Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blir tidenes mest miljøvennlige kullgruve

Kristin Jæger Wexsahl demonstrerte formidlingsevne da hun fortalte de frammøtte om smia i Gruve 3. FOTO: Christopher Engås

Blir tidenes mest miljøvennlige kullgruve

For hvert betalende besøk i nedlagte Gruve 3, blir det plantet et tre i Øst-Afrika.

Tekst:

Publisert:

Gruve 3-skogen befinner seg i Masai Mara i Kenya, hvor næringsminister Monica Mæland sist helg plantet stamtreet. Styreleder Brita Knutsen Dahl i Basecamp Spitsbergen AS, som skal drifte guidingen i Gruve 3, fortalte stolt om prosjektet under åpningen sist fredag.

– I dag blir det plantet 60 tre, og for hver betalende gjest til Gruve 3, blir det plantet et nytt. På denne måten vil gruva gi litt igjen til miljøet, og så skaper det parallelle arbeidsplasser på en annen side av jorda, sa hun.

Levende formidling

Det har vært planlagt et opplegg med guiding i Gruve 3 i flere år. Nå er det ryddet opp i daganlegget, det er bygget en gangvei, og ting er satt i system slik at det er lett å formidle gruvens historie til besøkende.

Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, mener historien som fortelles av kulissene kommer til å slå an.

– Man klarer ikke utløse økt reiseliv uten å ha en god historie å fortelle. Her i Gruve 3 har dere en unik og utmerket historie å fortelle, som blir svært attraktiv for besøkende til Svalbard, sa den tidligere forsvarsministeren.

– Jeg har stor tro på dette prosjektet, og det er nesten rørende at reiselivet skaper nytt liv i Gruve 3, la hun til.

Sterke historier

På åpningsdagen fikk de frammøtte, som ble kledd opp i lomp, være vitne til taler, og underholdning av Store Norske Mandskor. Det er mange historier å fortelle fra driften i Gruve 3, og ikke alle er lystige.

I en intervjuseanse med Svalbardpostens redaktør Eirik Palm, fortalte Frank Jakobsen, Håvar Fjerdingøy og Atle Brekken om livet i gruva. Frank Jakobsen mistet broren sin Geir i et blokkfall i gruva i mai 1991.

– Det var helt forferdelig da legen som hadde vært inne i gruva sa at det ikke var håp. Men vi opplevde samholdet i gruva og byen også med ulykka, fortalte han.

Under begravelsen var kirka full, og det sto folk utenfor også.

– Jeg husker også at en gammel gruvebus kom på døra vår etterpå, og ba om unnskyldning for at han hadde blitt forhindret fra å delta i begravelsen, sa Frank Jakobsen.

Urørt

Det som gjør at Gruve 3 egner seg så godt som turistattraksjon, er at daganlegget framstår som nesten helt urørt. Verktøyet henger på veggene, kjøretøyene står parkert der de sto mens drifta pågikk, og på veggene kan man se alt fra pinup-damer til skiftplaner med navnene på de som jobbet der den siste tiden.

Turer til Gruve-3 museet kan bestilles på alle bookingtjenester i Longyearbyen. Trente guider skal forklare hva som ble utført på de forskjellige stedene i daganlegget, og det skal etter hvert også bli mulig for besøkende å komme et stykke innover i gruvegangene.

Kristin Jæger Wexsahl orenterte om smia på åpningsdagen. Hun synes den nye oppgaven hun har fått er veldig spennende.

– Det er fantastisk artig å formidle om noe som er så levende som Gruve 3. Her i smia har vi arbeidstegningene til den siste smeden, og på benkene ligger det aviser og annet fra den tiden det var drift. Det er virkelig som å gå tilbake i tid, fortalte hun.

Se bildet større

rank Jakobsen (f.v.), Håvar Fjerdingøy og Atle Brekken fortalte om livet i gruva, på godt og vondt. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Store Norske Mandskor bidro som vanlig med passende gruvesang under åpningen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold (i midten) tror Gruve 3 vil bli et populært reiselivsprodukt. Her sammen med guide Runa Solvang og Christen Heiberg. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

De 60 frammøtte har store forventninger til tilbudet som opprettes i Gruve 3. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Styreleder Brita Knutsen Dahl i Basecamp fortalte om Gruve 3-skogen som er begynt å vokse i Kenya. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Direktør Wenche Ravlo i Store Norske, og Steinar Rorgemoen sørget for den høytidelige kjettingkuttingen for å markere at Gruve 3 igjen er åpnet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Stenger veien til Huset

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!