Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber om hjelp fra Svalbard

Svalbardposten dro over til Nordøst-Grønland i mai med drivstoff til gruveleiren. Avstanden mellom Longyearbyen og Citronen Fjord er 900 kilometer. FOTO: Birger Amundsen

Ber om hjelp fra Svalbard

Et australsk gruveselskap, som til neste år starter utvinning av sink nordøst på Grønland, ønsker å bruke sykehuset i Longyearbyen som nødsykehus.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.11.2010 kl 11:49

Henvendelsen ble først rettet til Sysselmannen fra det danske selskapet MT Højgaard AS, som er involvert i driften. I eposten til Sysselmannen skriver selskapet at utbyggingen av gruveanlegget og leiren med plass til 250 mann vil starte neste sommer, og at driften i Citronen Fjord vil starte i 2014.

«Vi planlegger å bruke Longyearbyen sykehus som nød­sykehus i tilfelle noen kommer til skade eller bli syk,» skriver Martin Hemmingsen i MT Højgaard.

I sommer fikk Sysselmannen en lignende henvendelse fra geolog Frank van der Stijl om muligheten for unnsetning i tilfelle en situasjon skulle oppstå. Geologen arbeider i samme område som det australske gruveselskapet.

Akutt nød

«Ved en akutt situasjon vil vi naturligvis yte dere bistand hvis forholdene tillater det, men dere kan ikke basere deres beredskap på redningstjenesten på Svalbard,» skriver overbetjent Erik Nygaard til det danske selskapet. Han understreker «ikke» i sitt svar.

Nygaard ber om at en eventuell anmodning om bistand må kanaliseres gjennom den grønlandske redningstjenesten i Søndre Strømfjord og Hovedredningssentralen Nord-Norge i Bodø.

Nygaard oppfordrer danskene til å ta kontakt med Rednings- og beredskapsavdelingen i Justisdepartementet om de ønsker mer permanent og fast beredskapsavtale med redningstjenesten på Svalbard.

Formelle avtaler

Longyearbyen sykehus er underlagt Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. I et brev til Helse Nord skriver administrerende direktør Tor Ingebrigtsen i UNN at de ønsker å påta seg oppgaven som nødsykehus, men at de ikke har ressurser til det:

«Oppgaven vil være håndterbar dersom bemanningen ved UNN Longyearbyen utvides med bakvaktfunksjoner som anbefalt i risiko- og sårbarhetsanalysen for helseberedskapen på Svalbard. Det foreligger heller ikke nødvendige formaliserte avtaler verken med gruveselskapet eller med Grønland når det gjelder oppgjørsordninger for en slik funksjon.»

Sykehusdirektøren ber videre Helse Nord sørge for kontakt med grønlandske myndigheter «slik at prosessen med å utarbeide nødvendige samarbeidsavtaler om innholdet i tilbudet og finansiering kan etableres».

Gennomførte redningsferd

I fjor sommer gjennomførte mannskap fra Airlift en svært lang redningsferd med helikopter fra Longyearbyen til det nordligste punktet på Grønland. Daværende sysselmann Per Sefland sa den gang at redningsoppdraget vil være naturlig å ta med når det skal vurderes hvilken redningsberedskap det skal være på Svalbard i framtiden.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!