Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bekymret over fjellpartier

 

Bekymret over fjellpartier

I fjor høst oppdaget geologer ustabile fjellpartier ved Nybyen og anbefaler at risikoen vurderes ytterligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.07.2012 kl 08:00

Det var under en kartlegging utført av Unis og Norges geologiske undersøkelse (NGU) at geologene ved en tilfeldighet oppdaget to potensielle skredfarer i Longyearbyen: en fjellnabb i sida bak Nybyen, samt en fjellsprekk rett over inngangen til Gruve 2b.

Kan beregnes

NGU anser partiene som «potensielt ustabile», og i en bekymringsmelding til Longyearbyen lokalstyre (LL) anbefaler NGU at risikoen blir vurdert ytterligere.

Reginald Hermanns, NGUs lagleder for skred, sier det er umulig å forutsi om og når massene kollapser.

– Vi kan beregne sannsynligheten for kollaps, men da må det overvåkes over tid, sier Hermanns.

Strides om ansvar

Først for to uker siden, sju måneder etter at NGU sendte bekymringsmeldingen, ble ledelsen i LL og Bydrift klar over meldingen. Saken aktualiserer den langvarige uenigheten mellom Store Norske som grunneier og LL som planmyndighet. De to partene er uenige om ansvar og byrdefordeling ved flom- og skredsikring av eksisterende bebyggelse.

I en epost til administrasjonssjef Ivar Undheim og lokalstyre­leder Christin Kristoffersen, skriver Bydrift-leder Marianne Aasen:

«Jeg anser det som viktig at vi nå MÅ få landet ansvaret knyttet til rassikring, vi kan ikke sitte og ikke vite hvem som skal "henges" hvis det skjer noe», skriver Aasen.

Vurderer overvåkning

Til Svalbardposten sier Marianne Aasen at det ikke er grunn til å overdramatisere bekymringsmeldingen fra NGU:

– Alle vet at det er usikre fjellmasser rundt Longyearbyen, sånn er det. Det er sjanse for at det finnes tilsvarende andre steder, sier Aasen.

De tar likevel saken alvorlig, og etter sommeren møter Bydrift geologer ved Unis. Sammen skal de vurdere overvåkning av sprekken bak Gruve 2b.

Store Norske og Bydrift har også presset på Justisdepartementets polaravdeling for å få en avklaring på om Norges vassdrags- og energidirektorat også skal ha ansvar for flom- og skredsikring på Svalbard.

Mer om saken i Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!