Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bjørnen forsvunnet

Lørdag lå binna og ungen ved Innerhytta, innerst i Adventdalen. Nå er de forsvunnet, og Sysselmannen håper bjørnene har tatt veien inn mot Sassen. FOTO: Christopher Engås

Bjørnen forsvunnet

– Vi håper at bjørnene har gått inn i en sidedal i retning Sassen, sier sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.08.2016 kl 10:21

Ei isbjørnbinne og ungen hennes ble fredag oppdaget i hyttefeltet i Foxdalen. Sysselmannen rykket ut med helikopter og skremte bjørnene til andre siden av dalen, og lørdag formiddag lå bjørnene ved Innerhytta. Lørdag kveld lå de på akkurat samme plass, men da Sysselmannen sjekket saken søndag, var det ingen bjørner å se.

– Vi klarte ikke å lokalisere bjørnene i området fra byen og inn til stedet de lå sist. Det er å håpe at de har gått inn i en sidedal i retning bort fra byen, mot Sassen, sier sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen.

Hun oppfordrer hyttefolk som ser bjørn om å bruke skremmemidler til å få dyrene vekk. Grytelokk, kauking og andre ting kan bidra til å få bjørnene vekk, og samtidig installere i dem at de ikke skal oppholde seg ved hytter.

Binna som oppholdt seg i dalen i helga er den såkalte «Tempelfjord-binna». I fjor hadde hun tre unger, mens bare en ser ut til å ha overlevd til nå. For noen uker siden var hun i hytteområdet på Revneset.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!