Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bjørn og kadaver borte

Tirsdag fjernet Sysselmannen hvalrosskadaveret i Hiorthhamn. Siden da har isbjørnen holdt seg borte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.09.2010 kl 10:02

 Bjørnen ble første gang observert fra Sysselmanns­kontoret mandag. Da var den iferd med å spise på et hvalrosskadaver som var rekt i land i Hiorthhamn. Sysselmannen holdt bamsen under oppsikt utover dagen, og tok også en nærmere sjekk med helikopter.

Folk i Longyearbyen som dro over fjorden med båter for å iakta bamsen, gjorde at den trakk innover Adventdalen.

Fjernet hvalrosskadaver

Tirsdag ble bjørnen sett midt i Adventdalen på vei forbi Gruve 6 og videre østover.

– Vi fulgte med langs veien uten at vi foretok oss noe. Det var ikke behov for å styre den, sier førstebetjent Sidsel Svarstad hos Sysselmannen.

Videre sier hun at mannskap fra Sysselmannens miljøavdeling har fjernet hvalrosskadaveret for å unngå at bjørnen tar seg tilbake til Hiorthhamn.

– Vi slepte det med oss rundt Revneset, og gjorde det fast til en stein i en bukt på yttersiden. Hvis ikke vil det bare flyte i land et annet sted inne i Adventfjorden, sier naturvernrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen.

Sysselmannsførstebetjent Per Andreassen forteller at bjørnen ikke er sett siden tirsdag.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!