Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Besøkte det aller helligste

Ola T. Westengen fra NordGen forteller om frøhvelvets oppbygning og funksjon. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Besøkte det aller helligste

20 heldige vinnere fikk se hvordan det er inne i det verdenskjente frølageret.

Tekst:

Publisert:

Longyearbyen Science and Education Forum, LySEF arrangerte i begynnelsen av oktober en konkurranse hvor vinnerne kunne få bli med inn i Svalbard Globale frøhvelv. Tirsdag kveld møtte de opp for å få en titt inn i Longyearbyens eget skattekammer.

Stor interesse
De 20 vinnerne ble trukket ut av de 100 som meldte interesse for å være med. Disse møtte opp ved inngangen til frøhvelvet tirsdag kveld, og fikk guidet tur i grupper på fem og fem. 130 meter inn i fjellet, mellom 60 og 70 meter under bakken ligger inngangene til de tre hvelvene. Her fortalte representanter fra NordGen om hvelvets funksjon, og hvordan prøvene blir lagret.

– Jeg har vokst opp her, og hørt historier om når frøene var i Gruve 3, også er det jo veldig stor interesse for frøene på Svalbard, sier Emelie Våtvik om hvorfor hun ville være med inn i frøhvelvet.

Våtvik som jobber i reiselivet, merker selv hvordan turister som besøker Longyearbyen interesserer seg for frøhvelvet.

– Det er jo litt mystisk, det er jo ikke så mange som har vært der inne, sier Våtvik
Hun tror det kan være bra for innbyggerne i byen med mer informasjon om hvelvet fremover.

– Jeg tror egentlig ikke Longyearbyens befolkning vet hva som finnes her oppe, og hva det egentlig betyr for hele verden.

Bente Næverdal i Statsbygg bekrefter at interessen for frøhvelvet er stor.

– Til og med i Statsbyggsystemet er dette det bygget med mest interesse, vi får flere henvendelser her enn vi har på Operaen, sier hun.

Bonustur
Alexander Hovland var også en av de 20 som ble trukket ut til å bli med inn i frøhvelvet. Selv om han ikke hadde noen inngående kunnskaper om hvelvet fra før syntes han det var interessant å få bli med

– Det er spennedene å se hva som er bak «døra i fjellet», det er jo bare en dør, sier han.

Etter omvisningen var det foredrag om frøhvelvet i forskningsparken. Deretter ble det avholdt en spørrekonkurranse om hvelvet hvor Sophie Cordon, Anna Lena Ekeblad og Solveig Moxnes svarte rett på alle spørsmålene. Premien var å få bli med inn i den innerste delen av frøhvelvet for å få en grundigere innføring i akkurat hvordan frøene blir lagret.

Nøkkelord

Se bildet større

Åslaug Haga, direktør i Global Crop Diversity Trust, forteller om Svalbard globale frøhvelv under arrangementet. FOTO: Turid Telebond

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!