Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

 Betaler for å få rydde Svalbard

Turistene rydder ofte når de er på land. Nå blir strandrydding et hovedtema. Men det er usikkert om det blir "Clean up Svalbard-cruise» også neste år. Bildet er fra en ekspedisjon tidligere i år. FOTO: Sandra Petrowitz, Oceanwide Expeditions

Betaler for å få rydde Svalbard

Over 100 cruisepassasjerer betaler for å være med og plukke søppel fra strender på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2015 kl 17:37

28. august ankommer «Ortelius» til Longyearbyen. Om bord i ekspedisjonscruiseskipet går
112 passasjerer, som i tillegg til å nyte Svalbard skal fylle sekker med søppel fra strendene.

– Dette er første gang vi gjør dette, sier Troels Jacobsen, produkt- og salgsdirektør i
Oceawide Expeditions.

Overrasket

Dette er det første Clean up Svalbard-cruiset foretatt av utenlandske operatører.

Jeg er personlig positivt overrasket over at det går.

Tidligere i sommer gjennomførte Spitsbergen Travel et liknende cruise med «Nordstjernen», men for noen uker siden var det usikkert om «Ortelius» ble fullbooket. Det har også vært usikkert om dette skulle bli et underskuddsprosjekt, men en uke før skipet kaster loss fra Longyearbyen var det fullbooket.

– Jeg er personlig positivt overrasket over at det går. Selvfølgelig kan jeg ikke si hvordan tallene hadde vært om vi ikke hadde lagt inn en «Polar Bear Special», for det har nok hjulpet, sier Jacobsen.

Trang fødsel

Arbeidet med å få i stand Clean up Svalbard-cruisene fikk et skudd for baugen i fjor da AECO, sammenslutningen av ekspedisjonscruisesoperatørene i Arktis, ikke fikk nok støtte til gjennomføringen. To operatører viste likevel vilje til å prøve, og Oceanwide Expeditions var ett av dem.

Å fylle skipet med et rent ryddecruise lot seg imidlertid ikke gjøre, så løsningen ble at halve cruiset går med til strandrydding, mens resten blir isbjørnopplevelser.

– Vi måtte kutte litt på ambisjonene. Men på den andre siden; målet helliger middelet, framholder produkt- og salgsdirektøren.

– Hvorfor fortsatte dere?

– Vi tror på at det vil fungere. Vi tror at folk vil gjøre en god gjerning, og vi er litt idealister,
det er det første. Så har vi en tro på det å få inn en opplevelse av Svalbard, samtidig som man hjelper til med et godt formål.

1.600 kubikkmeter søppel

Svalbardposten har gjennom flere artikler skrevet om strandsøppel som har blitt et problem på Svalbard. SP har ikke greid å få på det rene hvor mye søppel som ble plukket under Hurtigrute-cruiset i juli.

Siden 2000 er det imidlertid samlet inn 1.593 kubikkmeter søppel fra strendene gjennom Sysselmannens årlige ryddetokt.

2015 ble et gjennomsnittsår med en «fangst» på om lag 100 kubikkmeter.

Sysselmannen sørger for utstyr til «Ortelius». I tillegg dekker Svalbards miljøvernfond kostandene for levering av avfallet i Longyearbyen.

– Så vidt jeg vet er dette den første sommeren det har vært «Clean Up Svalbard cruise» eller
cruise med søppelrydding som spesialtema, sier reiselivsrådgiver Margrete Skaktavl Keyser
hos Sysselmannen.

Lærdom

– Sysselmannen stiller seg utelukkende positivt til at cruiseoperatørene ønsker å organiseresine egne søppelcruise. Sysselmannen har jo søppeltoktet, som er for lokalbefolkningen, hvor det plukkes mellom 70 og 150 kubikkmeter søppel hvert år. I tillegg kommer det vi plukker på våre andre tokt og det feltinspektørene plukker i løpet av sommeren. Likevel er en renplukket strand gjerne full av søppel etter cirka seks år. Så mer strandsøppelrydding er hjertelig velkomment, framholder hun.

Skaktavl forteller at WWF i mars 2001 arrangerte en miljøkonferanse på Svalbard, hvor det underveis kom fram at Oceanwide Expeditions hadde drevet med søppelrydding langs strendene på Svalbard i flere år, hvor også turistene etter hvert deltok. Ideen om et rent søppelcruise kom med forskeren Geir Wing Gabrielsens undersøkelser av havhester, hvor 90 prosent av fuglene hadde plast i magen (saken ble omtalt i SP nr. 50, 2013).

– Etter å ha snakket med AECO om dette endte det med at Oceanwide ville prøve seg på et søppelcruise, sier Margrete Skaktavl Keyser, som håper slike cruise som Oceanwide Expeditions gjennomfører, blir vanligere.

– Det er nok et miljøengasjement og et ønske om å kunne vise frem et rent Svalbard, slik det burde være, og et ønske om å unngå dyretragedier slik vi ser hvert år, der dyr sitter fast i søppel og lider en langsom død. I tillegg får turistene da se og føle på hva som skjer med alt det søppelet som går på havet. Dette er viktig lærdom de tar med seg hjem etter turen, sier hun.

Usikkert

I tillegg mener Troels Jacobsen at bevisstheten om skadene havsøppel fører med seg, har skapt økt interesse. Blant annet viser han til en Youtube-video som for tiden sirkulerer, der dykkere redder en havskilpadde fra en sikker død i ei fiskenot.

Han kan imidlertid ikke love i dag om det blir ryddecruise på Svalbard også neste år.

– På nåværende tidspunkt er det ikke planlagt noe neste år. Det kommer an på suksessen og hvordan det rent praktisk kommer til å kunne la seg gjennomføre, sier han.

Se bildet større

Siden 2000 har det blitt ryddet nesten 1.600 kubikkmeter søppel gjennom Sysselmannens ryddetokt. FOTO: Svalbardposten/grafikk

Se bildet større

Reiselivsrådgiver Margrethe Skaktavl Keyser ønsker flere ryddecruise velkommen. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Troels Jacobsen er positivt overrasket over interessen for å være med å ryddecruiset, men sier de måtte legge om litt for å få fylt opp skipet. FOTO: Oceanwide Expeditions

Se bildet større

"Ortelius" er et kjent syn på Svalbard. Her utenfor "Bamsebu" på Ahlstrandodden. FOTO: Ali Liddle, Oceanwide Expeditions

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!