Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blir søppel om ingen vil ha den

Solveig Egeland bygget hytta sammen med åtte andre. Prosjektet fikk navnet Ocean Hope. Bildet er fra åpningsdagen da alt var nesten ferdig. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Blir søppel om ingen vil ha den

Kunsthytta i Sjøområdet må bort innen 1. oktober. Kunstneren fjerner den, om ikke noen ønsker å ta over.

Tekst:

Publisert:

I begynnelsen av august sto Solveig Egelands søppelhytte ferdig i Sjøområdet. Søppel fra Sysselmannens søppeltokt er brukt for å bygge et kunstverk som varsler om at søppel er i ferd med å ødelegge havet. Siden den ble satt opp, er hytta blitt mye besøkt blant annet av barnefamilier i helgene. Etter knapt to måneder må den nå fjernes.

– Vi har tillatelse fra Longyearbyen lokalstyre til å la hytta stå fram til oktober. Jeg har ikke fått signaler om at noen ønsker å ta over den. Meningen var at det skulle være en midlertidig installasjon for å visualisere søpla i havet. Om det er slik at dette er noe folk vil bruke, er det noe jeg vil se på, sier Solveig Egeland.

Vurderer lagring
Dersom det viser seg at folk ønsker å fortsette å bruke hytta, foreslår kunstneren å finne et sted å lagre den for så å sette den ut igjen i juni.

– Men det er klart det koster litt penger å få fraktet den ut med heisekran. Jeg vet ikke hvor realistisk det er. Det er litt opp til folk å tenke hvilke muligheter som finnes. Jeg vet ikke hvor langt opp på land isen går om vinteren, og om det er et alternativ at hytta kan bli stående i vinter også, sier hun.

Birgit Hanseid Bendiksen er en av dem som gjerne vil beholde hytta.

– Det er bra å ha et sted hvor det er mulig å gå inn. Om den ikke kan stå der den står, ville det vært fint om den kunne kommet til skoleplassen, en lekeplass eller en av barnehagene, sier hun.

Hun synes det ville være sørgelig å ødelegge hytta.

– Vi vil gjerne bevare Svalbard, og dette er et synlig tegn på det, sier hun.

Ikke til LL
Seniorrådgiver i utvikling Astrid Meek i Longyearbyen lokalstyre forteller at for at bygget kan bli stående lenger enn til 1. oktober, må det søkes om forlengelse av frist og noen må stå som ansvarlig. De vil ha ansvaret for opprydding og fjerning av bygget innen en eventuell ny frist som vil bli satt.

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes forteller at det ikke er aktuelt for Longyearbyen lokalstyre å ta over hytta.

– Som administrasjonssjef kan jeg ikke ta ansvaret for flere bygninger enn det som er vedtatt i budsjettet. Politikerne kan be meg lage en sak på om hytta skal stå videre. Men jeg har sans for byggverket og syns det er flott, sier han.

I forkant av tirsdagens lokalstyremøte spurte lokalstyreleder Christin Kristoffersen om det var noen av partiene som hadde satt hytta på den politiske agendaen.

– Det var det ikke, sier hun.

Kristoffersen forteller at dette heller ikke er noe som er diskutert i det lokale Arbeiderpartiet.

Fikk sekssifret støtte
Egeland har fått 350.000 kroner i støtte fra Svalbards miljøvernfond til hytte-prosjektet, en sum som fikk Anne Lise Klungseth til å reagere og skrive leserinnlegg i Svalbardposten.

– Jeg synes det er vettlaus bruk av penger. Jeg ser gjerne dokumentasjon på at noen har høstet noe ut av det, sier Sandvik.

Egeland er enig i at det er mye penger.

– Men jeg har jobbet med saken i to år. Materialene koster ikke mye, men planlegging, idéutvikling og gjennomføring av et så stort prosjekt koster tid og energi, sier hun.

Kunstneren forteller at pengene har dekket flybilletter, overnatting og mat til et lag på ti personer, i tillegg til lønn.

– Jeg håper det etter hvert vil bli mer legitimt å leve av og jobbe for natur og miljø. Av en eller annen grunn virker det som om noen mener slik aktivitet skal drives på dugnad, mens det er stuerent å tjene millioner på en aktivitet som forurenser havet, sier hun.

Kunstneren legger til at hun er utdannet naturforvalter og kunne ha valgt å jobbe for byråkratiet.Hun vil heller bruke kunst for å bidra til at miljøbudskapet når bredere og enda flere.

– Når vil du ta en avgjørelse på hva som skal skje med hytta?

– Må først få noen signaler, så må jeg ta stilling til det før 1. oktober, sier kunstneren.

Siste nytt i Nyheter

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt i skredet.

 
– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!