Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bitt av basillen på nytt

Roald Westerbotn er årviss gjest i Longyearbyen. FOTO: Eirik Palm

Bitt av basillen på nytt

Mange snakker om Svalbardbasillen. For Roald Westerbotn våknet den til liv i igjen under et besøk i 2007.

Tekst:

Publisert:

Siden har han vært her flere ganger. Roald jobbet på Svalbard fra 1954 til 1956, først i messa, senere ved lasteanlegget på Hotellneset, hvor han blant annet passet vekta.

– Det var en fin jobb, kjempekoselig på kaia der nede. Jeg ble kjent med de mest originale personene på Svalbard, forteller han og ramser opp navn som Skuffel-Jakob, Smeden og elektrikeren som gikk under navnet Kilowatt. Han husker også godt formannen Barry Andersen som en svært hyggelig mann.

Hjemme i Balsfjorden og Lenvik var det mange som hadde tilknytning til Store Norske, og det var populært å komme seg til Svalbard. En bekjent hjalp ham med jobb, og her var han altså til sommeren 1956 til MS «Binny» tok ham med tilbake til fastlandet.

– Jeg hadde hørt at det har vært store forandringer siden sist jeg var her, og var nysgjerrig, sier han om den første turen opp, 51 år etter hjemreisen.

– Det var pussig å komme og se. Alt stå der fremdeles. Det er mange minner, sier Roald Westerbotn som helt sikkert ikke har vært her for siste gang. Neste år er han nok her igjen. Sånn er det med Svalbardbasillen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!