Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bitt av basillen på nytt

Roald Westerbotn er årviss gjest i Longyearbyen. FOTO: Eirik Palm

Bitt av basillen på nytt

Mange snakker om Svalbardbasillen. For Roald Westerbotn våknet den til liv i igjen under et besøk i 2007.

Tekst:

Publisert:

Siden har han vært her flere ganger. Roald jobbet på Svalbard fra 1954 til 1956, først i messa, senere ved lasteanlegget på Hotellneset, hvor han blant annet passet vekta.

– Det var en fin jobb, kjempekoselig på kaia der nede. Jeg ble kjent med de mest originale personene på Svalbard, forteller han og ramser opp navn som Skuffel-Jakob, Smeden og elektrikeren som gikk under navnet Kilowatt. Han husker også godt formannen Barry Andersen som en svært hyggelig mann.

Hjemme i Balsfjorden og Lenvik var det mange som hadde tilknytning til Store Norske, og det var populært å komme seg til Svalbard. En bekjent hjalp ham med jobb, og her var han altså til sommeren 1956 til MS «Binny» tok ham med tilbake til fastlandet.

– Jeg hadde hørt at det har vært store forandringer siden sist jeg var her, og var nysgjerrig, sier han om den første turen opp, 51 år etter hjemreisen.

– Det var pussig å komme og se. Alt stå der fremdeles. Det er mange minner, sier Roald Westerbotn som helt sikkert ikke har vært her for siste gang. Neste år er han nok her igjen. Sånn er det med Svalbardbasillen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!