Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber Nav komme til Svalbard

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen har bedt nav og Arbeids- og velfersdirektoratet om å sende folk til Longyearbyen for å informere om den nye praksisen som nav har varslet i forhold til utenlandske arbeidstakere på Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Ber Nav komme til Svalbard

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen har bedt Nav komme til Longyearbyen for å redegjøre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.10.2013 kl 14:21

– Mange innbyggere føler på stor uro nå. Det er derfor vårt ansvar å få kartlagt alle konsekvenser av ei praksisendring i Nav, slik at vi kan få god og riktig informasjon ut til innbyggerne, sier Kristoffersen.

Uroen i Longyearbyen skyldes at nav lokalt denne uken orienterte om en ny praksis med trygderettigheter for ikke nordiske statsborgere som ikke har trygderettigheter fra Norge.

Tidligere fikk denne gruppen beholde medlemskapet i Folketrygden mens de var i et arbeidsforhold. Nå er det signalisert at medlemskapet for denne gruppen droppes automatisk etter en måneds fravær fra jobb. Det spiller ingen rolle om fraværet skyldes sykdom, lovlig permisjon, ferie eller svangerskap. Det kan bety at folk blir uten sykepenger hvis de er syke lenger enn fire uker, at de må betale for sykehusbehandling og barnefødsler selv, og bli uten fødselspenger.

Kristoffersen er ikke sikker på at konsekvensene blir så dramatiske som enkelte frykter. Men hun vil likevel ha alle fakta på bordet og har i dag vært i kontakt med Nav i Tromsø, og med Arbeids- og velferdsdirektoratet for å få instansene på banen lokalt. Nav-kontoret i Longyearbyen består av kun en person, og han kan ikke vente å stå for all informasjon i en så viktig sak for Svalbard.

Kristoffersen ber den utenlandske befolkningen om å være tålmodige.

– Jeg maner til ro, til vi vet nøyaktig hva konsekvensene av denne praksisendringen er, sier hun.

Arbeidsgivere i Longyearbyen har bedt Nav om et nytt møte om den varslede praksisendringen. Etter det Svalbardposten erfarer skal dette møtet finne sted i neste uke.

Det er i overkant av 300 ikke-nordiske utlendinger i Longyearbyen uten trygderettigheter opparbeidet fra Norge.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!