Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blues bus – bus blues

gruvebus: Ørjan Augustinussen fra Ramfjorden ved Tromsø, eller Boltus som han blir kalt, kom til Svalbard for sju år siden. Han er Svea Nord-bus og synger blues på fritiden. FOTO: Birger Amundsen

Blues bus – bus blues

Ørjan Augustinussen (26) har vært med i Svea Nord fra gruva ble åpnet for sju år siden. Til tross for de mange nedturene siden den gang har han ikke tenkt å svikte fjellet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det vokser fram en ny generasjon gruvearbeidere på Svalbard, mange uten spesiell tilknyting til landet. De betrakter Svea som arbeidsplass og vil tilbringe fritida på fastlandet.
Det gidder ikke Ørjan være med på.
– Nei, æ va´ bestemt på det hele tiden at æ ikke skulle begynne å pendle te fastlandet.
Ørjan Augustinussen var 19 år og hadde akkurat dimmet i militæret da en kompis viste han et nummer av Svalbardposten hvor Store Norske søkte etter folk til en ny gruve.

Like før jul 1999 var han på plass, og ble satt til å skru sammen stålrør som fører inn i gruva.
– Det gikk fort opp for mæ at Svalbard var plassen å være. Alt var så stille og rolig. Her går det an å slappe av og ta livet med ro. Det likte æ.

Siden åpningen har gruva vært gjennom mange opp- og nedturer. Svea Nord er ei hypermoderne og svært effektiv gruve – når alt går som det skal. Gruva har krevd to liv, den siste dødsulykken skjedde sommeren 2005. Den saken kommer opp for retten mandag. En knapp måned senere brøt det ut en alvorlig brann i gruva.
– Det var jo en gedigen nedtur for oss alle å se at det veltet gulhvit røyk ut av det som var arbeidsplassen vår.

Etter hvert som slukningsarbeidet skred fram utover høsten og temperaturen sank i fjellet steg humøret tilsvarende hos busen.
– Å ja, det var en stor lettelse å komme i gang igjen. Det er rett og slett artig å være i fjellet når alt går som det skal.

Ørjan er beltevakt, med ansvar å sørge for at de mange kilometrene med transportbelter løper som de skal og de mange tusen belterullene svirer rundt uten varmgang.
Ørjan er en kompakt type, med en dyp, groovy røst. Under mørketidsbluesfestivalen sist høst debuterte han som vokalist sammen med gruvekompisene i Howlin´ Huskies. Det ble suksess.
– Snakker dere om ulykka som skjedde i fjellet for halvannet år siden, og rettsaken som begynner i Tromsø mandag?
– Det er jo enkelte som var involvert i ulykka som skal vitne, men det prates ikke nokka om selve ulykka, nei. Det e´ greit sånn. Men det e´ klart at vi kommer til å følge med til uka når saken kommer i gang og prate om det når det e´ nokka å fortelle. Helt klart.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!