Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bekrefter tendensen

Jonathan Thavarajah, Jonathan Codd, Paul Worsnop, Ida Sørbye og Ane Guro Moen ute i felten. FOTO: NIcholas Tyler

Bekrefter tendensen

Resultatene fra en parallell telling bekrefter funnene til NP.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.09.2014 kl 11:40

Nicholas Tyler, forsker fra UiT, Norges arktiske universitet, hadde ventet en nedgang i reintallet siden i fjor. Årsaken er det bestanden var toppet med mange gamle dyr, og han ventet høy dødelighet.

– Men det fikk vi ikke. I stedet fikk vi en enorm kalving med over 300 kalver, det nest høyeste antallet noensinne.

Mens Norsk Polarinstitutt har telt nærmere 1.500, har laget til Tyler notert ned om lag 1.300. Tendensen er imidlertid den samme med rekordmange reinsdyr i og rundt Adventdalen. Det samme gjelder dødeligheten, og Tyler viser til funn av 15 kadaver.

– Det er det høyeste antallet rein noensinne, det kryr av reinsdyr i Adventdalen, sier han og viser til at det har vært en vesentlig temperaturøkning om vintrene siden 1979 da tellingene startet. Han sier videre at når det regner og blir is nede i Adventdalen, blir beitene i de bratte skråningene samtidig frigjort.

– En sannsynlig forklaring er at mildværet har gjort at dyrene ikke fikk den dødeligheten de ellers ville ha opplevd.

Det fører ifølge Tyler til at bestanden er toppladet med gamle dyr og med kalver som er sårbare vinterstid. Med et så høyt antall skal det lite til for at det kommer en sterk nedgang neste vinter.

– Men dersom vi har en kaftig nedgang er det slik denne bestanden oppfører seg. Bestanden oppfører oppfører som pendelen i en gammel bestefarsklokke, og er det én ting en pendel ikke skal gjøre, så er det å stå i ro.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!