Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beredskap sammen

Beredskapsrådet har planlagt hendelsen nøye, og har kontroll på alle eventualiteter. FOTO: Christopher Engås

Beredskap sammen

Alle drar lasset sammen for å sørge for sikkerhet og beredskap under solformørkelsen.

Tekst:

Publisert:

– Dette er samvirke i praksis. Når alle vet av hverandre, og er informert om situasjonen, er vi best i stand til å forebygge uforutsette situasjoner, sier politiavdelingssjef Jon Starheimsæter hos Sysselmannen.

Sysselmannen har et bredt sammensatt råd bestående av mange samfunnsaktører å spille på.

Vanlig patrulje

Sysselmannen har i utgangspunktet vanlig beredskap under solformørkelsen, og sannsynligheten for uønskede hendelser regnes ikke som større.

– De aller fleste som kommer til Longyearbyen for solformørkelsen er med på organiserte opplegg. De som kommer ellers har planer om å være her lokalt, og observere en bestemt hendelse. Antallet mennesker som drar ut i felt begrenser seg automatisk med antallet snøskutere som er tilgjengelig for utleie, sier sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad.

Sysselmannen skal ha patruljevirksomhet, og blant annet overse at et midlertidig forbud mot stopp og parkering på Vei 400, mellom SSU og hundegårdene, blir overholdt. Dette fordi det vil bli aktivitet på tundraen like ved som ikke er forenlig med opphopning av biler i området.

Varme klær

Sysselmannen har gjort en risiko- og sårbarhetsanalyse av hele situasjonen, og har været som det største usikkerhetsmomentet.

– Vi håper at alle som kommer er forberedt på at det kan bli svært kaldt og trekkfullt når man oppholder seg utendørs i timesvis. Derfor er det viktig med gode klær, sier Svarstad som også ber folk om å være oppmerksomme på behovet for isbjørnbeskyttelse dersom de skal ut i felt.

Svalbardhallen

Det verst tenkelige scenario er at værgudene skal skape krøll. I timene før solformørkelsen kommer det to store fly og fire små med passasjerer, der planen er å dra igjen på ettermiddagen.

–Hvis været skulle forverre seg slik at flyene ikke kan dra igjen, etter at de har landet, står vi overfor en situasjon der mange vil trenge innkvartering. Longyearbyen lokalstyre har planer for en slik eventualitet, der vi kan ta i bruk Svalbardhallen for å huse folk, sier Mona Ada Andersen.

Også Longyearbyen Røde Kors hjelpekorps er i beredskap på dagen.

– Vi kartlegger hvor våre medlemmer er, og har kontakt med andre aktører om situasjonen. Hvis det skulle bli problemer, vil hjelpekorpset kunne bistå med vårt utstyrslager, sier Elke Morgner i Røde Kors lokalt.

Mat nok

Longyearbyen sykehus har ingen planlagte pasientbehandlinger i tiden rundt solformørkelsen. Og matforsyningen er sikret.

– Vi får ekstra tilførsel av ferskvarer med postflyet den 18. mars, for å sikre oss, sier Morten Helliksen ved Coop Svalbard.

Sysselmannen er trygg på at beredskapen er så god som den kan være, og har bare ett håp for dagen.

– Vi håper at det blir godt og gunstig vær, slik at alle som kommer for å se solformørkelsen får en god opplevelse, sier Sidsel Svarstad og Jon Starheimsæter.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!