Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Beredskapen må følges opp

Tidligere sysselmann Per Sefland benytter åremålsrapporten til å ta opp flere problemstillinger han mener er viktige for Svalbard. FOTO: Gunnar Thorenfeldt

– Beredskapen må følges opp

Diskusjonen om Syssel­mannens beredskap og ressurser må ikke legges død, mener tidligere sysselmann Per Sefland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2010 kl 08:01

– Beredskapsperspektivet har stått sentalt i min periode. Mitt hovedsynspunkt er at man ikke kan tillate at dette perspektivet ikke holdes varmt, men at det må følges opp av Justisdepartementet, sier Per Sefland, som sluttet som sysselmann i september i fjor, etter fire år.

I sin åremålsrapport, som nylig ble offentliggjort, peker Sefland på at økende ferdsel til Svalbard, innen blant annet turisme, forskning og fiskeri, stiller store krav til Sysselmannens redningsberedskap.

Vil ha «Nordsyssel» lenger

«På bakgrunn av det økende antall tilreisende og endrede samfunnsforhold, er det nødvendig å videreutvikle redningsberedskapen på Svalbard og sikre tilstrekkelig kapasitet og kompetanse på redning i arktiske strøk», skriver han i rapporten.

Sefland tok opp spørsmålet om beredskap også i et eget notat til Justis- og politidepartementet i august i fjor.

– De offentlige ressursene som er knyttet til Sysselmannen må i rimelig grad stå i stil til oppgavene, sier Per Sefland.

Blant annet mener han at sysselmannsbåten «Nordsyssel» bør tjenestegjøre på Svalbard i en lengre periode enn fra slutten av april til begynnelsen av desember, som i dag.

Styringsforhold

I åremålsrapporten skriver han også at det bør gjøres en gjennomgang av Sysselmannens ansvar og forholdet til de sentrale myndighetene.

«I åremålsperioden har bestillingen fått økte og mer komplekse oppgaver hvor det overordnede ansvar delvis ligger i andre avdelinger eller departementer. Det gjelder for eksempel beredskap, politiressurser og utlendingsforvaltning. (...) Jeg foreslår at Justis- og politidepartementet vurderer om dagens styringsforhold er fullt ut tilfredsstillende for Sysselmannen i fremtiden», skriver Sefland.

Er i dialog

Ekspedisjonssjef i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt, sier de nettopp har mottatt rapporten og ikke hatt tid til å sette seg inn i hele innholdet, men at de er i dialog med Sysselmannen om utfordringene som Sefland tar opp. Hun påpeker at det allerede er gjort tiltak for å styrke beredskapen, som å videreføre feltinspektørtjenesten og utvide politistaben med én stilling. I tillegg ble Sysselmannen i fjorårets tildelingsbrev bedt om særlig å prioritere arbeidet med beredskapsspørsmål.

– Vi har også igangsatt et arbeid når det gjelder styringsdialogen og formen på denne, og vil ta en gjennomgang av tildelingsbrevet til Sysselmannen. Vi håper å ha det klart til høsten, sier Askholt.

Båt- og helikoptertjenesten vil ifølge Askholt bli vurdert i fremtidige budsjettdiskusjoner og ved gjennomgang av nye kontrakter.

Last ned vedlegg

Seflandrapport.pdf

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!