Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ble svimmel og kvalm etter rystelsene

Vigdis Folde (t.v.) og Karin Mella smiler nå av opplevelsen under jordskjelvet tirsdag. Men i de sekundene det sto på var det slett ikke morsomt. FOTO: Christopher Engås

Ble svimmel og kvalm etter rystelsene

Vigdis Folde og Karin Mella fikk nærkontakt med jordskjelvet tirsdag.

Tekst:

Publisert:

Damene, som begge jobber på Coop Svalbard, satt i lunsjrommeet i andre etasje i halv ett tiden tirsdag. Sammen med fem-seks andre var det starten på matpausen.

Men det ble en pause helt utenom det vanlige.

– Hva skjer?

Jordskjelvet med episenter i Storfjorden slo til klokken 12:31.

– Først trodde jeg det var noen som ristet på bordet. Men så skjønte jeg at det var noe helt annet. Jeg ropte «hva er det som skjer?», sier Vigdis Folde.

– Min første tanke var at noen rundt bordet måtte være veldig urolig, men så sa jeg det rett ut at det måtte være jordskjelv, sier Karin Mella.

Mella har opplevd jordskjelv på Svalbard før. Men selv om jordskjelvet i 2008 var kraftigere, opplevde hun dette skjelvet som mye sterkere.

– Da lå vi i sengene våre om natta, og kjente at noe rart skjedde. Denne gangen satt vi lys våken og kjente på hele greia, sier hun.

Ville løpe

Alle skapdørene på damegarderoben smalt opp da jordskjelvet traff tirsdag. En kollega av de to mistet lommeinnholdet på gulvet. En annen kollega løp instinktivt til vinduet og kikket på Sukkertoppen, da raset 19. desember ikke har sluppet taket.

– Så begynte vi med en gang å tenke på etterskjelv, og noen ville løpe ut. Andre ville for alt i verden ikke nedover i etasjene, sier damene.

Etterskjelvet var heldigvis ikke så sterkt, men hele opplevelsen var nok til å gjøre damene uvel.

– Jeg ble svimmel av det hele, sier Vigdis Folde.

– Jeg ble skikkelig kvalm i lang tid etterpå, sier Karin Mella vel vitende om at den psykologiske faktoren også har hatt en finger med i spillet.

– Skremmende

Blant kollegiet på Coop Svalbard er det folk som har opplevd at bilder hjemme falt ned fra veggen, og folk som fikk skredet før jul tett innpå kroppen hadde det ekstra tøft.

Damene vil ikke overdramatisere episoden – det gikk veldig bra. Men skjelvet har likevel gjort Karin Mella betenkt.

– Kan hende vi opplevde skjelvet som sterkt fordi vi satt i andre etasje, og at Coop-bygningen står på grunnmur med god kontakt med bakken. Vi hadde ingen fare, men det er likevel skremmende. Jeg tenker litt på Frølageret. Ble ikke det bygd her fordi dette skal være et jordskjelvsikkert område, spør hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Folk i Longyearbyen lokalstyre evakuerte bygningen spontant etter rystelsene tirsdag. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!