Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ble satt pris på

Prisen: Leif Magne Helgesen med beviset på hedersprisen. I nedkanten på rammen står det «Årets svalbardianer 2015». FOTO: Eirik Palm

Ble satt pris på

Årets svalbardianer 2015 har mottatt beviset på hedersprisen.

Tekst:

Publisert:

Et flertall av leserne hadde ment at sokneprest Leif Magne Helgesen fortjener prisen, da avstemningen ble avsluttet i januar. Nå har Helgesen fått beviset i form av et bilde gitt av Svalbardposten på vegne av våre lesere. Verket har tittelen “Silence” og midt i bildet, mellom kontrastene svever en fjær. Det kan tolkes, men er først og fremst et bevis på at folk på Svalbard setter pris på innsatsen.

– Det er jo en ære bare å bli kalt svalbardianer, sier Helgesen som forteller at det varmer å få prisen.

– Det var veldig hyggelig å få beskjeden. Når folk treffer meg og sier at det er fortjent, så varmer det, sier han.

Svalbard kirke spiller en sentral rolle på Svalbard og i Longyearbyen, men i tillegg har soknepresten engasjert seg i etiske spørsmål, som ansvaret for klimaendringene og de som rammes. Han har også engasjert seg på Vestbredden, hvor han har vært obsevatør på vegne av det internasjonale kirkesamfunnet. Det har også avstedkommet flere bøker.

– Det ligger et stort potensial i verdens nordligste kirke. Vi som bor her har jo på en måte kameraene på oss. Og kirken kan være en etisk røst.

Han spilte også en helt sentral rolle etter det fatale snøskredet 19. desember i fjor, der to mennesker mistet livet og elleve hjem ble rammet. Han sier selv at ulykken viste to sider av Svalbard: Den verste og den beste, ved at folk stilte opp for hverandre.

– Nede har du flere å lene deg mot når det blåser. Det blir litt mer ensomt her, sier soknepresten, som ikke har skrevet sin site bok.

– Jeg tenker på hva jeg skal skrive. Kanskje en tenkning rundt noe av det som skjedde i fjor, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!