Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bekymret for kulldriften

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen frykter nei til ny gruve i Lunckefjellet, og sender brev til partikollega og statsminister Jens Stoltenberg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.11.2011 kl 14:06

Den nyvalgte lokalstyre­lederen skriver brevet på vegne av et samlet lokalstyre, for å minne statsministeren på hvilke dramatiske konsekvenser et mulig nei vil få for Longyearbyen, og for norsk svalbardpolitikk.

Brevet er i tillegg adressert til politisk ledelse i Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti. Det vil si til senterpartileder Liv Signe Navarsete (Sp) og SV-leder Kristin Halvorsen.

Alvorlige konsekvenser

I brevet skriver Kristoffersen: «Både Svalbardmeldingen, Nordområdemeldingen og nå sist svalbardbudsjettet, viser alle til at det er et mål for regjeringen å videreføre kulldrift på Svalbard. Dette har vi forholdt oss til som lokalsamfunn og det forundrer oss at representanter for regjeringspartiet SV går ut og er imot åpning av Lunckefjell på det nåværende stadium av prosessen. Det skaper bekymring i vårt lokalsamfunn da det kan lede til alvorlige samfunnsmessige konsekvenser.»

Kristoffersen sier at folk hun snakker med er bekymret over alt det negative som blir sagt om kulldrifta på Svalbard, og at dette er medvirkende til brevet hun sendte sørover onsdag.

– Hvordan tror du brevet blir mottatt av Stoltenberg?

– Jeg håper at det blir mottatt med den intensjon det er sendt med, som en påminnelse om hvor alvorlig et nei til en ny gruve vil være for oss alle, svarer hun.

Treg saksbehandling

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen vil ikke bekrefte at hun har mottatt signaler om en negativ avgjørelse fra MD.

Etter det Svalbardposten kjenner til, vil svaret fra MD foreligge om et par uker. Det er mye som tyder på at det vil være negativt, og at MD vil overlate til regjeringen å avgjøre om Store Norske skal få åpne en ny kullgruve.

Svalbardposten har forsøkt å komme i kontakt med statssekretær Heidi Sørensen i MD, uten å lykkes. Det eneste kommunikasjonsrådgiver Gard Nybro-Nielsen i MD vil si er at saken fortsatt er til behandling.

Venter ikke på MD

Store Norske venter ikke på svaret fra Miljøverndepartementet, men arbeidet ut fra at det vil bli gruvedrift i Lunckefjellet.

– Vi har ikke mottatt andre signaler fra Miljøverndepartementet enn at det vil gå ytterligere noen uker før en beslutning tas. Det er for sent for oss, fordi vi skal ha utstyr inn til Svea med båt før fjorden fryser til. Styret har besluttet at vi skal kjøre Lunckefjell-prosjektet etter våre opprinnelige planer uavhengig av beslutningen fra MD, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.

Store Norske etterlyste svar fra MD forrige måned, uten at det har satt fart i departementet. Arnestad sier at det vil være nokså oppsiktsvekkende om MD velger å gi avslag, men at det i så fall må begrunnes.

– Jeg er egentlig ikke bekymret. Vi må selvsagt være forberedt på et avslag, men det vil ikke være verdens undergang. Skulle det komme et avslag vil det helt klart bli anket til regjeringen. Da må en samlet regjering ta beslutningen, og den forventer jeg er positiv, sier Arnestad.

Ingen tilbakemelding

– Oppfatter du den trege saksbehandlingen som en bevisst trenering fra MD sin side?

– Jeg har ingen synspunkter på det. Det eneste jeg registrerer er at departementet ikke har gitt oss noen tilbakemelding, og det er ganske utillatelig i et slikt stort prosjekt. Vi har på en lojal og god måte utformet en omfattende konsekvensanalyse, som er gjennomgått og anbefalt av Sysselmannen, svarer Bjørn Arnestad.

Mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!