Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Besøkstiden for utpostene er i gang

Det var ingen ting å utsette på stemningen da Sysselmannens delegasjon besøkte den polske stasjonen i Hornsund. På sofaen i midten rett fram sitter Arild Lyssand, som man med selvsyn kan konstatere har «en god dag på jobb». FOTO: Christopher Engås

Besøkstiden for utpostene er i gang

Sysselmannens årvisse juleturer til Svalbards utposter er i gang. Arild Lyssand hos sysselmannen beskriver turene som «gode dager på jobb».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2014 kl 12:08

Første tur i år gikk til den polske forskningstasjonen i Hornsund allerede 1. desember. Et helikopter med åtte personer pluss helikoptermannskap la i vei tidlig mandag morgen, og kom til en svært forblåst polsk stasjon. Men humøret var det ikke noe å si på.
– Det er veldig godt å se dere. Velkommen, uttrykte stasjonens leder Andrzej Arazny da helikopteret landet. Bak ham sto alle stasjonens ti medarbeidere sirlig oppstilt i like uniformer.

– Et høydepunkt
Den polske forskningsstasjonen i Hornsund, som har tradisjoner helt tilbake til 1957, er en virkelig utpost. Mens forskere i Ny-Ålesund ofte har flere fly i uka til Longyearbyen og resten av sivilisasjonen, er polakkene i Hornsund stort sett isolert i vinterhalvåret.
Witold Kaszkin er IT-sjef på stasjonen, og er på sin fjerde overvintring i Hornsund.
– Normalt sett ser vi ikke andre mennesker mellom september og april, med unntak av når Sysselmannen lander for en kort stund når de er ute i annet ærend. I år gikk siste båten så seint som i oktober, slik at isolasjonen blir litt kortere denne vinteren, sier Kaszkin, som er klar på en ting.
– Å få dette julebesøket er et klart høydepunkt for oss på stasjonen. Vi får se andre mennesker, og føler oss verdsatt, sier han.

– Gode dager
Det betyr også mye for de katolske polakkene å få geistelige fra hjemlandet på besøk et par dager i året. Prest Marek Michalski utførte tradisjon tro en katolsk messe ved alteret og korset nedenfor stasjonen. I en god del kuldegrader, og med sterk vind fra havet, utførte han ritualene som mannskapet tok aktivt del i. Prest Dag Aakre tok del i gudstjenesten, og framførte blant annet den liturgiske lovsangen Ære være Gud i det høyeste.
Tilbake på stasjonen ble det storartet servering, med flere retter enn de besøkende hadde muligheter til å smake på, samt julesanger på norsk og polsk.
Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand vet ikke hvor mange julebesøk han har vært med på på Svalbard. Men han vet at det er hyggelig – hver gang.
– I Hornsund er de alltid imøtekommende og blide. Og det er alltid vemodig når vi starter helikopteret for å dra igjen, sier Lyssand som ble gjenkjent av flere av besetningsmedlemmene.
– Men du har ikke noe imot å være med på julebesøk?
– Nei, bevares. Det er gode dager på jobben, for å si det slik, sier han.

Også Austfjordnes
Hornsund var den første turen til Sysselmannen denne jula. I neste uke står Hopen for tur. Om halvannen uke skal Ragnhild Røsseland og Frode Skar besøkes på Austfjordneset hvor fangststasjone er i bruk for første gang på flere år. Det skulle Svalbardposten gjerne vært med på, men de to ønsker ikke besøk av lokalavisen.
To dager senere går turen til Bjørnøya, før fangstmann Tommy Sandal på Kapp Schollin er vertskap dagen etterpå. Så blir det Svea, og Harald Soleim på Kapp Wijk, og til slutt Ny-Ålesund i romjula.

Nøkkelord

Se bildet større

Stasjonsleder Andrzei Arazny er svært glad for det årlige julebesøket. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

De ti personene som overvintrer på forskningsstasjonen i Hornsund er normalt sett isolert mellom oktober og april. Å få møte andre mennesker før jul er derfor et høydepunkt. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!