Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber om hjelp fra Svalbard

Svalbardposten dro over til Nordøst-Grønland i mai med drivstoff til gruveleiren. Avstanden mellom Longyearbyen og Citronen Fjord er 900 kilometer. FOTO: Birger Amundsen

Ber om hjelp fra Svalbard

Et australsk gruveselskap, som til neste år starter utvinning av sink nordøst på Grønland, ønsker å bruke sykehuset i Longyearbyen som nødsykehus.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.11.2010 kl 11:49

Henvendelsen ble først rettet til Sysselmannen fra det danske selskapet MT Højgaard AS, som er involvert i driften. I eposten til Sysselmannen skriver selskapet at utbyggingen av gruveanlegget og leiren med plass til 250 mann vil starte neste sommer, og at driften i Citronen Fjord vil starte i 2014.

«Vi planlegger å bruke Longyearbyen sykehus som nød­sykehus i tilfelle noen kommer til skade eller bli syk,» skriver Martin Hemmingsen i MT Højgaard.

I sommer fikk Sysselmannen en lignende henvendelse fra geolog Frank van der Stijl om muligheten for unnsetning i tilfelle en situasjon skulle oppstå. Geologen arbeider i samme område som det australske gruveselskapet.

Akutt nød

«Ved en akutt situasjon vil vi naturligvis yte dere bistand hvis forholdene tillater det, men dere kan ikke basere deres beredskap på redningstjenesten på Svalbard,» skriver overbetjent Erik Nygaard til det danske selskapet. Han understreker «ikke» i sitt svar.

Nygaard ber om at en eventuell anmodning om bistand må kanaliseres gjennom den grønlandske redningstjenesten i Søndre Strømfjord og Hovedredningssentralen Nord-Norge i Bodø.

Nygaard oppfordrer danskene til å ta kontakt med Rednings- og beredskapsavdelingen i Justisdepartementet om de ønsker mer permanent og fast beredskapsavtale med redningstjenesten på Svalbard.

Formelle avtaler

Longyearbyen sykehus er underlagt Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. I et brev til Helse Nord skriver administrerende direktør Tor Ingebrigtsen i UNN at de ønsker å påta seg oppgaven som nødsykehus, men at de ikke har ressurser til det:

«Oppgaven vil være håndterbar dersom bemanningen ved UNN Longyearbyen utvides med bakvaktfunksjoner som anbefalt i risiko- og sårbarhetsanalysen for helseberedskapen på Svalbard. Det foreligger heller ikke nødvendige formaliserte avtaler verken med gruveselskapet eller med Grønland når det gjelder oppgjørsordninger for en slik funksjon.»

Sykehusdirektøren ber videre Helse Nord sørge for kontakt med grønlandske myndigheter «slik at prosessen med å utarbeide nødvendige samarbeidsavtaler om innholdet i tilbudet og finansiering kan etableres».

Gennomførte redningsferd

I fjor sommer gjennomførte mannskap fra Airlift en svært lang redningsferd med helikopter fra Longyearbyen til det nordligste punktet på Grønland. Daværende sysselmann Per Sefland sa den gang at redningsoppdraget vil være naturlig å ta med når det skal vurderes hvilken redningsberedskap det skal være på Svalbard i framtiden.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!