Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blir selv om Venus har passert

Der det skjer: Freia Hutzschenreuter møter opp på foredrag, møter og ellers når det skjer noe i Longyearbyen. Rett som det er kan hun sees gående mellom Nybyen og sentrum. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Blir selv om Venus har passert

Freia Hutzschenreuter skulle dra etter Venuspassasjen i sommer. Nå har hun satt seg et nytt mål.

Tekst:

Publisert:

– Jeg er feilregistrert i det norske folkeregisteret. Det har jeg prøvd å endre på i sju år, og jeg reiser ikke herfra før det er ordnet, sier Freia Hutzschenreuter (74).

Det hele startet med at hun strevde med å få samordnet pensjonen mellom hjemlandet Tyskland og Norge. Hun fikk ordnet med pensjonen, men i strømmen av papirer mellom Tyskland og Norge, kom det fram at hun er registrert som bostedsløs i tre og en halv måned høsten 1975.

I et brev til Utlendingsdirektoratet skrev hun: «Jeg vil ikke gå i de tyske arkiver som «uteliggersken fra Longyearbyen.»»

Svalbardposten skrev om saken i 2006. Da fortalte Freia at å være bostedsløs utelukkende oppfattes negativt i Tyskland.


Håper på Sysselmannen

Nå er Freia også redd for at feilreg­istreringen skal lage problemer for henne når hun skal flytte pensjonen over til Tyskland.

13. oktober i år spurte sysselmann Odd Olsen Ingerø hvordan det gikk med saken.

– Det var meget uventet, og jeg var svært glad for det. Han sa han ikke visste om han kunne gjøre noe, men før jeg vet om han har klart å gjøre noe, gjør jeg ingenting selv, sier Freia.

Hun er villig til å sende saken til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg om det blir nødvendig.

Inntil videre blir hun boende på hybelen i Brakke 1, Formannsmessa i Nybyen.

– Jeg har vært her i 44 år og samlet mye som er kjekt å ha. Jeg hadde tre boder og har ryddet ut to av dem. Så det er ikke fordi jeg må rydde og pakke ned at jeg ikke drar. Jeg har gitt mye til Bruktikken og har også kastet en god del. Jeg har så mye igjen at det nok tar et år før jeg virkelig kan feie ut, men jeg kan ikke begynne å pakke før jeg vet jeg kommer til å reise, sier hun.

Når turen går sørover, er det til barndomshjemmet utenfor Berchtesgaden i de tyske alper.


Sluttet å skrive

Fram til mars i fjor var Freia en trofast leserbrevskriver i Svalbardposten. Så trofast at hun til og med ble beæret med en egen vignett: «Freias undring». Så ble det plutselig helt stille.

– Jeg skrev et leserinnlegg med tittel: «Den høst som ikke fins» om hva jeg hadde gjort den høsten som jeg ble registrert bostedsløs. Redaktøren ville ikke ta den inn fordi han mente den var for kryptisk for leserne, sier Freia.

– Er det på grunn av stolthet du sluttet å skrive?

– Ja. Skrivingen går på stolthet, det kan du si, sier hun.

– Kan det hende du begynner igjen?

– Når denne saken er i orden. Det er altoverskyggende for meg, sier hun.


Ingen religionsundervisning

Og så var det dette med Venuspassasjen. Hun fikk den med seg fra verandaen i Formannsmessa, og tok bilder som hun gjorde ved den forrige i 2004.

– Men de ble ikke så gode som ved den første, sier hun.

– Hvorfor er du så interessert i Venuspassasjen?

– Jeg liker å kikke på himmelen og har alltid vært interessert i astrofysikk. Jeg hadde ikke religionsundervisning på skolen, men fra 4. til 5. klasse lærte vi om solsystemet. Jeg tror det var da interessen kom, sier hun og forbereder seg på nok et år i Longyearbyen.

Nøkkelord

Se bildet større

Lang sak: Freia Jobber for å endre statusen sin i bosteds­registrene. Svalbardposten skrev om saken i 2006. FOTO: Faksimile: Svalbardposten

Faktaboks

Freia Hutzschenreuter

Født i Neukirchen i Øst-Tyskland i 1938

Dro nordover i 1956, først til Hammer­fest

Arbeidet over hele Nordkalotten, fra Kirkenes i øst til Island og Grønland i vest

Kom til Longyearbyen i juni 1968 som messejente i Gruve 7-leiren

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!