Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ble satt pris på

Prisen: Leif Magne Helgesen med beviset på hedersprisen. I nedkanten på rammen står det «Årets svalbardianer 2015». FOTO: Eirik Palm

Ble satt pris på

Årets svalbardianer 2015 har mottatt beviset på hedersprisen.

Et flertall av leserne hadde ment at sokneprest Leif Magne Helgesen fortjener prisen, da avstemningen ble avsluttet i januar. Nå har Helgesen fått beviset i form av et bilde gitt av Svalbardposten på vegne av våre lesere. Verket har tittelen “Silence” og midt i bildet, mellom kontrastene svever en fjær. Det kan tolkes, men er først og fremst et bevis på at folk på Svalbard setter pris på innsatsen.

– Det er jo en ære bare å bli kalt svalbardianer, sier Helgesen som forteller at det varmer å få prisen.

– Det var veldig hyggelig å få beskjeden. Når folk treffer meg og sier at det er fortjent, så varmer det, sier han.

Svalbard kirke spiller en sentral rolle på Svalbard og i Longyearbyen, men i tillegg har soknepresten engasjert seg i etiske spørsmål, som ansvaret for klimaendringene og de som rammes. Han har også engasjert seg på Vestbredden, hvor han har vært obsevatør på vegne av det internasjonale kirkesamfunnet. Det har også avstedkommet flere bøker.

– Det ligger et stort potensial i verdens nordligste kirke. Vi som bor her har jo på en måte kameraene på oss. Og kirken kan være en etisk røst.

Han spilte også en helt sentral rolle etter det fatale snøskredet 19. desember i fjor, der to mennesker mistet livet og elleve hjem ble rammet. Han sier selv at ulykken viste to sider av Svalbard: Den verste og den beste, ved at folk stilte opp for hverandre.

– Nede har du flere å lene deg mot når det blåser. Det blir litt mer ensomt her, sier soknepresten, som ikke har skrevet sin site bok.

– Jeg tenker på hva jeg skal skrive. Kanskje en tenkning rundt noe av det som skjedde i fjor, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!