Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beklager uklare Nav-rettigheter

Vasyl og Natalya Vasylenko er to av over tre hundre utenlandske statsborgere på Svalbard som fryktet sterkt innskrenkede trygderettigheter. Nå forsøker Arbeids- og velferdsdirektoratet å berolige dem. FOTO: Christopher Engås

Beklager uklare Nav-rettigheter

Samme praksis for norske og utenlandske arbeidere, sier Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Det har hersket full forvirring i Longyearbyen den siste uka om hvilke trygderettigheter utenlandske arbeidstakere har. Flere arbeidsgivere og arbeidstakere har tatt kontakt med Svalbardposten etter det de opplever som sterke innskrenkninger av rettighetene.

I fredagens Svalbardposten fortalte høygravide Kanittha Sinpru at hun ikke får foreldrepenger selv om hun har jobbet på Svalbard i elleve år.

Det er en dom i Trygderetten fra i sommer som har utløst forvirringen blant de rundt 300 utenlandske arbeiderne i Longyearbyen.

Nå kan de trolig senke skuldrene. I en epost til NRK bekrefter kontorsjef Anita M. Sivertsen i Arbeids- og velferdsdirektoratet at utlendinger som er ansatt ved norske bedrifter på Svalbard har samme rettigheter som før.

– Vi forstår at det har vært uklarheter om hvilke trygderettigheter utenlandske arbeidere på Svalbard har. Det beklager vi, skriver Sivertsen til NRK.

Videre presiserer Arbeids- og velferdsdirektoratet at dommen i Trygderetten ikke vil føre til noen ny praksis for utenlandske arbeidere på Svalbard. Det er kun når en arbeidstakers ansettelsesforhold opphører, at medlemskapet i folketrygden opphører etter en måned.

Uttalelsene fra Arbeids- og velferdsdirektoratet går dermed helt i mot dommen fra Trygderetten.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!