Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beklager uklare Nav-rettigheter

Vasyl og Natalya Vasylenko er to av over tre hundre utenlandske statsborgere på Svalbard som fryktet sterkt innskrenkede trygderettigheter. Nå forsøker Arbeids- og velferdsdirektoratet å berolige dem. FOTO: Christopher Engås

Beklager uklare Nav-rettigheter

Samme praksis for norske og utenlandske arbeidere, sier Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Tekst:

Publisert:

Det har hersket full forvirring i Longyearbyen den siste uka om hvilke trygderettigheter utenlandske arbeidstakere har. Flere arbeidsgivere og arbeidstakere har tatt kontakt med Svalbardposten etter det de opplever som sterke innskrenkninger av rettighetene.

I fredagens Svalbardposten fortalte høygravide Kanittha Sinpru at hun ikke får foreldrepenger selv om hun har jobbet på Svalbard i elleve år.

Det er en dom i Trygderetten fra i sommer som har utløst forvirringen blant de rundt 300 utenlandske arbeiderne i Longyearbyen.

Nå kan de trolig senke skuldrene. I en epost til NRK bekrefter kontorsjef Anita M. Sivertsen i Arbeids- og velferdsdirektoratet at utlendinger som er ansatt ved norske bedrifter på Svalbard har samme rettigheter som før.

– Vi forstår at det har vært uklarheter om hvilke trygderettigheter utenlandske arbeidere på Svalbard har. Det beklager vi, skriver Sivertsen til NRK.

Videre presiserer Arbeids- og velferdsdirektoratet at dommen i Trygderetten ikke vil føre til noen ny praksis for utenlandske arbeidere på Svalbard. Det er kun når en arbeidstakers ansettelsesforhold opphører, at medlemskapet i folketrygden opphører etter en måned.

Uttalelsene fra Arbeids- og velferdsdirektoratet går dermed helt i mot dommen fra Trygderetten.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!