Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber om at klimarapport trekkes

 

Ber om at klimarapport trekkes

Bydrift, Store Norske, Aeco og Pole Position ber om at en nylig publisert rapport om klimautslipp på Svalbard trekkes og at det lages en ny.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2010 kl 10:00

– Rapporten drar feil konklusjoner. Effekten av oversjøiske cruise er overdramatisert fordi tallene ikke stemmer, sier styremedlem Trygve Steen i cruisenæringens interesseorganisasjon i Arktis, Aeco.

I begynnelsen av februar la Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) fram en rapport om klimautslipp på Svalbard som er utarbeidet i samarbeid med Unis og Norsk institutt for luftforskning (Nilu). Ifølge rapporten, som beregner utslipp av klimagasser fra 2000 til 2007, har utslippene av sot økt med 56 prosent, utslippene av NOx med over 50 prosent og utslippene av CO2 med 30 prosent. Cruisetrafikken henges ut som versting.

Feil tall

Ifølge et brev som er underskrevet av Bydrift, Store Norske, Aeco og Pole Position, er det brukt helt feil beregningsgrunnlag i rapporten.

– De har tatt utgangspunkt i at alle oversjøiske cruiseskip bruker 100 tonn drivstoff i døgnet, og det får ikke vi til å stemme. Derfor har vi gått gjennom alle cruiseskip som går her oppe og sett på hva de faktisk bruker. Det er store avvik fra rapporten, sier Trygve Steen.

I rapporten er forbruket til de oversjøiske cruiseskipene beregnet til å være 20.208 tonn i 2007. Det faktiske forbruket er ifølge brevet fra de fire aktørene 7.764 tonn drivstoff. Da er det tatt hensyn til at skipene har ulik størrelse og at noen bruker mindre drivstoff enn andre.

Kan få konsekvenser

– Vi vet at en slik rapport vil bli referert til senere og kan få konsekvenser for forvaltningen av et område. Med pågående diskusjoner om reguleringer og begrensninger, trenger vi å få fram realiteten. Jeg skulle ønske rapporten stemte bedre overens med virkeligheten. Vi sier ikke at cruisetrafikken er grønn turisme, men det er ikke rett å bruke feil tall, sier Steen.

«I og med at rapporten inneholder større feil blir verdien av den og dens konklusjoner liten. Derfor ønsker vi at rapport­ansvarlige trekker første utgave av rapporten, retter opp det som er blitt feil og publiserer rapporten på nytt», står det avslutningsvis i brevet.

Vil ikke kommentere

Steen har tro på at Klif vil gå gjennom sitt materiale på nytt.

– Jeg har en grunnleggende tillit til Klif, som en relativt nøytral aktør. Det bør være viktig også for Klif at tallene er riktige, sier han.

Klif vil foreløpig ikke kommentere innholdet i brevet.

– Vi takker for brevet, men har ikke fått tid til å sette oss inn i detaljene. Derfor er det for tidlig å gi et godt svar, noe vi ønsker å gjøre, sier leder i seksjon for klima og energi, Alice Gaustad.  

 

Last ned vedlegg

Brev_KIiF_rapport.pdf

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!