Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beredskap sammen

Beredskapsrådet har planlagt hendelsen nøye, og har kontroll på alle eventualiteter. FOTO: Christopher Engås

Beredskap sammen

Alle drar lasset sammen for å sørge for sikkerhet og beredskap under solformørkelsen.

– Dette er samvirke i praksis. Når alle vet av hverandre, og er informert om situasjonen, er vi best i stand til å forebygge uforutsette situasjoner, sier politiavdelingssjef Jon Starheimsæter hos Sysselmannen.

Sysselmannen har et bredt sammensatt råd bestående av mange samfunnsaktører å spille på.

Vanlig patrulje

Sysselmannen har i utgangspunktet vanlig beredskap under solformørkelsen, og sannsynligheten for uønskede hendelser regnes ikke som større.

– De aller fleste som kommer til Longyearbyen for solformørkelsen er med på organiserte opplegg. De som kommer ellers har planer om å være her lokalt, og observere en bestemt hendelse. Antallet mennesker som drar ut i felt begrenser seg automatisk med antallet snøskutere som er tilgjengelig for utleie, sier sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad.

Sysselmannen skal ha patruljevirksomhet, og blant annet overse at et midlertidig forbud mot stopp og parkering på Vei 400, mellom SSU og hundegårdene, blir overholdt. Dette fordi det vil bli aktivitet på tundraen like ved som ikke er forenlig med opphopning av biler i området.

Varme klær

Sysselmannen har gjort en risiko- og sårbarhetsanalyse av hele situasjonen, og har været som det største usikkerhetsmomentet.

– Vi håper at alle som kommer er forberedt på at det kan bli svært kaldt og trekkfullt når man oppholder seg utendørs i timesvis. Derfor er det viktig med gode klær, sier Svarstad som også ber folk om å være oppmerksomme på behovet for isbjørnbeskyttelse dersom de skal ut i felt.

Svalbardhallen

Det verst tenkelige scenario er at værgudene skal skape krøll. I timene før solformørkelsen kommer det to store fly og fire små med passasjerer, der planen er å dra igjen på ettermiddagen.

–Hvis været skulle forverre seg slik at flyene ikke kan dra igjen, etter at de har landet, står vi overfor en situasjon der mange vil trenge innkvartering. Longyearbyen lokalstyre har planer for en slik eventualitet, der vi kan ta i bruk Svalbardhallen for å huse folk, sier Mona Ada Andersen.

Også Longyearbyen Røde Kors hjelpekorps er i beredskap på dagen.

– Vi kartlegger hvor våre medlemmer er, og har kontakt med andre aktører om situasjonen. Hvis det skulle bli problemer, vil hjelpekorpset kunne bistå med vårt utstyrslager, sier Elke Morgner i Røde Kors lokalt.

Mat nok

Longyearbyen sykehus har ingen planlagte pasientbehandlinger i tiden rundt solformørkelsen. Og matforsyningen er sikret.

– Vi får ekstra tilførsel av ferskvarer med postflyet den 18. mars, for å sikre oss, sier Morten Helliksen ved Coop Svalbard.

Sysselmannen er trygg på at beredskapen er så god som den kan være, og har bare ett håp for dagen.

– Vi håper at det blir godt og gunstig vær, slik at alle som kommer for å se solformørkelsen får en god opplevelse, sier Sidsel Svarstad og Jon Starheimsæter.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!