Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beklager uklare Nav-rettigheter

Vasyl og Natalya Vasylenko er to av over tre hundre utenlandske statsborgere på Svalbard som fryktet sterkt innskrenkede trygderettigheter. Nå forsøker Arbeids- og velferdsdirektoratet å berolige dem. FOTO: Christopher Engås

Beklager uklare Nav-rettigheter

Samme praksis for norske og utenlandske arbeidere, sier Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Tekst:

Publisert:

Det har hersket full forvirring i Longyearbyen den siste uka om hvilke trygderettigheter utenlandske arbeidstakere har. Flere arbeidsgivere og arbeidstakere har tatt kontakt med Svalbardposten etter det de opplever som sterke innskrenkninger av rettighetene.

I fredagens Svalbardposten fortalte høygravide Kanittha Sinpru at hun ikke får foreldrepenger selv om hun har jobbet på Svalbard i elleve år.

Det er en dom i Trygderetten fra i sommer som har utløst forvirringen blant de rundt 300 utenlandske arbeiderne i Longyearbyen.

Nå kan de trolig senke skuldrene. I en epost til NRK bekrefter kontorsjef Anita M. Sivertsen i Arbeids- og velferdsdirektoratet at utlendinger som er ansatt ved norske bedrifter på Svalbard har samme rettigheter som før.

– Vi forstår at det har vært uklarheter om hvilke trygderettigheter utenlandske arbeidere på Svalbard har. Det beklager vi, skriver Sivertsen til NRK.

Videre presiserer Arbeids- og velferdsdirektoratet at dommen i Trygderetten ikke vil føre til noen ny praksis for utenlandske arbeidere på Svalbard. Det er kun når en arbeidstakers ansettelsesforhold opphører, at medlemskapet i folketrygden opphører etter en måned.

Uttalelsene fra Arbeids- og velferdsdirektoratet går dermed helt i mot dommen fra Trygderetten.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!