Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ber folk om å bli synlige

De vil se deg, så de slipper å treffe deg. Drosjenæringa ber folk tenke sikkerhet, og bruke refleks. Finn Tangen (f.v.), Ove Hansen og Stian Strømmen. FOTO: Christopher Engås

Ber folk om å bli synlige

Folk som vandrer rundt i nattemørket uten refleks gjør jobben til drosjenæringa unødvendig vanskelig. De gjør også livet farlig for seg selv.

Tekst:

Publisert:

Det er blitt svært mørkt kvelds- og nattestid i Longyearbyen. I tillegg har det vært lange perioder med gråvær og våt asfalt. Kombinasjonen gjør det farlig for fotgjengere som ikke bruker refleks.

Kun en med refleks

– Jeg kjørte drosje natt til lørdag og søndag sist helg. Da så jeg i alt en eneste refleks på folk som var ute og gikk. Og det var veldig mørkt ute, sier Finn Tangen.

Den erfarne drosjesjåføren er overrasket over at folk ikke har begynt å tenke på at de må være synlige i trafikken.

– Det kan være direkte farlig. I tillegg ser vi at folk i Longyearbyen ikke går etter hverandre når de går hjem fra byen. De går nesten alltid fem eller seks i bredden. Når folk skal ut på byen og pynte seg litt, faller ofte valget på mørke klær. Men mørke klær gjor også at det blir ekstra vanskelig for bilistene å få øye på dem, sier han.

– Med våt asfalt og ingen snø på bakken blir de nesten usynlige, legger han til.

– Har dere hatt noen nestenulykker?

– Nei, heldigvis. Det vil vi ikke ha heller.

– Bruk klips

Sammen med kollegaene Ove Hansen og Stian Strømmen oppfordrer Tangen folk som ikke vil ha en refleksbrikke dinglende fra dressjakka om å anskaffe seg strips av klips-typen, som man bare slår rundt armen når man skal ut å gå.

– De vises veldig godt, og kan være med på å berge liv. Vi vil også minne om at refleksbruk snart er viktig hele døgnet, både for voksne og barn, sier drosjesjåførene.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!