Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber om seks nye ansatte

Bydrift er smertelig klar over at Longyearbyen lokalstyre må kutte kostnader. Bydrift-leder Marianne Aasen er likevel klar på at Energiverket trenger nye stillinger nå, for å sikre stabil drift og skape trygge arbeidsforhold. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ber om seks nye ansatte

Longyearbyen lokalstyre må spare millioner av kroner. Det hindrer ikke Bydrift i å be om seks nye stillinger ved Energiverket. Regningen kan havne hos deg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.09.2012 kl 08:32

Et galopperende vedlikeholdsetterslep, underskudd og boligmangel. Det er den økonomiske situasjonen for Longyearbyen lokalstyre (LL). Tross dette, vil Bydrift øke bemanningen ved Energiverket med seks heltidsstillinger. Oppbemanningen vil koste minst 4,1 millioner kroner årlig, ifølge foretakets egne tall.


Styret sa ja

– Energiverket er tynt bemannet ved uforutsette hendelser. Dette har oppskalert seg over mange år, og vi må derfor ta tak i dette nå, sier Marianne Aasen, daglig leder i Bydrift.

Tirsdag forrige uke presenterte Aasen ønsket for Bydrift-styret. Timingen er uheldig, siden LL er inne i en snuoperasjon for å få ned pengebruken. Styret var imidlertid positive, og gikk enstemmig inn for å anbefale en oppbemanning overfor lokalstyret.

Aasen er ikke overrasket over styrets fulle støtte.

– Nei, dette handler om at vi skal sikre byens energiforsyning og skape trygge arbeidsforhold for de ansatte. Det vet jeg at styret ønsker, sier Aasen.


- Uforsvarlig

De siste par årene har Energiverket slitt med avvik, utslipp og driftsbrudd. I vår satte Bydrift og de ansatte ved verket i gang et prosjekt for å se hvordan situasjonen kan forbedres. Konklusjonen er klar: bemanningen er for liten til å kunne løse uforutsette hendelser raskt nok.

Dersom driften stanser utenom ordinær arbeidstid, er det kun en maskinist og assistent på jobb. Under styremøtet karakteriserte Aasen bemanningen som uforsvarlig. Hun pekte også på at bemanningen har krympet med 2,5 årsverk de siste 30 årene.


Strømprisen kan øke

Bydrift mener verket trenger tre ekstra vedlikeholdsarbeidere, en maskinist, en assistent og en sakkyndig driftsleder. Oppbemanningen vil sikre Energiverket mer stabil drift, og samtidig ha mannskap nok til å drifte renseanlegget som Bydrift er pålagt å få i drift om to år.

Lønns- og boligkostnader vil utgjøre minst 4,1 millioner kroner i året. I tillegg skal det på plass en ny beredskapsordning på ledersiden. Hvor mye dette vil koste, er ikke kjent.

Utgangspunktet er at energiforsyningen skal være selv­finansierende, noe som kan bety at strømprisen økes ytterligere. Dette kan imidlertid ikke Aasen avkrefte eller bekrefte.

– Diskusjonen om finansiering må tas i forbindelse med budsjettarbeidet for 2013, sier Aasen.


Mindre overtid

I år økte strømprisen per kilowattime fra 1,17 til 1,42 kroner. Den nye kullavtalen med Store Norske er ventet å øke prisen med opptil 10 øre per kilowattime i 2014. Kostnadene for en oppbemanning ved Energiverket vil komme på toppen av dette.

På den andre siden vil flere ansatte redusere både overtid og vikarbruk. I dag utgjør dette alene drøye to årsverk. I tillegg vil vedlikeholdskostnadene gå ned, ifølge Bydrift.

– Men det blir vanskelig å se noen økonomisk gevinst før alle nye ansatte er på plass og i gang med å produsere, sa Aasen til styret.

Det blir lokalstyret som avgjør oppbemanningsforslaget under sitt neste møte 6. november.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!