Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Biometriboksen er her

Førstekonsulent Unni Ramsvik Halvorsen hos Sysselmannen demonstrerer hvordan den nye biometriboksen fungerer. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Biometriboksen er her

En ny maskin skal sørge for enda sikrere identitetskontroll ved verdens landegrenser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2009 kl 10:18

– Med de nye passene sikrer man seg i større grad mot at folk bruker falske dokumenter, sier førstekonsulent hos Sysselmannen, Unni Ramsvik Halvorsen. 

Den såkalte biometriboksen er installert på politistasjoner over hele landet og ble tatt i bruk hos Sysselmannen i dag.

Lagrer personlige data

Foreløpig fotograferer boksen bare ansiktet på de som skal ha nytt pass og lagrer dette sammen med signatur og personopplysninger som navn og fødslesnummer, i en liten elektronisk brikke i passet.

– Det betyr at de som skal ha nytt pass ikke trenger å ta med bilde, sier Halvorsen. 

Barn under seks år og personer som søker om nødpass må fortsatt ha med passfoto. 

Fra 2010 vil brikken også inneholde passeierens fingeravtrykk.

Ifølge Politidirektoratet kan grensekontrollen gjøres enten ved at det blir tatt et bilde ved grensepasseringen som sammenlignes med bildet på den elektroniske brikken i passet, eller ved at den som reiser legger en finger på en fingeravtrykksleser, som sammenlignes med fingeravtrykket som er lagret i den elektroniske brikken.

Automatiseres

Ved hjelp av biometriske pass kan også grensekontrollen automatiseres, ifølge Steinar Talgø i juridisk seksjon i Politidirektoratet.

«Ved såkalte "e-gate" vil vedkommende ved grensepassering kunne gå frem til sperren, legge passet på leseren og fingeren på fingeravtrykksleseren. Når alt stemmer vil sperren åpnes og vedkommende vil kunne passere», skriver Talgø i en epost.

«Selv om det ikke innføres "e-gate" må det forventes at det i løpet av de nærmeste årene vil bli krav om at fingeravtrykket i passet kontrolleres mot fingeravtrykk avgitt i grensekontrollen», fortsetter Talgø.

Krav fra EU

De nye passene innføres på bakgrunn av et krav fra EU om at borgere av medlemslandene og land i Schengen har fingeravtrykket lagret i passet. Steinar Talgø er likevel ikke kjent med at noen land krever biometri i pass for lovlig innreise.

«Men dersom man skal reise visumfritt til for eksempel USA, krever amerikanske myndigheter at man reiser på et maskinlesbart pass. Er passet produsert etter 1. oktober 2006, kreves i tillegg at passet inneholder biometri», skriver Talgø i eposten.

Biometriboksen vil på sikt også bli tatt i bruk når Sysselmannen skal utstede visum.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!