Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blir senter for arktisk sikkerhet

Unis har fått UD-penger til opprette et senter for sikkerhet i Arktis. Målet er blant annet å tilby kurs og studiefag. Bildet er fra et tidligere kurs hvor deltakerne øvde på å sette opp nødcamp. FOTO: Rune Gjeldnes

Blir senter for arktisk sikkerhet

Unis får sju millioner kroner.

De sju millionene kommer fra Utenriksdepartementet. Målet er å bruke de neste tre årene på å bygge opp senteret i Longyearbyen.

– Dette er kjempespennende. Vi har fått med lokale fagmiljøer som er tunge på sikkerhet, i tillegg til internasjonale partnere som gjør opplegget sirkumpolart, sier Fred Skancke Hansen, sikkerhetssjef ved Unis.

Noen av aktørene som skal bidra i utformingen av sikkerhetssenteret er Sysselmannen, Svalsat, lokalstyret, Lufttransport, Pole Position og The University of the Arctic.

Store planer

Formålet til senteret er flerdelt.

– For det første vil vi tilby praktiske sikkerhetskurs for personer i arktiske områder. Vi gjør dette allerede, men ønsker en tyngre teoretisk forankring, sier Hansen, og fortsetter:

– Vi vil produsere ny kunnskap om hvordan man utfører sikre operasjoner i et høyarktisk område, og innovere måten det planlegges på.

Det skal også utformes fagtilbud til folk som allerede studerer til relevante grader andre steder.

– Noen som for eksempel studerer til en master i sikkerhet og ledelse på fastlandet, kan da komme og ta en del av utdanninga her.

I tillegg til UD-støtten estimerer han at det vil gå rundt seks millioner kroner av interne midler til prosjektet.

– Målet er at det om tre år skal materialisere seg som en egen avdeling, på linje med for eksempel biologi i dag. Det vil potensielt bety mange nye ansatte, og passer fint i ambisjonen om å doble størrelsen på Unis.

– Vi lyser ut en prosjektlederstilling i løpet av en ukes tid, føyer han til.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!