Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ble med på lasset

Silje Hagen på topptur sammen med unge turdeltakere fra Longyearabyen. FOTO: Privat

Sommerpraten

Ble med på lasset

Få trodde at Silje M. Hagen ville klare å sykle Norge på langs med minimal erfaring. Men det gjorde hun altså.

Tekst:

Publisert:

Hva førte deg hit?
Tja, jeg kunne svart eventyrlysten, men det var faktisk ikke min eventyrlyst som gjorde at jeg flyttet til Longyearbyen. Einar, samboeren min, hadde allerede bestemt seg for å flytte til Svalbard da vi ble kjærester. Han spurte om jeg ville bli med og jeg ble med! Har ikke angret et sekund!

Hva skal du gjøre i sommer?

Ferien blir brukt på fastlandet med familie og venner. Jeg elsker sommeren! Egentlig trives jeg best i varmere strøk, så det er litt ironisk at jeg bor på Svalbard. Oda på 2,5 år legger føring for en del av sommeraktivitetene i år. Vi har familiehytte på både Vestlandet og Østlandet, så det blir hytteferie! Strand og bading, lekeplasser og turer i skog og på svaberg blir topp.

Hva er det beste med Svalbard om sommeren?
Midnattssolen som varmer! Turmulighetene på tundra og blomster fra karrig jord. Jeg blir alltid like glad når jeg ser det blomstre på Svalbard. Dyrelivet er rikt og det er fantastisk med alle fuglene som hekker i og rundt byen.

Hva er det beste med lokalsamfunnet her?
Det er lett å bli glad i folk. Da jeg flyttet til Svalbard ble jeg godt mottatt og fikk raskt en vennekrets. Jeg opplever at byen er fylt med positive mennesker.

Og det verste?
Det er alltid trist når venner reiser på slutt. I et lite samfunn blir det ekstra sårbart og synlig.

Hva er ditt beste - og verste sommerminne?
Mitt beste sommerminne er feriene på hytta i Stavern. Gode venner, svaberg, fiske krabber og bade. Mitt verste sommerminne - da jeg var på treningsleir i Danmark og fikk så mye allergi at jeg ikke kunne se. Vi svømte fire timer per dag og det ble vel til slutt alt for mye klor. Mamma gråt da hun så hvordan jeg så ut.

Fortell om ditt første kyss.
Jeg husker ikke eksakt mitt første kyss. Men i ungdomsåra mener jeg å huske at det var ganske kleint.

Hva gjør deg glad?
Det er mye! Jeg finner mye glede i naturen og Svalbard har lært meg å sette ekstra stor pris på en del ting jeg tok for gitt på fastlandet. Jeg elsker lange skiturer og kjenne på hvor enkelt det kan være med lite. Travel light kan være nyttig lærdom! Da jeg krysset Grønland på ski gikk jeg gjennom alle sinnsstemninger hver dag i 14 dager. Det var heavy, men utrolig lærerikt. Ellers gir deg meg glede å være sammen med familie og venner og dele opplevelser.

Når blir du redd?
Jeg er ikke spesielt glad i edderkopper. Min onkel sørget for det da jeg var liten. Vi ler fortsatt av det i dag, men edderkopper er det samme! Det er ikke noe problem på Svalbard!

Hva er det modigste du har gjort?

Tja, sykle Norge på langs uten å ha syklet særlig langt fra før. Ei heller på forhånd bodd i telt eller ha primus i mitt vokabular. Var ikke mange som hadde trua da jeg la ut på den turen, men jeg fullførte;) Det tok 25 dager.

Hva ville du gjort om du var statsminister for en dag?
Satset på næringsutvikling på Svalbard.

Hvem er din store hverdagshelt?
Mamma og pappa! De stiller alltid opp.

Nøkkelord

Fakta

Navn: Silje M. Hagen
Alder: 31 år
Yrke: Prosjektleder og butikkmedarbeider
Sivilstatus: Samboer
Kommer fra: Larvik
Vært på Svalbard siden: 2011

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!