Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blir Svalbards ambassadør

Merete Nordheim er utvalgt til å være ambassadør i Agenda Nord-Norges program. Det neste året skal hun jobbe med å framsnakke Svalbard og mulighetene som finnes i Nord. FOTO: Christopher Engås

Blir Svalbards ambassadør

Vestlendingen Merete Nordheim (29) brenner for Nord-Norge, og skal tale Svalbards sak det kommende året.

Tekst:

Publisert:

Økonomisjefen på Basecamp Spitsbergen AS er en av 12 personer som er valgt ut til Agenda Nord-Norges ambassadørprogram. Det betyr at hun skal fordype seg i nordnorsk næringsliv, historie og politikk det kommende året.

– Vi skal ha sju samlinger hvor vi blant annet skal drive med nettverksbygging og øve opp våre ferdigheter i å presentere fortellinger fra nord. Nord skal framsnakkes, forteller 29-åringen.

Gode diskusjoner

Agenda Nord-Norge er et aksjeselskap med et ideelt formål, og det eies av LO i Nord-Norge, NHO i Nord-Norge, og Sparebank 1 Nord-Norge. Selskapet er et felles forum for sentrale aktører som har betydning for landsdelens verdiskapning, og hvert år samles i overkant av 400 nordnorske beslutningstakere fra privat og offentlig sektor. I år er hovedsamlingen i Alta, og dit skal Nordheim.

– Der skal vi diskutere nordnorske problemstillinger og muligheter. Jeg ser for meg at vi kan diskutere langt inn i de små timer, sier hun.

Men året som ambassadør skal inneholde mye mer. Før den store samlingen i Alta, skal Nordheim og de elleve andre være med en nordnorsk næringslivsdelegasjon og Nordnorsk symfoniorkester til Nord-Finland, Nord-Sverige og Vilnius i Litauen.

Senere blir det samlinger på andre strategiske plasser, blant annet i Brussel.

Brenner for Nord

Nordheim er entusiastisk tilhenger av Nord-Norge, selv om hun er vestlending fra Sveio kommune i Hordaland. Til Svalbard kom hun i 2013, etter å ha studert i Bergen og Oslo, og jobbet på den norske ambassaden i Moskva i årene før.

– Dialekten avgjør ikke hvor hjertet ditt er. Det er noe med energien og stemningen som er spesielt i Nord-Norge. Det er mye folk med en lidenskap for hva de holder på med, og en gründer på hvert et skjær. Og når jeg snakker om Nord-Norge, har jeg selvfølgelig Svalbard med i ligninga, sier hun.

Utålmodig

«Jeg har ikke ro i kroppen til å sitte og se på, jeg vil bidra, da dette er landsdelen jeg kommer til å bli gammel i», skriver Merete Nordheim i søknaden sin til Angenda Nord-Norge som førte til at hun ble utvalgt som ambassadør. Lokalt er hun et aktivt medlem av Svalbard Høyre, og beskriver seg som en grønnblå politiker.

– Å delta i lokale diskusjoner, for så å bringe dem til torgs i Agenda Nord-Norge er en del av jobben. Lokalt er jeg opptatt av bærekraft, og hvordan vi skal få på plass en ny energibærer for Longyearbyen, sier hun.

Ambassadøren er også opptatt av næringen hun jobber i, og er den eneste fra reiselivsnæringen blant kullet av ambassadører.

– På Svalbard er det viktig at vi forvalter områdene vi bruker på en smart måte, og da må offentlig forvaltning spille på lag med det private næringsliv. Slik blir det lettere å skape flere arbeidsplasser og dermed høyere skatteinntekter, sier Merete Nordheim i ekte Høyre-stil.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!