Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beskjeden 1. mai-markering

1. mai-toget på vei langs Melkeveien til Skjæringa i fjor. Arrangementet var det det siste i regi av Longyearbyen Arbeiderforening etter å ha ledet an siden 1925. FOTO: Birger Amundsen

Beskjeden 1. mai-markering

Det blir ikke 1. mai-tog i Longyearbyen lørdag og heller ingen markering på Skjæringa. Årsaken er at Longyearbyen Arbeiderforenings 85-årige posisjon er brutt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2010 kl 14:20

Longyearbyen Arbeiderforening ble dannet under et friluftsmøte på Skjæringa i juni 1925. Fagforeningen er tilsluttet LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund, som i alle år har vært dominert av kullarbeiderne i Store Norske.

Etter som årene har gått, og stadig flere bedrifter har etablert seg i Longyearbyen, har behovet for å organisere seg i andre LO-forbund til stadighet meldt seg.

LO-kontor

LO har derfor opprettet en egen lokalorganisasjon, et LO-kontor, i Longyearbyen. Et foreløpig styre er valgt til å arbeide videre med organisasjonen fram til valg av styre til høsten. Kontorsjef Ottar Svensen ved Longyearbyen sykehus leder interimstyret.

Ved siden av Norsk Arbeidsmandsforbund er fem andre LO-forbund under samme tak: Handel og Kontor, Forbundet for Ledelse og Teknikk, Norsk Tjenestemannslag, EL & IT Forbundet og Fagforbundet.

I all stillhet

– Vi hadde ikke regnet med at det var interimstyret som skulle ta seg av 1. mai-markeringa, og var litt sent ute, sier Ottar Svensen.

Derfor blir det ingen tradisjonell markering i år, med salutt, tog og taler ved krigsminnebautaen på Skjæringa.

– Vi hadde en diskusjon rundt dette, om vi skulle ha tog eller ikke, og fant ut at siden 1. mai er på en lørdag og snøskuterføret er så bra, er det stor sannsynlighet for at mange drar på tur, sier Svensen.

Uorganisert

En annen gammel tradisjon står også for fall. I alle år har 1. mai-talen vært holdt i kafeen i Forsamlingshuset, selveste Huset. Ettersom de ansatte ikke er fagorganiserte vil det i år som i fjor ikke la seg gjøre.

Av den grunn vil arrangementet foregå i peisestua i kirka, med tale for dagen av Anne Marit Bjørnflaten (Ap), første nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Appellen vil bli holdt av Viljar Hanssen, leder av Svalbard AUF.

Ottar Svensen benekter at årets 1. mai-arrangementet skyldes mangel på kampsaker og lite engasjement blant medlemmene.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!