Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beredskap sammen

Beredskapsrådet har planlagt hendelsen nøye, og har kontroll på alle eventualiteter. FOTO: Christopher Engås

Beredskap sammen

Alle drar lasset sammen for å sørge for sikkerhet og beredskap under solformørkelsen.

– Dette er samvirke i praksis. Når alle vet av hverandre, og er informert om situasjonen, er vi best i stand til å forebygge uforutsette situasjoner, sier politiavdelingssjef Jon Starheimsæter hos Sysselmannen.

Sysselmannen har et bredt sammensatt råd bestående av mange samfunnsaktører å spille på.

Vanlig patrulje

Sysselmannen har i utgangspunktet vanlig beredskap under solformørkelsen, og sannsynligheten for uønskede hendelser regnes ikke som større.

– De aller fleste som kommer til Longyearbyen for solformørkelsen er med på organiserte opplegg. De som kommer ellers har planer om å være her lokalt, og observere en bestemt hendelse. Antallet mennesker som drar ut i felt begrenser seg automatisk med antallet snøskutere som er tilgjengelig for utleie, sier sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad.

Sysselmannen skal ha patruljevirksomhet, og blant annet overse at et midlertidig forbud mot stopp og parkering på Vei 400, mellom SSU og hundegårdene, blir overholdt. Dette fordi det vil bli aktivitet på tundraen like ved som ikke er forenlig med opphopning av biler i området.

Varme klær

Sysselmannen har gjort en risiko- og sårbarhetsanalyse av hele situasjonen, og har været som det største usikkerhetsmomentet.

– Vi håper at alle som kommer er forberedt på at det kan bli svært kaldt og trekkfullt når man oppholder seg utendørs i timesvis. Derfor er det viktig med gode klær, sier Svarstad som også ber folk om å være oppmerksomme på behovet for isbjørnbeskyttelse dersom de skal ut i felt.

Svalbardhallen

Det verst tenkelige scenario er at værgudene skal skape krøll. I timene før solformørkelsen kommer det to store fly og fire små med passasjerer, der planen er å dra igjen på ettermiddagen.

–Hvis været skulle forverre seg slik at flyene ikke kan dra igjen, etter at de har landet, står vi overfor en situasjon der mange vil trenge innkvartering. Longyearbyen lokalstyre har planer for en slik eventualitet, der vi kan ta i bruk Svalbardhallen for å huse folk, sier Mona Ada Andersen.

Også Longyearbyen Røde Kors hjelpekorps er i beredskap på dagen.

– Vi kartlegger hvor våre medlemmer er, og har kontakt med andre aktører om situasjonen. Hvis det skulle bli problemer, vil hjelpekorpset kunne bistå med vårt utstyrslager, sier Elke Morgner i Røde Kors lokalt.

Mat nok

Longyearbyen sykehus har ingen planlagte pasientbehandlinger i tiden rundt solformørkelsen. Og matforsyningen er sikret.

– Vi får ekstra tilførsel av ferskvarer med postflyet den 18. mars, for å sikre oss, sier Morten Helliksen ved Coop Svalbard.

Sysselmannen er trygg på at beredskapen er så god som den kan være, og har bare ett håp for dagen.

– Vi håper at det blir godt og gunstig vær, slik at alle som kommer for å se solformørkelsen får en god opplevelse, sier Sidsel Svarstad og Jon Starheimsæter.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!