Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Betydelig dyrere ferskvarer

DYRERE: Adm. dir. Jan Haugan i Svalbardbutikken forteller at prisen på frukt, grønnsaker, melk og kjøtt vil øke med 20 prosent når flyfraktruta kommer i gang neste måned. FOTO: Birger Amundsen

Betydelig dyrere ferskvarer

Daglig flyfrakt av varer til Svalbardbutikken vil gi betydelig dyrere ferskvarer. West Air Sweden vil være i gang med flygingene fra slutten av neste måned.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Prisen på ferskvarer som frukt og grønnsaker, melk og kjøtt vil stige med 20 prosent. Selv om vi har som overordnet politikk at frukt, grønt og melk skal være så lavt priset som mulig, vil altså prisøkningen likevel bli så stor, sier administrerende direktør Jan Haugan i Svalbardbutikken.
Fraktomkostningene totalt vil øke med 3,5 millioner kroner til 7,3 millioner kroner årlig.
Haugan sier videre at Svalbardbutikken har garantert for åtte tonn frakt i uken, og at det var nødvendig for at Posten Norge overhodet skulle kunne inngå avtale med det svenske flyfraktselskapet West Air Sweden.

Tragisk
Frakt av ferskvarer har vært et tilbakevendende problem i en årrekke for Svalbardbutikken. Til stor irritasjon for kundene.
– Vi har arbeidet med dette i 7-8 år for å få til en bedre ordning med frakt av varer. De siste årene med SAS Braathens har vært tragiske. Vi er stadig blitt lovet større fly og at nå skulle det ordne seg, uten at noe har skjedd. I år har vi chartret ti fraktfly. Hvis ikke ville vi opplevd en total kollaps, sier Jan Haugan.
Haugan understreker at de har gjort forundersøkelser før de inngikk avtale med Posten Norge og West Air Sweden.
– Folk har sagt at får de varene så er de villige til å betale, sier han.

Høyt prisnivå
Mange av kundene i Svalbardbutikken har gitt uttrykk for stor misnøye med prisnivået slik det er i dag. Særlig med tanke på at Svalbard er momsfritt område. Enkelte kunder har gjort egne prisundersøkelser og kommet til at Svalbardbutikken prismessig ligger over fastlandet, selv om Svalbard er fritatt moms.
Adm. dir. Jan Haugan avviser sammenligningenog sier at momsen kun utgjør 13 prosent og på langt nær er nok til å dekke fraktomkostninger og lagerhold. I tillegg kommer et betydelig svinn. Tonnevis av utgåtte varer er blitt fraktet over til Barentsburg. Haugan sier at han ikke liker det, men at det er bedre enn at varene blir dumpet.
– Folk vil ha ordentlige varer og er ikke interessert i å kjøpe varer til halv pris. Vi vil få en betydelig gevinst på det vi sparer inn på svinn, nå som fraktflyordningen kommer i gang, understreker han.

Kvalitet
Kvaliteten på varene har vært kilde til stor irritasjon blant kundene. Særlig varer utgått på dato. Haugan innrømmer at de har vært lite flinke til å plukke bort utgåtte varer.
– Vi har fått så mange signaler at vi i sommer har ryddet opp. Nå skal du lete veldig godt for å finne varer som er gått ut på dato, sier Jan Haugan, som garanterer en helt ny situasjon fra høsten av når fraktruta åpner.
Svalbardbutikken, eller Coop Svalbard, er en selvstendig enhet. Coop opererer med fire forskjellige prisprofiler, med Coop Prix og Coop Obs som den billigste og Coop Mega som dyreste profil. Coop Svalbard er en egen profil, og ligger prismessig helt i topp på grunn av høye frakt- og lagerutgifter.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!