Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bilicz er skremt etter hendelsen

Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehuset forsøkte gjentatte ganger å få tak i Universitetssykehuset i Nord-Norge via satellittelefon under telebruddet mandag. Avdelingslederen fant fort ut hvor sårbare de er uten telefon- eller nettdekning til Fastlands-Norge. Heldigvis gikk det bra denne gang. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Bilicz er skremt etter hendelsen

En akuttpasient fikk ikke ambulansefly under telekaoset i Longyearbyen mandag. – Det kunne ha stått om liv om det hadde vedvart, sier sykehussjefen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.06.2014 kl 10:54

Rundt 14.30 mandag forsvant all kommunikasjon med fastlandet på Svalbard. Et strømbrudd ved fiberkabelens ilandføringspunkt i Harstad førte til at all bruk av mobiltelefon, internett og fastelefoni til fastlandet var lammet. Internett fantes heller ikke internt på Svalbard.

Som følge av dette ble en rekke andre samfunnsfunksjoner berørt. Blant annet var det stans i fastlandsflytrafikken på Svalbard lufthavn.

– Akutt tilfelle

Samtidig hadde Longyearbyen sykehus behov for et ambulansefly.

– Det var et akutt tilfelle, selv om det ikke var fare for liv. Men det kunne stått om liv hvis situasjonen ikke hadde løst seg, sier avdelingsleder Aksel Bilicz.

Den eneste form for innkommende samtaler som sykehuset kunne ta i mot, var fra analoge fasttelefoner i Longyearbyen. For å kommunisere ut, måtte sykehuset ta i bruk satelitttelefoner (iridium). Bilicz klarte å melde fra til Universitetetssykehuset i Nord-Norge (UNN) at Svalbard var isolert, men sleit lenge med å komme igjennom. På et tidspunkt var det nemlig så stor bruk av iridiumtelefoner i Longyearbyen at nettet ble sprengt.

Nødtelefon

For å få kontakt med akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Tromsø, måtte en av legene dra opp til Telenor på Skjæringa og bruke nødlinja teleselskapet bruker når alt går ned. Ved hjelp av den fikk han kontakt og avtalt henting av pasienten når forholdene tillot det. Litt over klokken sju på kvelden, nesten fem timer etter telesystemet brøt sammen, var det oppe igjen.

– Luftambulansen kom i ellevetiden på kvelden og fraktet pasienten til Tromsø, sier Bilicz.

På grunn av en feil på radiosenderen på Bjørnøya var deler av strekningen uten denne kommunikasjonen, og dermed måtte flyene stå på bakken.

– Vi er sårbare

Avdelingslederen ble ikke urolig før det hele var omme.

– Først da skjønte vi hele omfanget. Vi er mye mer sårbare enn vi til nå har trodd, sier Bilicz, og peker på tre momenter:

• Mangel på luftambulanse

• Ingen ekspertvurderinger fra UNN i Tromsø

• Mangel på videooverføring, som brukes blant annet for å forberede UNN i Tromsø på skadeomfang, slik det ble gjort under Von Post-ulykken i 2011.

– Det er det første punktet som er det mest kritiske, sier han.

– Hva hadde skjedd hvis problemet hadde vedvart?

– Det vet jeg ikke. Men spørsmålet jeg stilte meg selv, var om flyene likevel kunne ha flydd hvis det sto om liv. Det måtte vi ha satt oss ned med AMK i Tromsø og diskutert grundig med dem, sier han.

Sykehusledelsen har nå vært i kontakt med Telenor får å høre om en antenne på sykehuset ville gjøre bruken av iridium bedre.

– Jeg er veldig glad for 113-nummeret ennå er analogt, og tenker på hva som kommer til å skje når det blir digitalt, sier Bilicz.

Han legger til at han ikke har hørt om noen pasienter som har forsøkt å ringe og ikke kommet igjennom.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!