Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beklager uklare Nav-rettigheter

Vasyl og Natalya Vasylenko er to av over tre hundre utenlandske statsborgere på Svalbard som fryktet sterkt innskrenkede trygderettigheter. Nå forsøker Arbeids- og velferdsdirektoratet å berolige dem. FOTO: Christopher Engås

Beklager uklare Nav-rettigheter

Samme praksis for norske og utenlandske arbeidere, sier Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Tekst:

Publisert:

Det har hersket full forvirring i Longyearbyen den siste uka om hvilke trygderettigheter utenlandske arbeidstakere har. Flere arbeidsgivere og arbeidstakere har tatt kontakt med Svalbardposten etter det de opplever som sterke innskrenkninger av rettighetene.

I fredagens Svalbardposten fortalte høygravide Kanittha Sinpru at hun ikke får foreldrepenger selv om hun har jobbet på Svalbard i elleve år.

Det er en dom i Trygderetten fra i sommer som har utløst forvirringen blant de rundt 300 utenlandske arbeiderne i Longyearbyen.

Nå kan de trolig senke skuldrene. I en epost til NRK bekrefter kontorsjef Anita M. Sivertsen i Arbeids- og velferdsdirektoratet at utlendinger som er ansatt ved norske bedrifter på Svalbard har samme rettigheter som før.

– Vi forstår at det har vært uklarheter om hvilke trygderettigheter utenlandske arbeidere på Svalbard har. Det beklager vi, skriver Sivertsen til NRK.

Videre presiserer Arbeids- og velferdsdirektoratet at dommen i Trygderetten ikke vil føre til noen ny praksis for utenlandske arbeidere på Svalbard. Det er kun når en arbeidstakers ansettelsesforhold opphører, at medlemskapet i folketrygden opphører etter en måned.

Uttalelsene fra Arbeids- og velferdsdirektoratet går dermed helt i mot dommen fra Trygderetten.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!