Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blir senter for arktisk sikkerhet

Unis har fått UD-penger til opprette et senter for sikkerhet i Arktis. Målet er blant annet å tilby kurs og studiefag. Bildet er fra et tidligere kurs hvor deltakerne øvde på å sette opp nødcamp. FOTO: Rune Gjeldnes

Blir senter for arktisk sikkerhet

Unis får sju millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

De sju millionene kommer fra Utenriksdepartementet. Målet er å bruke de neste tre årene på å bygge opp senteret i Longyearbyen.

– Dette er kjempespennende. Vi har fått med lokale fagmiljøer som er tunge på sikkerhet, i tillegg til internasjonale partnere som gjør opplegget sirkumpolart, sier Fred Skancke Hansen, sikkerhetssjef ved Unis.

Noen av aktørene som skal bidra i utformingen av sikkerhetssenteret er Sysselmannen, Svalsat, lokalstyret, Lufttransport, Pole Position og The University of the Arctic.

Store planer

Formålet til senteret er flerdelt.

– For det første vil vi tilby praktiske sikkerhetskurs for personer i arktiske områder. Vi gjør dette allerede, men ønsker en tyngre teoretisk forankring, sier Hansen, og fortsetter:

– Vi vil produsere ny kunnskap om hvordan man utfører sikre operasjoner i et høyarktisk område, og innovere måten det planlegges på.

Det skal også utformes fagtilbud til folk som allerede studerer til relevante grader andre steder.

– Noen som for eksempel studerer til en master i sikkerhet og ledelse på fastlandet, kan da komme og ta en del av utdanninga her.

I tillegg til UD-støtten estimerer han at det vil gå rundt seks millioner kroner av interne midler til prosjektet.

– Målet er at det om tre år skal materialisere seg som en egen avdeling, på linje med for eksempel biologi i dag. Det vil potensielt bety mange nye ansatte, og passer fint i ambisjonen om å doble størrelsen på Unis.

– Vi lyser ut en prosjektlederstilling i løpet av en ukes tid, føyer han til.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!