Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blir på fastlandet

 

Blir på fastlandet

Flere hundre av Spitsbergen Travel sine passasjerer rammes av at «Nordstjernen» ikke kommer til Svalbard i sommer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.05.2009 kl 08:00

«Nordstjernen» skal gå i rute på fastlandet som erstatning for hurtigruteskipet MS «Nord-Norge». Årsaken er at Hurtigruten ASA har forlenget sin avtale med Aker Solutions i forbindelse med et prosjekt i Italia fram til juli.

Dermed blir Spitsbergen Travel nødt til å ta i bruk det canadiskeide skipet MS «Expedition», som erstatning for «Nordstjernen». «Expedition» var i utgangspunktet hentet inn for å seile de samme turene som «Polar Star» rundt Spitsbergen.

– Dette kommer til å ramme alle dem som har bestilt tur med «Expedition.» Vi kommer til å prøve å skyve så mange som mulig over på turene til «Polar Star,» men vi klarer ikke å flytte over alle, sier direktør i Spitsbergen Travel, Trygve Steen.

Han vil ikke gå ut med tall, men regner med at det kun vil være mulig å flytte rundt 40 prosent av passasjerene til «Polar Star».

Ifølge Hurtigruten skal rundt 500 passasjerer har bestilt turer med «Expedition» på Svalbard i sommer.

Flytter passasjerer

Det var først i forrige uke Hurtigruten ga Spitsbergen Travel beskjed om at «Nordstjernen» ikke kommer til Svalbard i sommer.

– Det er beklagelig at vi får vite dette så sent. Spesielt med tanke på at mange har bestilt ferien for lenge siden, sier Steen.

Passasjerene de ikke får omplassert på grunn av plassmangel, eller at tidspunktene ikke passer, skal selskapet prøve flytte over på andre av Hurtigrutens tilbud, i Antarktis, på Grønland eller langs norskekysten. De kommer nå til å ta kontakt med de passasjerene som rammes, og passasjerene vil prioriteres etter hvor tidlig de har bestilt.

 Turister som har bestilt tur med «Polar Star» vil ikke rammes av endringene.

Avtale med staten

Spitsbergen Travel hadde tenkt å utvide tilbudet sitt på Svalbard i sommer gjennom å hente opp «Expedition». Når «Nordstjernen» nå ikke kommer vil tilbudet bli det samme som i fjorårssesongen.

 Kommunikasjonssjef i Hurtigruten ASA, Ragnar Norum, forteller at selskapet må ta «Nordstjernen» inn i trafikken på fastlandet for å oppfylle sine forpliktelser til staten.

– Vi har etter avtale med staten ikke lov til å sløyfe noen av avgangene våre langs norskekysten. Derfor hadde vi ikke noe annet valg enn å sette inn «Nordstjernen» her, sier Norum.

Uheldig for kundene

Hurtigruten eier også Spitsbergen Travel, men Norum mener ikke selskapet påfører seg selv større tap ved å kutte rutene på Svalbard istedenfor på fastlandet.

Først i forrige uke fikk Hurtigruten vite at «Nord-Norge» sitt opphold i Italia ble forlenget.

– Er det greit at dere får beskjed så seint?

– Vi har fått beskjed i tråd med de fristene vi har i avtalen med Aker Solutions, sier Norum.

Han ønsker ikke å spekulere i hvor store økonomiske konsekvenser det vil få for selskapet å ta «Nordstjernen» ut av trafikk på Svalbard.

– Men dette er spesielt uheldig for kundene våre. Spitsbergen er et av våre satsingsområder, og dette er ikke et tegn på at vi endrer vår posisjon her, sier Norum.

 

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!