Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber om møte med Helse Nord

Sysselmann Kjerstin Askholt br om møte med Helse Nord. FOTO: Hilde Røsvik

Ber om møte med Helse Nord

Sysselmann Kjerstin Askholt ber om møte med Helse Nord i forbindelse med flyambulansesaken.

Tekst:

Publisert:

Hun mener Justisdepartementets polaravdeling skulle vært orientert om denne saken på et tidlig tidspunkt i saksbehandlingen. Dette er ikke tilfelle.

– Jeg håper på et konstruktivt møte hvor vi kan utdype våre faglige argumenter. Jeg skjønner at dette er en vanskelig sak, men det er viktig at også Svalbards argumenter kommer godt fram i beslutningsgrunnlaget, sier Kjerstin Askholt.

Beredskapsrådet
I et møte i Svalbard beredskapsråd den 27. oktober ble saken om at Helse Nord ønsker å kutte jetflyet som skulle være stasjonert i Tromsø diskutert. Sysselmann Kjerstin Askholt er bekymret og mener det er kritikkverdig at Helse Nord ikke har orientert dem underveis i prosessen. Hun skriver i brev til Helse Nord at det er behov for en robust luftambulansetjeneste på Svalbard, noe både Svalbardmeldingen og rapporten fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har pekt på. Beredskapsrådets medlemmer uttrykte stor bekymring for at Svalbards behov ikke er tilstrekkelig vurdert i saken.

Stryker jetfly

I forrige uke skrev Svalbardposten at det i mai kom melding om at Luftambulansetjenesten ANS, som blant annet flyr til Svalbard på vegne av Helse Nord, skulle stasjonere jetfly i Tromsø og Oslo. Daglig leder i Luftambulansetjenesten Øyvind Juell sa da at dette ville være et kvantesprang for beredskapen på Svalbard. Jetfly er raskere, har lengre rekkevidde og kan ikke minst ta mer last enn dagens propellfly.

I innstillingen til styremøtet de fire helseforetakene i Norge skal ha 14. november, er det imidlertid gjort helomvending.

– Vi har endret standpunkt etter en ny vurdering. Blant annet etter samtaler med fagmiljøene i Finnmark, kom det frem at bruk av jetfly vil bidra til en uønsket dreining av pasientstrømmen fra Hammerfest sykehus til UNN Tromsø, skrev kommunikasjonsrådgiver Kenneth Lauritsen i Helse Nord til Svalbardposten i forrige uke. I tillegg fikk de mindre penger på statsbudsjettet enn de hadde trodd.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!