Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Biometriboksen er her

Førstekonsulent Unni Ramsvik Halvorsen hos Sysselmannen demonstrerer hvordan den nye biometriboksen fungerer. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Biometriboksen er her

En ny maskin skal sørge for enda sikrere identitetskontroll ved verdens landegrenser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2009 kl 10:18

– Med de nye passene sikrer man seg i større grad mot at folk bruker falske dokumenter, sier førstekonsulent hos Sysselmannen, Unni Ramsvik Halvorsen. 

Den såkalte biometriboksen er installert på politistasjoner over hele landet og ble tatt i bruk hos Sysselmannen i dag.

Lagrer personlige data

Foreløpig fotograferer boksen bare ansiktet på de som skal ha nytt pass og lagrer dette sammen med signatur og personopplysninger som navn og fødslesnummer, i en liten elektronisk brikke i passet.

– Det betyr at de som skal ha nytt pass ikke trenger å ta med bilde, sier Halvorsen. 

Barn under seks år og personer som søker om nødpass må fortsatt ha med passfoto. 

Fra 2010 vil brikken også inneholde passeierens fingeravtrykk.

Ifølge Politidirektoratet kan grensekontrollen gjøres enten ved at det blir tatt et bilde ved grensepasseringen som sammenlignes med bildet på den elektroniske brikken i passet, eller ved at den som reiser legger en finger på en fingeravtrykksleser, som sammenlignes med fingeravtrykket som er lagret i den elektroniske brikken.

Automatiseres

Ved hjelp av biometriske pass kan også grensekontrollen automatiseres, ifølge Steinar Talgø i juridisk seksjon i Politidirektoratet.

«Ved såkalte "e-gate" vil vedkommende ved grensepassering kunne gå frem til sperren, legge passet på leseren og fingeren på fingeravtrykksleseren. Når alt stemmer vil sperren åpnes og vedkommende vil kunne passere», skriver Talgø i en epost.

«Selv om det ikke innføres "e-gate" må det forventes at det i løpet av de nærmeste årene vil bli krav om at fingeravtrykket i passet kontrolleres mot fingeravtrykk avgitt i grensekontrollen», fortsetter Talgø.

Krav fra EU

De nye passene innføres på bakgrunn av et krav fra EU om at borgere av medlemslandene og land i Schengen har fingeravtrykket lagret i passet. Steinar Talgø er likevel ikke kjent med at noen land krever biometri i pass for lovlig innreise.

«Men dersom man skal reise visumfritt til for eksempel USA, krever amerikanske myndigheter at man reiser på et maskinlesbart pass. Er passet produsert etter 1. oktober 2006, kreves i tillegg at passet inneholder biometri», skriver Talgø i eposten.

Biometriboksen vil på sikt også bli tatt i bruk når Sysselmannen skal utstede visum.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!