Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Beredskapen må følges opp

Tidligere sysselmann Per Sefland benytter åremålsrapporten til å ta opp flere problemstillinger han mener er viktige for Svalbard. FOTO: Gunnar Thorenfeldt

– Beredskapen må følges opp

Diskusjonen om Syssel­mannens beredskap og ressurser må ikke legges død, mener tidligere sysselmann Per Sefland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2010 kl 08:01

– Beredskapsperspektivet har stått sentalt i min periode. Mitt hovedsynspunkt er at man ikke kan tillate at dette perspektivet ikke holdes varmt, men at det må følges opp av Justisdepartementet, sier Per Sefland, som sluttet som sysselmann i september i fjor, etter fire år.

I sin åremålsrapport, som nylig ble offentliggjort, peker Sefland på at økende ferdsel til Svalbard, innen blant annet turisme, forskning og fiskeri, stiller store krav til Sysselmannens redningsberedskap.

Vil ha «Nordsyssel» lenger

«På bakgrunn av det økende antall tilreisende og endrede samfunnsforhold, er det nødvendig å videreutvikle redningsberedskapen på Svalbard og sikre tilstrekkelig kapasitet og kompetanse på redning i arktiske strøk», skriver han i rapporten.

Sefland tok opp spørsmålet om beredskap også i et eget notat til Justis- og politidepartementet i august i fjor.

– De offentlige ressursene som er knyttet til Sysselmannen må i rimelig grad stå i stil til oppgavene, sier Per Sefland.

Blant annet mener han at sysselmannsbåten «Nordsyssel» bør tjenestegjøre på Svalbard i en lengre periode enn fra slutten av april til begynnelsen av desember, som i dag.

Styringsforhold

I åremålsrapporten skriver han også at det bør gjøres en gjennomgang av Sysselmannens ansvar og forholdet til de sentrale myndighetene.

«I åremålsperioden har bestillingen fått økte og mer komplekse oppgaver hvor det overordnede ansvar delvis ligger i andre avdelinger eller departementer. Det gjelder for eksempel beredskap, politiressurser og utlendingsforvaltning. (...) Jeg foreslår at Justis- og politidepartementet vurderer om dagens styringsforhold er fullt ut tilfredsstillende for Sysselmannen i fremtiden», skriver Sefland.

Er i dialog

Ekspedisjonssjef i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt, sier de nettopp har mottatt rapporten og ikke hatt tid til å sette seg inn i hele innholdet, men at de er i dialog med Sysselmannen om utfordringene som Sefland tar opp. Hun påpeker at det allerede er gjort tiltak for å styrke beredskapen, som å videreføre feltinspektørtjenesten og utvide politistaben med én stilling. I tillegg ble Sysselmannen i fjorårets tildelingsbrev bedt om særlig å prioritere arbeidet med beredskapsspørsmål.

– Vi har også igangsatt et arbeid når det gjelder styringsdialogen og formen på denne, og vil ta en gjennomgang av tildelingsbrevet til Sysselmannen. Vi håper å ha det klart til høsten, sier Askholt.

Båt- og helikoptertjenesten vil ifølge Askholt bli vurdert i fremtidige budsjettdiskusjoner og ved gjennomgang av nye kontrakter.

Last ned vedlegg

Seflandrapport.pdf

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!