Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber om lovendring

 

Ber om lovendring

Datatilsynet mener det er problematisk at Sysselmannen har fri tilgang til passasjerlistene og ber om at formålet blir forankret i loven.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er spesielt at Sysselmannen får utlevert lister over alle som reiser til og fra Svalbard. Vi har rett til å bevege oss fritt i dette landet, og det er for uklart hva som er så spesielt med Svalbard at det skal bryte med dette demokratiske prinsippet, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Sverre Engelschiøn.
I begynnelsen av juni sendte Justisdepartementet et brev til Datatilsynet der de skriver at de ser behovet for å gjøre en ny vurdering av det rettslige grunnlaget for utlevering av passasjerlister, og at de ønsker Datatilsynets synspunkter. Forrige gang en slik vurdering ble gjort var i 1992.

Ikke blankofullmakt
Da flyselskapet SAS Norge tok opp praksisen med Datatilsynet tidligere i år, ble problemstillingen igjen aktuell.
Justisdepartementet mener formålet, som er kontroll av turister, forsvarer ordningen. Datatilsynet mener imidlertid at Sysselmannen ikke kan ha blankofullmakt til å få listene utlevert.
– Hva som er formålet og hvor lenge listene blir oppbevart må komme klarere fram. I det øyeblikket noen har reist fra øygruppa er det ingen grunn til å oppbevare listene med deres navn. Datatilsynet mener også at det må gå an å håndtere kontrollen av turister på en annen måte, sier Engelschiøn.
Han sier behovet for slik utlevering dels må komme fram i en forskrift, og eventuelt legges fram for Stortinget med en lovendring.

Følges opp
«Det gjøres oppmerksom på at Datatilsynet derfor vil henstille Justisdepartementet om å foreta relevante grep, herunder skape klarhet i hjemmelsgrunnlag, formål og lagringstid», skriver Datatilsynet i sitt svar til departementet.
– Vi kommer til å følge opp denne saken. Det bør stå i loven hva listene skal brukes til og hvorfor Sysselmannen bør få dem utlevert, sier Engelschiøn.

Mener formålet er godt
– Vi respekterer svaret fra Datatilsynet og forholder oss til det. Vi vil forsøke å ordne opp rett over sommeren, sier ekspedisjonssjef i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt.
Hun understreker at de mener formålet med å få listene utlevert er godt og at de derfor ønsker å få et bedre hjemmelsgrunnlag framfor å endre praksisen.
– Sikkerheten til folk er viktig, og listene brukes til å ivareta den. Hva som må til for å få et bedre grunnlag har vi ikke fått sett på ennå, men kanskje må vi få noen råd fra Datatilsynet om hva som er godt nok, sier Askholt.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!