Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Beklager, Svalbard

Kommunikasjonsdirektør Hilde Annie Pettersen beklager merkostnadene for befolkningen på Svalbard. FOTO: UNN

– Beklager, Svalbard

UNN mener feilen skyldes innrapportering i den enkeltes leges navn.

Tekst:

Publisert:

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), som er modersykehuset til Longyearbyen sykehus, legger seg flate etter at den høye egenandelen ble oppdaget.

– Vi beklager overfor befolkningen på Svalbard at det har vært ulikheter i betalingssatsene for allmennlegetjenesten ved sykehuset i Longyearbyen, sier kommunikasjonssjef Hilde Annie Pettersen.

UNN kaller dette en «kompleks sak», og svarer derfor skriftlig på spørsmålene fra Svalbardposten:

Hvordan kunne dette skje?
«Ettersom sykehuset i Longyearbyen også står for allmennlegetjenesten til befolkningen, benyttes et annet pasientadministrativt system enn det sykehusene på fastlandet bruker. I dette systemet har spesialisten (kirurgen) i Longyearbyen blitt tilkjent spesialisttakst når han har utført allmennlegetjenester, fordi systemet har registrert legen som spesialist og ikke allmennlege. Dette er gjort blant annet fordi Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) har godkjent oppgjørene fra Longyearbyen sykehus. Man har forholdt seg til at systemet er slik.»

Hvordan har kontrollrutinene vært?
«UNN har gode kontrollrutiner, men har ikke vært oppmerksom på at det kunne være avvik mellom praksisen som har oppstått i Longyearbyen og korrekt bruk av regelverket fordi oppgjørene har vært sendt inn i den enkelte leges navn. UNN beklager dette. Praksis er endret og takstene brukes nå i samsvar med reglene.

Har Longyearbyen sykehus fått urettmessig mye refusjon fordi de har rapportert spesialisthelsetjeneste i stedet for allmennlegetjeneste?
«Ja, og det er sterkt beklagelig at uklarheter om bruk av regelverket gir slike utslag. Denne saken har oppstått fordi det er spesielle forhold med kombinert allmennmedisin og spesialisthelsetjeneste ved Longyearbyen sykehus.»

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!