Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bereder bunnen for kabel

Stuart Wilson (Global Marine f.v.), Helge Stranden (Uninett AS) og prosjektleder Klaus D. Pfeiffer (Fugro Offshore Survey) er alle involvert i kartleggingen av havbunnen mellom Lonyearbyen og Ny-Ålesund. FOTO: Christopher Engås

Bereder bunnen for kabel

Neste år skal det legges fiberkabel mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund. Det splitter nye skipet «Fugro Helmert» jobber nå med å planlegge traseen.

Tekst:

Publisert:

Planen er å legge kabelforbindelsen neste sommer. Den skal ligge på havbunnen, og gå i land tre steder, på Hotellneset, ved Brandalspynten og i Ny-Ålesund. Men ruta som skal følges må planlegges til minste detalj.

Rute og skipsvrak

Prosjektleder for Uninett AS, Helge Stranden, sier kartleggingsarbeidet er viktig av flere grunner.

– Det viktigste er å se på havbunnens beskaffenhet og dermed besteme ruta vi skal gå med kabelen. Det er ønskelig å grave ned kabelen så mye som mulig. Men det blir også viktig å se etter skipsvrak og annet som kanskje kan ligge i veien, forteller Stranden.

«Fugro Helmert» har med seg marinarkeolog Dag Nævestad på oppdraget. Hvis de kommer over interessante ting blir informasjonen notert av ham, og tatt hånd om på lovlig vis. Skipet holder seg minimum hundre meter unna med sitt utstyr, slik regelverket tilsier.

Nævestad sier det er fullt mulig å gjøre interessante funn.

– Vi vet at en god del hvalfangstskuter gikk ned i farvannene her på seksten- og syttenhundretallet. Det blir spennende å følge med, sier han.

Spekket med teknologi

Selskapet Global Marine er, etter det Svalbardposten kjenner til, høyaktuelle for å utføre oppdraget med å legge kabelforbindelsen neste sommer. Stuart Wilson fra det engelske selskapet er med på arbeidet som nå utføres, og sier prosjektet skal planlegges grundig.

– Det er en god del høyteknologisk utstyr om bord. Det viktigste er en sonar som skanner på sidene av leia, og et magnetometer, forteller han.

Utstyret gjør at man får et slags bilde av havbunnen der man kan vurdere egnetheten for legging av sjøkabel. Teknologien, som blant annet består av flere «fisker» som slepes i dypet bak båten, sender informasjonen opp til et datarom hvor den analyseres.

Borring på land

I tillegg til planleggingen langs havbunnen skal det i høst jobbes med stedene kabelforbindelsen skal gå i land. Det skjer på tre steder: på Hotellneset, på Brandalspynten og i Ny-Ålesund.

Folk vil merke at det skjer noe på denne fronten ganske snart.

Denne uken legger selskapet Sea Works ut fra Harstad med en båt som skal brukes i arbeidet med borring på de aktuelle stedene.

– Det skal borres fra land, og så langt ut at vi befinner oss på om lag 20 meters dyp. Kablene legges i disse hullene. Etter at borringen er ferdig skjer det ikke mer på prosjektet før til neste år, forteller Helge Stranden.

Nøkkelord

Se bildet større

"Fugro Helmert" er en helt ny båt som er fullpakket av avansert teknologi. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!