Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber Nav komme til Svalbard

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen har bedt nav og Arbeids- og velfersdirektoratet om å sende folk til Longyearbyen for å informere om den nye praksisen som nav har varslet i forhold til utenlandske arbeidstakere på Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Ber Nav komme til Svalbard

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen har bedt Nav komme til Longyearbyen for å redegjøre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.10.2013 kl 14:21

– Mange innbyggere føler på stor uro nå. Det er derfor vårt ansvar å få kartlagt alle konsekvenser av ei praksisendring i Nav, slik at vi kan få god og riktig informasjon ut til innbyggerne, sier Kristoffersen.

Uroen i Longyearbyen skyldes at nav lokalt denne uken orienterte om en ny praksis med trygderettigheter for ikke nordiske statsborgere som ikke har trygderettigheter fra Norge.

Tidligere fikk denne gruppen beholde medlemskapet i Folketrygden mens de var i et arbeidsforhold. Nå er det signalisert at medlemskapet for denne gruppen droppes automatisk etter en måneds fravær fra jobb. Det spiller ingen rolle om fraværet skyldes sykdom, lovlig permisjon, ferie eller svangerskap. Det kan bety at folk blir uten sykepenger hvis de er syke lenger enn fire uker, at de må betale for sykehusbehandling og barnefødsler selv, og bli uten fødselspenger.

Kristoffersen er ikke sikker på at konsekvensene blir så dramatiske som enkelte frykter. Men hun vil likevel ha alle fakta på bordet og har i dag vært i kontakt med Nav i Tromsø, og med Arbeids- og velferdsdirektoratet for å få instansene på banen lokalt. Nav-kontoret i Longyearbyen består av kun en person, og han kan ikke vente å stå for all informasjon i en så viktig sak for Svalbard.

Kristoffersen ber den utenlandske befolkningen om å være tålmodige.

– Jeg maner til ro, til vi vet nøyaktig hva konsekvensene av denne praksisendringen er, sier hun.

Arbeidsgivere i Longyearbyen har bedt Nav om et nytt møte om den varslede praksisendringen. Etter det Svalbardposten erfarer skal dette møtet finne sted i neste uke.

Det er i overkant av 300 ikke-nordiske utlendinger i Longyearbyen uten trygderettigheter opparbeidet fra Norge.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!