Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber om lovendring

 

Ber om lovendring

Datatilsynet mener det er problematisk at Sysselmannen har fri tilgang til passasjerlistene og ber om at formålet blir forankret i loven.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er spesielt at Sysselmannen får utlevert lister over alle som reiser til og fra Svalbard. Vi har rett til å bevege oss fritt i dette landet, og det er for uklart hva som er så spesielt med Svalbard at det skal bryte med dette demokratiske prinsippet, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Sverre Engelschiøn.
I begynnelsen av juni sendte Justisdepartementet et brev til Datatilsynet der de skriver at de ser behovet for å gjøre en ny vurdering av det rettslige grunnlaget for utlevering av passasjerlister, og at de ønsker Datatilsynets synspunkter. Forrige gang en slik vurdering ble gjort var i 1992.

Ikke blankofullmakt
Da flyselskapet SAS Norge tok opp praksisen med Datatilsynet tidligere i år, ble problemstillingen igjen aktuell.
Justisdepartementet mener formålet, som er kontroll av turister, forsvarer ordningen. Datatilsynet mener imidlertid at Sysselmannen ikke kan ha blankofullmakt til å få listene utlevert.
– Hva som er formålet og hvor lenge listene blir oppbevart må komme klarere fram. I det øyeblikket noen har reist fra øygruppa er det ingen grunn til å oppbevare listene med deres navn. Datatilsynet mener også at det må gå an å håndtere kontrollen av turister på en annen måte, sier Engelschiøn.
Han sier behovet for slik utlevering dels må komme fram i en forskrift, og eventuelt legges fram for Stortinget med en lovendring.

Følges opp
«Det gjøres oppmerksom på at Datatilsynet derfor vil henstille Justisdepartementet om å foreta relevante grep, herunder skape klarhet i hjemmelsgrunnlag, formål og lagringstid», skriver Datatilsynet i sitt svar til departementet.
– Vi kommer til å følge opp denne saken. Det bør stå i loven hva listene skal brukes til og hvorfor Sysselmannen bør få dem utlevert, sier Engelschiøn.

Mener formålet er godt
– Vi respekterer svaret fra Datatilsynet og forholder oss til det. Vi vil forsøke å ordne opp rett over sommeren, sier ekspedisjonssjef i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt.
Hun understreker at de mener formålet med å få listene utlevert er godt og at de derfor ønsker å få et bedre hjemmelsgrunnlag framfor å endre praksisen.
– Sikkerheten til folk er viktig, og listene brukes til å ivareta den. Hva som må til for å få et bedre grunnlag har vi ikke fått sett på ennå, men kanskje må vi få noen råd fra Datatilsynet om hva som er godt nok, sier Askholt.

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!