Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Besøkstiden for utpostene er i gang

Det var ingen ting å utsette på stemningen da Sysselmannens delegasjon besøkte den polske stasjonen i Hornsund. På sofaen i midten rett fram sitter Arild Lyssand, som man med selvsyn kan konstatere har «en god dag på jobb». FOTO: Christopher Engås

Besøkstiden for utpostene er i gang

Sysselmannens årvisse juleturer til Svalbards utposter er i gang. Arild Lyssand hos sysselmannen beskriver turene som «gode dager på jobb».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2014 kl 12:08

Første tur i år gikk til den polske forskningstasjonen i Hornsund allerede 1. desember. Et helikopter med åtte personer pluss helikoptermannskap la i vei tidlig mandag morgen, og kom til en svært forblåst polsk stasjon. Men humøret var det ikke noe å si på.
– Det er veldig godt å se dere. Velkommen, uttrykte stasjonens leder Andrzej Arazny da helikopteret landet. Bak ham sto alle stasjonens ti medarbeidere sirlig oppstilt i like uniformer.

– Et høydepunkt
Den polske forskningsstasjonen i Hornsund, som har tradisjoner helt tilbake til 1957, er en virkelig utpost. Mens forskere i Ny-Ålesund ofte har flere fly i uka til Longyearbyen og resten av sivilisasjonen, er polakkene i Hornsund stort sett isolert i vinterhalvåret.
Witold Kaszkin er IT-sjef på stasjonen, og er på sin fjerde overvintring i Hornsund.
– Normalt sett ser vi ikke andre mennesker mellom september og april, med unntak av når Sysselmannen lander for en kort stund når de er ute i annet ærend. I år gikk siste båten så seint som i oktober, slik at isolasjonen blir litt kortere denne vinteren, sier Kaszkin, som er klar på en ting.
– Å få dette julebesøket er et klart høydepunkt for oss på stasjonen. Vi får se andre mennesker, og føler oss verdsatt, sier han.

– Gode dager
Det betyr også mye for de katolske polakkene å få geistelige fra hjemlandet på besøk et par dager i året. Prest Marek Michalski utførte tradisjon tro en katolsk messe ved alteret og korset nedenfor stasjonen. I en god del kuldegrader, og med sterk vind fra havet, utførte han ritualene som mannskapet tok aktivt del i. Prest Dag Aakre tok del i gudstjenesten, og framførte blant annet den liturgiske lovsangen Ære være Gud i det høyeste.
Tilbake på stasjonen ble det storartet servering, med flere retter enn de besøkende hadde muligheter til å smake på, samt julesanger på norsk og polsk.
Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand vet ikke hvor mange julebesøk han har vært med på på Svalbard. Men han vet at det er hyggelig – hver gang.
– I Hornsund er de alltid imøtekommende og blide. Og det er alltid vemodig når vi starter helikopteret for å dra igjen, sier Lyssand som ble gjenkjent av flere av besetningsmedlemmene.
– Men du har ikke noe imot å være med på julebesøk?
– Nei, bevares. Det er gode dager på jobben, for å si det slik, sier han.

Også Austfjordnes
Hornsund var den første turen til Sysselmannen denne jula. I neste uke står Hopen for tur. Om halvannen uke skal Ragnhild Røsseland og Frode Skar besøkes på Austfjordneset hvor fangststasjone er i bruk for første gang på flere år. Det skulle Svalbardposten gjerne vært med på, men de to ønsker ikke besøk av lokalavisen.
To dager senere går turen til Bjørnøya, før fangstmann Tommy Sandal på Kapp Schollin er vertskap dagen etterpå. Så blir det Svea, og Harald Soleim på Kapp Wijk, og til slutt Ny-Ålesund i romjula.

Nøkkelord

Se bildet større

Stasjonsleder Andrzei Arazny er svært glad for det årlige julebesøket. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

De ti personene som overvintrer på forskningsstasjonen i Hornsund er normalt sett isolert mellom oktober og april. Å få møte andre mennesker før jul er derfor et høydepunkt. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!