Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Bjørndalen-hytte kan få raske, ukontrollerte erosjonsskader

To hytter i Bjørndalen vil trolig ikke overleve neste sommersesong, med mindre de flyttes bort fra erosjonskanten, konkluderer NVE-sjefingeniør Knut Aune Hoseth etter en befaring i området. FOTO: Geir Barstein

NVE-rapport:

– Bjørndalen-hytte kan få raske, ukontrollerte erosjonsskader

Anbefaler å flytte to hytter.

Tekst:

Publisert:

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) avla denne uka en rapport etter befaringen i det erosjonsrammede hyttefeltet i Bjørndalen.

Tre hytter havnet bokstavelig talt på kanten av stupet, etter at kombinasjonen springflo og uvær «spiste» seg tre til fire meter inn på land i slutten av september.

To av disse hyttene står særlig utsatt til, og kan få «omfattende skade av evt. kommende stormflo/bølgepåkjenning i høst/vinter om ikke frost i grunnen er nok til å stabilisere forholdene», heter det i rapporten som er oversendt til Longyearbyen lokalstyre (LL).

«Skade vil med stor sannsynlighet uansett skje kommende sommersesong», konkluderer den videre, og anbefaler at mennesker ikke oppholder seg i byggene når tiningen skjer til neste år.

– Ukontrollert

De aktuelle hyttene tilhører Nils Brennbergfjell og Nils Lorentsen.

Mens førstnevntes bygg ligger aller nærmest den loddrette raskanten, er det Lorentsens som risikerer mest skade på kortest tid.

Årsaken er at den stupbratte rasveggen ned mot stranda er så høy.

«Skade kan [derfor] skje raskere og mer ukontrollert ved denne fritidsboligen», skriver NVE-sjefingeniør Knut Aune Hoseth.

Han slår fast at det for begge hyttene vil være uaktuelt å sette opp fysiske sikringer for å hindre videre erosjon, og at flytting er det mest aktuelle tiltaket.

Må flytte fort

Hytteeier Nils Lorentsen sier at flyttingen trolig må skje så fort som mulig.

– Det er tragisk at den må flyttes, men vi må bare gjøre det beste ut av det. En flytting må skje mens det er frost i bakken og snø, så jeg regner med at det må skje nå ganske snart. NVE mener at den kanskje ikke vil stå trygt til neste vinter, sier han til Svalbardposten.

Og Nils Brennbergfjell er innstilt på en snarlig flytting.

– Jeg holder på å gjøre klart nå, sier han.

Den tredje og nordligste hytta er heldigere stilt, på grunn av skiferfjell som beskytter og «låser» grunnen i store deler av den bølgeutsatte tidevannssonen.

«Denne fritidsboligen er følgelig ikke like utsatt for akutt skade som de øvrige to», skriver Hoseth, men advarer om at situasjonen ikke vil være stabil på sikt. Løsmassene over steingrunnen vil skli ut over tid og lage en ny kant nærmere bygningen.

Her vurderer han imidlertid at det er mulig å sikre hytta ved hjelp av fysiske tiltak som for eksempel en mur.

LL-seniorrådgiver Astrid Meek sier arbeidet med å finne nye tomter til de to utsatte hyttene settes i gang snarlig.

– Det som skjer videre nå er at hytteierne og grunneier Store Norske skal komme sammen og finne forslag om nye tomter, som vi må godkjenne. Deretter må det godkjennes av Sysselmannen.

Se bildet større

De to hyttene i bakgrunnen står så nær den stupbratte erosjonskanten at de må flyttes, ifølge en rapport fra NVE-ingeniør Knut Aune Hoseth (t.v.). Her er han på befaring i området med lokalstyrets Astrid Meek (i midten) og hytteeierne. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Hytta til Nils Brennbergfjell står bokstavelig talt på kanten av stupet etter uværet og springfloa ved månedskiftet. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!