Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beskjeden 1. mai-markering

1. mai-toget på vei langs Melkeveien til Skjæringa i fjor. Arrangementet var det det siste i regi av Longyearbyen Arbeiderforening etter å ha ledet an siden 1925. FOTO: Birger Amundsen

Beskjeden 1. mai-markering

Det blir ikke 1. mai-tog i Longyearbyen lørdag og heller ingen markering på Skjæringa. Årsaken er at Longyearbyen Arbeiderforenings 85-årige posisjon er brutt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2010 kl 14:20

Longyearbyen Arbeiderforening ble dannet under et friluftsmøte på Skjæringa i juni 1925. Fagforeningen er tilsluttet LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund, som i alle år har vært dominert av kullarbeiderne i Store Norske.

Etter som årene har gått, og stadig flere bedrifter har etablert seg i Longyearbyen, har behovet for å organisere seg i andre LO-forbund til stadighet meldt seg.

LO-kontor

LO har derfor opprettet en egen lokalorganisasjon, et LO-kontor, i Longyearbyen. Et foreløpig styre er valgt til å arbeide videre med organisasjonen fram til valg av styre til høsten. Kontorsjef Ottar Svensen ved Longyearbyen sykehus leder interimstyret.

Ved siden av Norsk Arbeidsmandsforbund er fem andre LO-forbund under samme tak: Handel og Kontor, Forbundet for Ledelse og Teknikk, Norsk Tjenestemannslag, EL & IT Forbundet og Fagforbundet.

I all stillhet

– Vi hadde ikke regnet med at det var interimstyret som skulle ta seg av 1. mai-markeringa, og var litt sent ute, sier Ottar Svensen.

Derfor blir det ingen tradisjonell markering i år, med salutt, tog og taler ved krigsminnebautaen på Skjæringa.

– Vi hadde en diskusjon rundt dette, om vi skulle ha tog eller ikke, og fant ut at siden 1. mai er på en lørdag og snøskuterføret er så bra, er det stor sannsynlighet for at mange drar på tur, sier Svensen.

Uorganisert

En annen gammel tradisjon står også for fall. I alle år har 1. mai-talen vært holdt i kafeen i Forsamlingshuset, selveste Huset. Ettersom de ansatte ikke er fagorganiserte vil det i år som i fjor ikke la seg gjøre.

Av den grunn vil arrangementet foregå i peisestua i kirka, med tale for dagen av Anne Marit Bjørnflaten (Ap), første nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Appellen vil bli holdt av Viljar Hanssen, leder av Svalbard AUF.

Ottar Svensen benekter at årets 1. mai-arrangementet skyldes mangel på kampsaker og lite engasjement blant medlemmene.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!