Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Beredskapen må følges opp

Tidligere sysselmann Per Sefland benytter åremålsrapporten til å ta opp flere problemstillinger han mener er viktige for Svalbard. FOTO: Gunnar Thorenfeldt

– Beredskapen må følges opp

Diskusjonen om Syssel­mannens beredskap og ressurser må ikke legges død, mener tidligere sysselmann Per Sefland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2010 kl 08:01

– Beredskapsperspektivet har stått sentalt i min periode. Mitt hovedsynspunkt er at man ikke kan tillate at dette perspektivet ikke holdes varmt, men at det må følges opp av Justisdepartementet, sier Per Sefland, som sluttet som sysselmann i september i fjor, etter fire år.

I sin åremålsrapport, som nylig ble offentliggjort, peker Sefland på at økende ferdsel til Svalbard, innen blant annet turisme, forskning og fiskeri, stiller store krav til Sysselmannens redningsberedskap.

Vil ha «Nordsyssel» lenger

«På bakgrunn av det økende antall tilreisende og endrede samfunnsforhold, er det nødvendig å videreutvikle redningsberedskapen på Svalbard og sikre tilstrekkelig kapasitet og kompetanse på redning i arktiske strøk», skriver han i rapporten.

Sefland tok opp spørsmålet om beredskap også i et eget notat til Justis- og politidepartementet i august i fjor.

– De offentlige ressursene som er knyttet til Sysselmannen må i rimelig grad stå i stil til oppgavene, sier Per Sefland.

Blant annet mener han at sysselmannsbåten «Nordsyssel» bør tjenestegjøre på Svalbard i en lengre periode enn fra slutten av april til begynnelsen av desember, som i dag.

Styringsforhold

I åremålsrapporten skriver han også at det bør gjøres en gjennomgang av Sysselmannens ansvar og forholdet til de sentrale myndighetene.

«I åremålsperioden har bestillingen fått økte og mer komplekse oppgaver hvor det overordnede ansvar delvis ligger i andre avdelinger eller departementer. Det gjelder for eksempel beredskap, politiressurser og utlendingsforvaltning. (...) Jeg foreslår at Justis- og politidepartementet vurderer om dagens styringsforhold er fullt ut tilfredsstillende for Sysselmannen i fremtiden», skriver Sefland.

Er i dialog

Ekspedisjonssjef i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt, sier de nettopp har mottatt rapporten og ikke hatt tid til å sette seg inn i hele innholdet, men at de er i dialog med Sysselmannen om utfordringene som Sefland tar opp. Hun påpeker at det allerede er gjort tiltak for å styrke beredskapen, som å videreføre feltinspektørtjenesten og utvide politistaben med én stilling. I tillegg ble Sysselmannen i fjorårets tildelingsbrev bedt om særlig å prioritere arbeidet med beredskapsspørsmål.

– Vi har også igangsatt et arbeid når det gjelder styringsdialogen og formen på denne, og vil ta en gjennomgang av tildelingsbrevet til Sysselmannen. Vi håper å ha det klart til høsten, sier Askholt.

Båt- og helikoptertjenesten vil ifølge Askholt bli vurdert i fremtidige budsjettdiskusjoner og ved gjennomgang av nye kontrakter.

Last ned vedlegg

Seflandrapport.pdf

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!