Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blåser i kjemikaliene

På vei inn: Regularieten har vært nærmest hundre prosent i 2015. Den store utfordringen på Svalbard lufthavn viser seg å ha vært sommermånedene. Her er postflyet på finalen. FOTO: Geir Barstein

Blåser i kjemikaliene

Avinor sikrer seg mot at is og snø skal hindre flytrafikken. Men i 2015 har de største utfordringene vært om sommeren.

Tekst:

Publisert:

Postflyet er på vei inn mot Svalbard lufthavn. Bildet er tatt i sommer, men i den kalde årstiden må maskinen, en Bombardier CRJ 200, av-ises. Normalt går det med om lag 400 liter glycol til av-isingen av flyet, men ved tørt vær og snø velger Avinor nå det miljøvennlige alternativet; luft.

Sparer glycol

For snart ett år siden gikk Avinor til anskaffelse av en «Blower», en stor luftkanon montert på en av-isningsbil, men dette er første hele vinteren at utstyret er i bruk.

– Vi brukte bloweren på postflyet og sparte cirka 400 liter med glycol. På et større fly er det bortimot det dobbelte, sier lufthavnsjef Morten Ulsnes.

Forutsetningen for å kunne bruke luftkanonen i stedet for kjemikaliene er at det er kaldt og tørt, og dermed tørr snø. Luftkanonen kostet 400.000 kroner ekstra, og metoden har den siste måneden vært i bruk to ganger. Ulsnes mener likevel det er en god investering.

– Det handler om å holde totalmengden glycol så lav som mulig, sier han.

Sommertrøbbel

Kanonen er en del av pakken for å sikre regulariteten på flyplassen.

Offisielle tall fra Avinor viser at det har vært få tilfeller med innstilte flygninger i år. Dersom tallene er korrekte, gir det en regularitet på 99,75 prosent fram til og med 23. november (se tabell).

Se bildet større

Tåketrøbbel: Nesten ironisk er det om sommeren Avinor har hatt problemer med regulariteten på Svalbard. Grafikken viser en regularitet på 100 prosent med unntak av mars, mai, juni og juli. FOTO: Svalbardposten grafikk

Med unntak av mars, viser oversikten at det har vært om våren og sommeren at flytrafikken har hatt problemer.

– I 2015 er det sommertåka som har trøblet til for oss. Ellers har det gått greit med tanke på vinterforhold, selv om det har vært nokså utfordrende forhold i høst, framholder Ulsnes.

Pellets

På rullebanen er det varm sand som først og fremst er foretrukket, men når isen bygger trengs det kjemikalier. Løsningen på Svalbard er formiat i pelletsform, som strøes med sandbilene på rullebanen. Pelletsen reagerer på fukt i lufta og gjør isen porøs. Dermed er det enkelt å koste og skrape den vekk.

I tillegg har Avinor utviklet en løsning sammen med SAS, hvor flatene som har rim, får en tykk film med glycol rett etter landing. Dermed trenger ikke flyet full av-ising når det skal ta av igjen.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!