorer, støttespillere og ikke minst over 60 frivillige som de ikke hadde klart seg uten.

– Årets festival har gitt oss motivasjon og pågangsmot. Nå håper vi at mange flere melder seg inn i bluesklubben slik at vi kan stå enda sterkere i framtiden, sier Snelltvedt og Helgesen.

Nøkkelord

Se bildet større

Daniel Eriksen fikk barna i Kullungen barnehage til å danse vilt og hemningsløst til hans slide-gitar. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Eriksen på kvelden, sammen med trommis Stig Sjøstrøm. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Svært mange hygget seg på årets bluesfestival, deriblant leder i Longyearbyen bluesklubb, Espen Helgesen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Victor Wainwright og Southern Hospitality imponerte hele tiden da de spilte på Kroa og på Huset. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!