Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bevarer Pyramiden

Eirik Ulvan (t.v.) jobber sammen med Arne Jostein Jensen i Sysselmannens snekkerlag. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Bevarer Pyramiden

Nordmenn og russere er sammen om å tette den russiske gruvebyen Pyramiden. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2011 kl 11:00

Sysselmannen og Trust Arktikugol inngikk denne sommeren et samarbeid for å stoppe det akselererende forfallet i Pyramiden. To russiske og tre norske snekkere skal samarbeide om å bytte ut vinduer i fire av husene.

Ikke fredet

I forrige uke var kulturminnerådgiver Hilde Tokle Yri hos Sysselmannen i den nedlagte gruvebyen for å ta en kikk på arbeidet. 

– Pyramiden er kanskje noe av det mest spennende fra nyere tids historie, sier Tokle Yri.

Alle spor etter mennesker fra før 1946 er automatisk fredet på Svalbard. Ikke mye i Pyramiden er fra før den tiden. Det er likevel på høy tid å ta vare på dem.

– Kulturminnene kan være interessante selv om de ikke er fredet etter loven, sier kulturminne­rådgiveren.

Blir kjent

Nordmennene startet tidlig i forrige uke. De to russiske snekkerne har vært i gang siden 10. juni. Hensikten er å få tettet husene. Snø og vann fører til store skader. Eirik Ulvan er arbeidsleder for Sysselmannens snekkerlag i sommer. 

– Samarbeidet er godt på et vis. De russiske snekkerne er veldig hjelpsomme. Det er litt distanse, men det har bare gått tre dager, sier Eirik Ulvan, som er leder for Sysselmannens snekkerlag.

Snart kommer de to russiske snekkerne innom kulturhuset. Ivan Fjodorov og Aleksander Kusjlag synes samarbeidet med nordmennene er positivt.

– Vi er jo naboer, og at vi jobber sammen er bra, selv om vi ikke har gjort så mye sammen ennå, sier Kusjlag.

Viktig samarbeid

Generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol holder til ved hovedkontoret i Moskva, men er på et av sine mange besøk på Svalbard. Han er glad for samarbeidet med Sysselmannen.

– Jeg synes det er veldig viktig og veldig interessant. Det gir en mulighet for vanlige folk fra våre byer til å møtes, ikke bare oss i ledelsen. Jo mer slik kontakt det er mellom oss, desto bedre, sier han.

Miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen er enig.

– Samarbeidet mellom våre og trustens håndverkere gir en sjelden anledning til å utveksle kompetanse, etablere vennskap og bli kjent med hverandres kulturer, sier Tveito.

Det er satt av en måned til arbeidet med å tette Pyramiden.

Les mer om arbeidet i Pyramiden i dagens Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!