Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber om møte med Helse Nord

Sysselmann Kjerstin Askholt br om møte med Helse Nord. FOTO: Hilde Røsvik

Ber om møte med Helse Nord

Sysselmann Kjerstin Askholt ber om møte med Helse Nord i forbindelse med flyambulansesaken.

Tekst:

Publisert:

Hun mener Justisdepartementets polaravdeling skulle vært orientert om denne saken på et tidlig tidspunkt i saksbehandlingen. Dette er ikke tilfelle.

– Jeg håper på et konstruktivt møte hvor vi kan utdype våre faglige argumenter. Jeg skjønner at dette er en vanskelig sak, men det er viktig at også Svalbards argumenter kommer godt fram i beslutningsgrunnlaget, sier Kjerstin Askholt.

Beredskapsrådet
I et møte i Svalbard beredskapsråd den 27. oktober ble saken om at Helse Nord ønsker å kutte jetflyet som skulle være stasjonert i Tromsø diskutert. Sysselmann Kjerstin Askholt er bekymret og mener det er kritikkverdig at Helse Nord ikke har orientert dem underveis i prosessen. Hun skriver i brev til Helse Nord at det er behov for en robust luftambulansetjeneste på Svalbard, noe både Svalbardmeldingen og rapporten fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har pekt på. Beredskapsrådets medlemmer uttrykte stor bekymring for at Svalbards behov ikke er tilstrekkelig vurdert i saken.

Stryker jetfly

I forrige uke skrev Svalbardposten at det i mai kom melding om at Luftambulansetjenesten ANS, som blant annet flyr til Svalbard på vegne av Helse Nord, skulle stasjonere jetfly i Tromsø og Oslo. Daglig leder i Luftambulansetjenesten Øyvind Juell sa da at dette ville være et kvantesprang for beredskapen på Svalbard. Jetfly er raskere, har lengre rekkevidde og kan ikke minst ta mer last enn dagens propellfly.

I innstillingen til styremøtet de fire helseforetakene i Norge skal ha 14. november, er det imidlertid gjort helomvending.

– Vi har endret standpunkt etter en ny vurdering. Blant annet etter samtaler med fagmiljøene i Finnmark, kom det frem at bruk av jetfly vil bidra til en uønsket dreining av pasientstrømmen fra Hammerfest sykehus til UNN Tromsø, skrev kommunikasjonsrådgiver Kenneth Lauritsen i Helse Nord til Svalbardposten i forrige uke. I tillegg fikk de mindre penger på statsbudsjettet enn de hadde trodd.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!