Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber Norge kjøpe Austre Adventfjord

Sysselmann Odd Olsen Ingerø råder Nærings- og fiskeridepartementet om å overta eiendommen som nå er til salgs. Her er han i samtale med Avinor-sjef Dag Falk-Petersen under åpningen av ny hangar på Svalbard lufthavn Longyear i slutten av april. FOTO: Eirik Palm

Ber Norge kjøpe Austre Adventfjord

Eieren av Austre Adventfjord må smøre seg med tålmodighet, men sysselmannen har anbefalt departementet om å overta eiendommen som nå er til salgs.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.05.2014 kl 15:15

Til sammen 39 privateide traktateiendommer har blitt solgt på Svalbard. I samtlige tilfeller har Norge overtatt eiendommene. Det bør ogå skje med den førtiende, mener syselmann Odd Olsen Ingerø.

– Jeg synes det er høyst naturlig og riktig at staten gjør det som er mulig for å ta over eiendommen. Det synes jeg er helt i tråd med hva som ville være rett for å sikre at vi kan benytte området på tjenlig vis, sier Ingerø.

Hodebry
Saken om Austre Adventfjord har skapt hodebry for Nærings- og fiskeridepartementet, som opplyser at det vurderer de juridiske rammene for et eventuelt salg av eiendommen.

– Vurderingen er komplisert og omfattende, og vil derfor måtte ta noe tid. Berørte departementer er involvert i dette arbeidet. Vi kan ikke kommentere de andre spørmålene nå, skriver kommunikasjonsråd-giver Christine Spersrud Haug.

Ingerø, som øverste myndighet på Svalbard, er imidlertid klar på at eiendommen bør være på norske hender.

– Og dette har du kommunisert til Nærings- og fiskeridepartementet?

– Dette har jeg ment bestandig, og jeg har også gitt uttrykk for det i anledning denne saken, sier han.

Han understreker også at selv om andre enn staten kjøper, så er det norsk territorium og norske regler som gjelder.

Ukjent
I slutten av april ble det gjennom VG kjent at eieren Henning Horn nå vil selge eiendommen, og forrige helg siterte Nordlys et nettsted som i sin tur siterte avisen South China Morning Post på at en kinesisk forretningmann skal ha tilbudt 111 millioner dollar.

Det er den kinesiske forretningsmannen Nubo Huang som skal være villig til å betale om lag 650 millioner kroner for eiendommen, som omfatter et stort fjellområde nær Longyearbyen (se kart).

Advokatfirmaet Hjort, som representerer Austre Adventfjord AS, virket ukjent med at nyheten var offentlig da Svalbardposten var i kontakt med advokatene mandag. Advokatene har bestemt seg for verken å kommentere denne eller andre sider av saken.

Et dokument fra 1. november 1938 legger ned forbud mot salg, pansetting eller bortleie av Austre Adventfjords eiendommer eller rettigheter ut av landet med mindre departementet gir sitt samtykke. Dette er sentralt i spørsmålet om salg av eiendommen.

Krangler om rettigheter
Bakgrunnen for salget er ifølge eieren manglende respons fra norske myndigheter. Austre Adventfjord varslet for snart ett år siden at de vil starte gruvedrift i Operafjellet, som ligger innenfor eiendommen. Her ligger den til nå mest lovende kullforekomsten nær Longyearbyen. Selskapet mener imidlertid at Store Norske har gått bak ryggen deres og tatt funnpunkter på Operafjellet, og dermed sperrer for gruveplanene.

Store Norske på sin side, nekter å gi fra seg rettighetene. I fjor sommer ble krangelen mellom partene kjent gjennom bladet Kapital, og siden har det fortsatt.

I august slo Store Norske fast at Austre Adventfjord har gjennomført undersøkelser og tatt ut to funnpunkter på selskapets utmål uten at selskapet har blitt kontaktet, slik bergverksordningen tilsier. Funnpunktene ligger 170 og 270 meter innenfor utmålene Longyeardal 31 og Saksedal 28 til Store Norske, men innenfor eiendommen.

Må prøves for retten
Bergmesteren for Svalbard har varslet Austre Adventfjord om at funnpunktene blir strøket, og Austre Adventfjord har svart med protest og stiller spørsmål ved om utmålene til Store Norske er gyldige, blant annet fordi det konsekvent har blitt søkt om dispensasjon fra aktivitetsplikten. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som vedtar dispensasjoner i denne sammenhengen.

– Departementets vedtak er endelige, og spørsmålene om gyldighet av dispensasjonene må eventuelt bringes inn for domstolen, skriver, Peter Brugmans på vegne av Direktoratet for mineralforvaltning.

Nøkkelord

Se bildet større

Eiendommen Austre Adventfjord strekker seg over et stort fjellområde i nærheten av Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!