Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ble evakuert – roser samfunnet

Victoria Windstad tok med klær og toalettsaker for ett døgn. Mat til hunden Sjoko måtte også med. FOTO: Kristian Müller Andersen

Ble evakuert – roser samfunnet

Victoria Windstad er en av 259 evakuerte etter Sysselmannens avgjørelse mandag. Hun er svært fornøyd med håndteringen.

Tekst:

Publisert:

Mandag bestemte Sysselmannen at deler av Longyearbyen og hele Nybyen skulle evakueres.

En av de som måtte evakuere var Victoria Windstad som er prosjektleder i eiendomsavdelingen til Longyearbyen lokalstyre. Hun satt på jobb og fulgte med på situasjonen, da Sysselmannen gikk ut og informerte om hvilke boliger som skulle evakueres.

Windstad bor i det øverste boligkomplekset i Vei 222 og var forberedt på en eventuell evakuering.

– Siden jeg bor her, så har jeg tenkt gjennom muligheten for at det her kan skje, sier hun.

Registrering

Etter å ha pakket ned det mest nødvendige av klær og toalettsaker for et døgn hjemmefra, er hun straks klar for å låse døra og møte opp til registrering på Rabalder. Men bak henne uler hunden Sjoko og minner henne på å pakke mat til han også.

– Mat til meg får jeg ordne et annet sted. Jeg vet jo ikke enda hvor jeg skal, eller hvor lenge jeg blir borte, sier hun.

Hun setter seg i bilen og kjører til jobb. Der setter hun fra seg hund og bag, før det bærer inn på Rabalder for en rask registrering. Hun fyller ut et skjema med navn, adresse og lar feltet for ny midlertidig adresse stå tomt. Hvor veien går videre etter jobb, vet hun ikke enda.

Snill venninne

Etter at ytterligere 15 husstander ble evakuert på tirsdag ettermiddag, har Longyearbyen lokalstyre (LL) registrert i alt 259 evakuerte personer. Mange har blitt plassert i hybler og leiligheter som er gjort disponible for LL, men godt over hundre personer har funnet overnatting selv.

Det gjorde også Windstad.Tirsdag kveld sitter hun på kjøkkenet til venninnen Jennie Qvist og venter på at mannen i huset, Anders Waleniussen, skal bli ferdig med matlagingen.

– Tilbake på jobb ble jeg tilbudt overnatting hos Jennie og Anders, så jeg sov her i natt, sier Windstad.

Etter at Sysselmannen tirsdag ettermiddag bestemte å opprettholde evakueringen, er Windstad klar for en natt til hos vennene.

– Det er veldig koselig, og veldig snilt av dem å ta meg inn i huset. Men jeg håper været blir bedre snart, for nå har jeg ikke så mye klær igjen, sier hun.

Venninna Qvist er ikke i tvil om at det var på sin plass å hjelpe til.

– Selvfølgelig skulle hun få bo her, det er ikke noe problem, sier hun.

Ikke dramatisk

Windstad synes hele situasjonen har blitt håndtert på en god måte.

– Det er helt klart bra å være føre var. Da føles det ikke dramatisk. Evakueringen har vært godt utført, myndighetene har vært flinke til å informere og å sette opp sperringer, sier hun.

Selv om det har vært usikkerhet rundt situasjonen, har ikke Windstad vært bekymret de siste dagene.

– Men jeg er spent på hvordan det vil være å bo i et skredutsatt område i tiden fremover. Det er litt både og. Jeg har jo ikke lyst til å bo i et skredområde, men det skal jo være trygt, med varslingssystemer og så videre. Dette er selvfølgelig noe man tenker over, sier hun.

Se bildet større

Jennie Qvist og Anders Waleniussen inviterte Windstad hjem til seg. Her får hun både husly og middag. FOTO: Kristian Müller Andersen

Se bildet større

Windstad måtte registrere seg på Rabalder, slik som alle andre evakuerte. FOTO: Kristian Müller Andersen

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!