Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ble svimmel og kvalm etter rystelsene

Vigdis Folde (t.v.) og Karin Mella smiler nå av opplevelsen under jordskjelvet tirsdag. Men i de sekundene det sto på var det slett ikke morsomt. FOTO: Christopher Engås

Ble svimmel og kvalm etter rystelsene

Vigdis Folde og Karin Mella fikk nærkontakt med jordskjelvet tirsdag.

Tekst:

Publisert:

Damene, som begge jobber på Coop Svalbard, satt i lunsjrommeet i andre etasje i halv ett tiden tirsdag. Sammen med fem-seks andre var det starten på matpausen.

Men det ble en pause helt utenom det vanlige.

– Hva skjer?

Jordskjelvet med episenter i Storfjorden slo til klokken 12:31.

– Først trodde jeg det var noen som ristet på bordet. Men så skjønte jeg at det var noe helt annet. Jeg ropte «hva er det som skjer?», sier Vigdis Folde.

– Min første tanke var at noen rundt bordet måtte være veldig urolig, men så sa jeg det rett ut at det måtte være jordskjelv, sier Karin Mella.

Mella har opplevd jordskjelv på Svalbard før. Men selv om jordskjelvet i 2008 var kraftigere, opplevde hun dette skjelvet som mye sterkere.

– Da lå vi i sengene våre om natta, og kjente at noe rart skjedde. Denne gangen satt vi lys våken og kjente på hele greia, sier hun.

Ville løpe

Alle skapdørene på damegarderoben smalt opp da jordskjelvet traff tirsdag. En kollega av de to mistet lommeinnholdet på gulvet. En annen kollega løp instinktivt til vinduet og kikket på Sukkertoppen, da raset 19. desember ikke har sluppet taket.

– Så begynte vi med en gang å tenke på etterskjelv, og noen ville løpe ut. Andre ville for alt i verden ikke nedover i etasjene, sier damene.

Etterskjelvet var heldigvis ikke så sterkt, men hele opplevelsen var nok til å gjøre damene uvel.

– Jeg ble svimmel av det hele, sier Vigdis Folde.

– Jeg ble skikkelig kvalm i lang tid etterpå, sier Karin Mella vel vitende om at den psykologiske faktoren også har hatt en finger med i spillet.

– Skremmende

Blant kollegiet på Coop Svalbard er det folk som har opplevd at bilder hjemme falt ned fra veggen, og folk som fikk skredet før jul tett innpå kroppen hadde det ekstra tøft.

Damene vil ikke overdramatisere episoden – det gikk veldig bra. Men skjelvet har likevel gjort Karin Mella betenkt.

– Kan hende vi opplevde skjelvet som sterkt fordi vi satt i andre etasje, og at Coop-bygningen står på grunnmur med god kontakt med bakken. Vi hadde ingen fare, men det er likevel skremmende. Jeg tenker litt på Frølageret. Ble ikke det bygd her fordi dette skal være et jordskjelvsikkert område, spør hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Folk i Longyearbyen lokalstyre evakuerte bygningen spontant etter rystelsene tirsdag. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!