Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beklager uklare Nav-rettigheter

Vasyl og Natalya Vasylenko er to av over tre hundre utenlandske statsborgere på Svalbard som fryktet sterkt innskrenkede trygderettigheter. Nå forsøker Arbeids- og velferdsdirektoratet å berolige dem. FOTO: Christopher Engås

Beklager uklare Nav-rettigheter

Samme praksis for norske og utenlandske arbeidere, sier Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Det har hersket full forvirring i Longyearbyen den siste uka om hvilke trygderettigheter utenlandske arbeidstakere har. Flere arbeidsgivere og arbeidstakere har tatt kontakt med Svalbardposten etter det de opplever som sterke innskrenkninger av rettighetene.

I fredagens Svalbardposten fortalte høygravide Kanittha Sinpru at hun ikke får foreldrepenger selv om hun har jobbet på Svalbard i elleve år.

Det er en dom i Trygderetten fra i sommer som har utløst forvirringen blant de rundt 300 utenlandske arbeiderne i Longyearbyen.

Nå kan de trolig senke skuldrene. I en epost til NRK bekrefter kontorsjef Anita M. Sivertsen i Arbeids- og velferdsdirektoratet at utlendinger som er ansatt ved norske bedrifter på Svalbard har samme rettigheter som før.

– Vi forstår at det har vært uklarheter om hvilke trygderettigheter utenlandske arbeidere på Svalbard har. Det beklager vi, skriver Sivertsen til NRK.

Videre presiserer Arbeids- og velferdsdirektoratet at dommen i Trygderetten ikke vil føre til noen ny praksis for utenlandske arbeidere på Svalbard. Det er kun når en arbeidstakers ansettelsesforhold opphører, at medlemskapet i folketrygden opphører etter en måned.

Uttalelsene fra Arbeids- og velferdsdirektoratet går dermed helt i mot dommen fra Trygderetten.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!