Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blir senter for arktisk sikkerhet

Unis har fått UD-penger til opprette et senter for sikkerhet i Arktis. Målet er blant annet å tilby kurs og studiefag. Bildet er fra et tidligere kurs hvor deltakerne øvde på å sette opp nødcamp. FOTO: Rune Gjeldnes

Blir senter for arktisk sikkerhet

Unis får sju millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

De sju millionene kommer fra Utenriksdepartementet. Målet er å bruke de neste tre årene på å bygge opp senteret i Longyearbyen.

– Dette er kjempespennende. Vi har fått med lokale fagmiljøer som er tunge på sikkerhet, i tillegg til internasjonale partnere som gjør opplegget sirkumpolart, sier Fred Skancke Hansen, sikkerhetssjef ved Unis.

Noen av aktørene som skal bidra i utformingen av sikkerhetssenteret er Sysselmannen, Svalsat, lokalstyret, Lufttransport, Pole Position og The University of the Arctic.

Store planer

Formålet til senteret er flerdelt.

– For det første vil vi tilby praktiske sikkerhetskurs for personer i arktiske områder. Vi gjør dette allerede, men ønsker en tyngre teoretisk forankring, sier Hansen, og fortsetter:

– Vi vil produsere ny kunnskap om hvordan man utfører sikre operasjoner i et høyarktisk område, og innovere måten det planlegges på.

Det skal også utformes fagtilbud til folk som allerede studerer til relevante grader andre steder.

– Noen som for eksempel studerer til en master i sikkerhet og ledelse på fastlandet, kan da komme og ta en del av utdanninga her.

I tillegg til UD-støtten estimerer han at det vil gå rundt seks millioner kroner av interne midler til prosjektet.

– Målet er at det om tre år skal materialisere seg som en egen avdeling, på linje med for eksempel biologi i dag. Det vil potensielt bety mange nye ansatte, og passer fint i ambisjonen om å doble størrelsen på Unis.

– Vi lyser ut en prosjektlederstilling i løpet av en ukes tid, føyer han til.

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!