Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bereder bunnen for kabel

Stuart Wilson (Global Marine f.v.), Helge Stranden (Uninett AS) og prosjektleder Klaus D. Pfeiffer (Fugro Offshore Survey) er alle involvert i kartleggingen av havbunnen mellom Lonyearbyen og Ny-Ålesund. FOTO: Christopher Engås

Bereder bunnen for kabel

Neste år skal det legges fiberkabel mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund. Det splitter nye skipet «Fugro Helmert» jobber nå med å planlegge traseen.

Tekst:

Publisert:

Planen er å legge kabelforbindelsen neste sommer. Den skal ligge på havbunnen, og gå i land tre steder, på Hotellneset, ved Brandalspynten og i Ny-Ålesund. Men ruta som skal følges må planlegges til minste detalj.

Rute og skipsvrak

Prosjektleder for Uninett AS, Helge Stranden, sier kartleggingsarbeidet er viktig av flere grunner.

– Det viktigste er å se på havbunnens beskaffenhet og dermed besteme ruta vi skal gå med kabelen. Det er ønskelig å grave ned kabelen så mye som mulig. Men det blir også viktig å se etter skipsvrak og annet som kanskje kan ligge i veien, forteller Stranden.

«Fugro Helmert» har med seg marinarkeolog Dag Nævestad på oppdraget. Hvis de kommer over interessante ting blir informasjonen notert av ham, og tatt hånd om på lovlig vis. Skipet holder seg minimum hundre meter unna med sitt utstyr, slik regelverket tilsier.

Nævestad sier det er fullt mulig å gjøre interessante funn.

– Vi vet at en god del hvalfangstskuter gikk ned i farvannene her på seksten- og syttenhundretallet. Det blir spennende å følge med, sier han.

Spekket med teknologi

Selskapet Global Marine er, etter det Svalbardposten kjenner til, høyaktuelle for å utføre oppdraget med å legge kabelforbindelsen neste sommer. Stuart Wilson fra det engelske selskapet er med på arbeidet som nå utføres, og sier prosjektet skal planlegges grundig.

– Det er en god del høyteknologisk utstyr om bord. Det viktigste er en sonar som skanner på sidene av leia, og et magnetometer, forteller han.

Utstyret gjør at man får et slags bilde av havbunnen der man kan vurdere egnetheten for legging av sjøkabel. Teknologien, som blant annet består av flere «fisker» som slepes i dypet bak båten, sender informasjonen opp til et datarom hvor den analyseres.

Borring på land

I tillegg til planleggingen langs havbunnen skal det i høst jobbes med stedene kabelforbindelsen skal gå i land. Det skjer på tre steder: på Hotellneset, på Brandalspynten og i Ny-Ålesund.

Folk vil merke at det skjer noe på denne fronten ganske snart.

Denne uken legger selskapet Sea Works ut fra Harstad med en båt som skal brukes i arbeidet med borring på de aktuelle stedene.

– Det skal borres fra land, og så langt ut at vi befinner oss på om lag 20 meters dyp. Kablene legges i disse hullene. Etter at borringen er ferdig skjer det ikke mer på prosjektet før til neste år, forteller Helge Stranden.

Nøkkelord

Se bildet større

"Fugro Helmert" er en helt ny båt som er fullpakket av avansert teknologi. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!