Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber folk om å bli synlige

De vil se deg, så de slipper å treffe deg. Drosjenæringa ber folk tenke sikkerhet, og bruke refleks. Finn Tangen (f.v.), Ove Hansen og Stian Strømmen. FOTO: Christopher Engås

Ber folk om å bli synlige

Folk som vandrer rundt i nattemørket uten refleks gjør jobben til drosjenæringa unødvendig vanskelig. De gjør også livet farlig for seg selv.

Tekst:

Publisert:

Det er blitt svært mørkt kvelds- og nattestid i Longyearbyen. I tillegg har det vært lange perioder med gråvær og våt asfalt. Kombinasjonen gjør det farlig for fotgjengere som ikke bruker refleks.

Kun en med refleks

– Jeg kjørte drosje natt til lørdag og søndag sist helg. Da så jeg i alt en eneste refleks på folk som var ute og gikk. Og det var veldig mørkt ute, sier Finn Tangen.

Den erfarne drosjesjåføren er overrasket over at folk ikke har begynt å tenke på at de må være synlige i trafikken.

– Det kan være direkte farlig. I tillegg ser vi at folk i Longyearbyen ikke går etter hverandre når de går hjem fra byen. De går nesten alltid fem eller seks i bredden. Når folk skal ut på byen og pynte seg litt, faller ofte valget på mørke klær. Men mørke klær gjor også at det blir ekstra vanskelig for bilistene å få øye på dem, sier han.

– Med våt asfalt og ingen snø på bakken blir de nesten usynlige, legger han til.

– Har dere hatt noen nestenulykker?

– Nei, heldigvis. Det vil vi ikke ha heller.

– Bruk klips

Sammen med kollegaene Ove Hansen og Stian Strømmen oppfordrer Tangen folk som ikke vil ha en refleksbrikke dinglende fra dressjakka om å anskaffe seg strips av klips-typen, som man bare slår rundt armen når man skal ut å gå.

– De vises veldig godt, og kan være med på å berge liv. Vi vil også minne om at refleksbruk snart er viktig hele døgnet, både for voksne og barn, sier drosjesjåførene.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!