Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bekymret over fjellpartier

 

Bekymret over fjellpartier

I fjor høst oppdaget geologer ustabile fjellpartier ved Nybyen og anbefaler at risikoen vurderes ytterligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.07.2012 kl 08:00

Det var under en kartlegging utført av Unis og Norges geologiske undersøkelse (NGU) at geologene ved en tilfeldighet oppdaget to potensielle skredfarer i Longyearbyen: en fjellnabb i sida bak Nybyen, samt en fjellsprekk rett over inngangen til Gruve 2b.

Kan beregnes

NGU anser partiene som «potensielt ustabile», og i en bekymringsmelding til Longyearbyen lokalstyre (LL) anbefaler NGU at risikoen blir vurdert ytterligere.

Reginald Hermanns, NGUs lagleder for skred, sier det er umulig å forutsi om og når massene kollapser.

– Vi kan beregne sannsynligheten for kollaps, men da må det overvåkes over tid, sier Hermanns.

Strides om ansvar

Først for to uker siden, sju måneder etter at NGU sendte bekymringsmeldingen, ble ledelsen i LL og Bydrift klar over meldingen. Saken aktualiserer den langvarige uenigheten mellom Store Norske som grunneier og LL som planmyndighet. De to partene er uenige om ansvar og byrdefordeling ved flom- og skredsikring av eksisterende bebyggelse.

I en epost til administrasjonssjef Ivar Undheim og lokalstyre­leder Christin Kristoffersen, skriver Bydrift-leder Marianne Aasen:

«Jeg anser det som viktig at vi nå MÅ få landet ansvaret knyttet til rassikring, vi kan ikke sitte og ikke vite hvem som skal "henges" hvis det skjer noe», skriver Aasen.

Vurderer overvåkning

Til Svalbardposten sier Marianne Aasen at det ikke er grunn til å overdramatisere bekymringsmeldingen fra NGU:

– Alle vet at det er usikre fjellmasser rundt Longyearbyen, sånn er det. Det er sjanse for at det finnes tilsvarende andre steder, sier Aasen.

De tar likevel saken alvorlig, og etter sommeren møter Bydrift geologer ved Unis. Sammen skal de vurdere overvåkning av sprekken bak Gruve 2b.

Store Norske og Bydrift har også presset på Justisdepartementets polaravdeling for å få en avklaring på om Norges vassdrags- og energidirektorat også skal ha ansvar for flom- og skredsikring på Svalbard.

Mer om saken i Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!