Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bjørnen raserte hytte

Bamsen har etterlatt seg tydelige spor etter innbruddet i hytta til Anders Ringheim på Revneset. Et stødig bord har blitt regelrett knekt. FOTO: Anders Ringheim

Bjørnen raserte hytte

Isbjørnen har brutt seg inn i ei hytte på Revneset, og har kommet nærmere Longyearbyen. Men bamsen får foreløpig være i fred.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2014 kl 20:52

Torsdag gikk isbjørnen, som sannsynligvis er en ung hannbjørn, til aksjon mot hytta til Anders Ringheim. En snekker hadde arbeidet inne i hytta, og etterlatt seg litt mat da han tok en pause fra arbeidet. Vinduer med lemmer foran er ikke noe hinder for en sulten bjørn.

– Bjørnen løftet vekk en lem foran noen vinder, knuste ett, og tok seg inn. Når den skulle ut, gikk den like godt gjennom et annet vindu, forteller Anders Ringheim.

Pølse er godt

Ringheim har hatt snekkerhjelp på hytta i det siste, og det lå derfor litt mat igjen. Det luktet bamsen.

– Ut fra dette kan vi slå fast at isbjørnen liker Gildes grillpølser, bacon, egg og brunost. Den har også spist en pakke Brelett, sier Ringheim.

I tillegg til at bjørnen har rotet mye inne i hytta, har også en del av inventaret fått hard medfart.

– Et bord som jeg kjøpte på auksjon i hjemkommunen min Rana for mange år siden er det som har størst affeksjonsverdi. Det er smadret. Bortsett fra det, dreier skadene seg om noen vinduer og noe annet småtteri, sier Ringheim.

Torsdag ettermiddag dro han ut til hytta på Revneset for å spikre igjen vindusåpningene. Imens beveget bjørnen seg innover mot Hiorthhamn, langs foten av Hiorthfjellet.

Observerer

Onsdag kveld kunne folk i Longyearbyen se isbjørnen ved foten av Hiorthfjellet med kikkert. Sysselmannen er av de som driver med heftige observasjoner. Selv om bjørnen har kommet nærmere Longyearbyen siste døgn, blir ingenting gjort for å få den bort foreløpig.

– Vi har kontroll på bjørnen, og det betyr at vi holder den under oppsikt. For øyeblikket oppholder den seg et stykke oppe i fjellsida av Hiorthfjellet, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Foreløpig har Sysselmannen ingen planer om å gjøre noe aktivt for å fjerne bjørnen fra nærområdet.

– Hvis det blir snakk om at store verdier står på spill, vil en inngripen bli vurdert. Ellers er det slik at vi befinner oss i isbjørnland, og det vet alle som har hytter på Svalbard. Da må de også risikere at isbjørn kommer på besøk, sier Olsen.

Minner om loven

Det er registrert aktivitet rundt isbjørnen ved Longyeabyen siste døgn. Sysselmannen har på sine nettsider kommet med en påminnelse fra Svalbardmiljølovens paragraf 30, fjerde ledd:

"Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling, oppsøke bjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn".

Nøkkelord

Se bildet større

Isbjørner liker grillpølser, egg, brunost og bacon. En pakke margarin av typen Brelett går også ned. FOTO: Anders Ringheim

Se bildet større

Isbjørnen fjernet en lem foran denne vindusrekka, og bestemte seg for å knuse det midterste når han skulle inn. FOTO: Anders Ringheim

Se bildet større

Isbjørnen, som sannsynligvis er en ung hannbjørn, har oppholdt seg på andre siden av Adventfjorden, vis a vis Longyearbyen, den siste tiden. FOTO: Magnar Silseth/Sysselmannen

Se bildet større

Foreløpig får bamsen være i fred. Men den observeres tett av Sysselmannen. Først hvis den setter kursen mot byen, eller står i fare for å ødelegge store verdier, vil myndighetene gripe inn. FOTO: Magnar Silseth/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!