Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blir etterforsket

«Antarctic Dream» ble mandag inspisert av Sjøfartsdirektoratet. FOTO: Birger Amundsen

Blir etterforsket

«Antarctic Dream» slapp unna med bulker i skroget etter grunnstøtingen forrige uke. Båten får seile videre, men Sysselmannen etterforsker saken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Hva som var årsaken til at «Antarctic Dream» grunnstøtte ved Alkefjellet i Hinlopenstredet forrige onsdag er foreløpig ikke klart.
– Kapteinen er ikke avhørt ennå. Det vil han ikke bli før fredag, sier assisterende sysselmann Elisabeth B. Løvold.
Hun forteller at Sjøfartsdirektoratet inspiserte fartøyet og lot det seile videre, men at Sysselmannen etterforsker saken.

Foretatt undersøkelser
– Det ble foretatt dykkerundersøkelser av skipet. Det var bulker under vannlinjen, men ikke alvorlige nok skader til å holde skipet igjen. Men det må på reparasjon ved første anledning for å rette opp skadene, sier kommunikasjonsrådgiver i Sjøfartsdirektoratet Dag Inge Aarhus.
Han sier at grunnstøtinger alltid er alvorlig på grunn av fare for liv og forurensing.
– Men det gikk heldigvis bra denne gangen. Svalbard er et spesielt område med vanskelige farvann og forhold som skifter raskt, sier Aarhus.

Alvorlig
Også Assiciation of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO) ser alvorlig på hendelsen.
– Enhver hendelse av denne karakteren er alvorlig for oss. Men jeg kan ikke si noe konkret om denne saken i og med at jeg ikke har vært i kontakt med selskapet som eier båten, sier Frigg Jørgensen i AECO.
– Viser denne hendelsen at det er behov for restriksjoner på østsiden av Spitsbergen?
– Det vil sannsynligvis en del av myndighetene hevde nå. Det som trengs der og andre steder på Svalbard er bedre kart. Ikke en stans i all skipstrafikk, sier Jørgensen.
– Bør områdene stenges til slikt kartmateriale er på plass?
– Disse skipene går ikke uten kart. Så lenge de følger områdene som er kartlagt og bruker all tilgjengelig informasjon bør det være mulig å seile i områdene, mener Jørgensen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!