Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Behov for innsyn

Lister over hvem som reiser til og fra Svalbard er til enhver tid tilgjenglig for Sysselmannen. FOTO: Birger Amundsen

Behov for innsyn

Justisdepartementet mener det er fullt lovlig at Sysselmannen har tilgang til flypassasjerlistene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi mener det er hensiktsmessig at Sysselmannen fortsatt har mulighet til å benytte seg av flypassasjerlistene, sier førstekonsulent i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Per Martin Borg.
Alle flyselskaper har, i henhold til Forskrift om luftfart på Svalbard, plikt til å utlevere passasjerlistene for alle flygninger til og fra Svalbard til Sysselmannen. Listene blir fortløpende levert til utekontoret Sysselmannen har på flyplassen, og derfra tas de med til kontoret på Skjæringa.
– Vi tar hånd om listene her, og etter en viss tid makuleres de. I turistsesongen er det hensiktsmessig å oppbevare listene i et par måneder, sier sysselmann Per Sefland.

Brukes til kontroll
Flyselskapet SAS Norge tok tidligere i år opp praksisen med Datatilsynet, for å finne ut om den er lovlig. Justisdepartementet har nå gjort sin vurdering og konkluderer i et brev til Datatilsynet med at det fortsatt er et rettslig grunnlag for å få listene utlevert.
Begrunnelsen er at de brukes i forbindelse med kontroll av turister, noe som også står nedfelt i Forskrift om luftfart på Svalbard.
– Påsken 2004 er et typisk eksempel der vi hadde mange leteaksjoner og der det var nyttig å kontrollere hvem som var kommet til rette gjennom listene, sier Sefland.
Alle turister som ferdes i verneområdene på Svalbard har meldeplikt til Sysselmannen, og dato for planlagt utreise blir notert. Ved å sjekke passasjerlistene kan Sysselmannen kontrollere om turistene er kommet tilbake.
Sefland understreker likevel at det er veldig sjelden listene blir brukt, og at de ikke benyttes til andre formål.
– Det er mitt inntrykk at de nesten ikke blir brukt, men at de har en potensiell nytte, sier han.

Ny lov gjelder
Justisdepartementet skriver også i sitt brev til Datatilsynet at flypassasjerlistene etter deres oppfatning ikke anses å inneholde sensitive personopplysninger fordi de kun navngir den enkelte reisende.
Sist gang Justisdepartementet foretok en vurdering av det rettslige grunnlaget var i 1992. Da var det personregisterloven som regulerte spørsmål om personopplysninger, men denne loven gjaldt ikke på Svalbard. Det gjør derimot personopplysningsloven som kom i 2001. Der fremgår det imidlertid at personopplysninger kan behandles uten samtykke eller lovhjemmel dersom den er nødvendig for «å ivareta den registrertes vitale interesser, å utøve offentlig myndighet, eller at den behandlingsansvarlige eller tredjepersoner som opplysningene utleveres til kan vareta en berettiget interesse, og hensynet til den registrertes personvern ikke overstiger denne interessen».

Må tolkes
– Det er Datatilsynet som må gjøre en tolkning av loven. De har mulighet til å fatte enkeltvedtak om dispensasjon, men dersom de kommer fram til at det ikke er noe rettslig grunnlag for å kreve listene utlevert, må vi se hvilke tiltak vi skal gjøre, sier Per Martin Borg.
Seniorrådgiver Sverre Engelschiøn i Datatilsynet sier de har mottatt brevet fra Justisdepartementet, men at de foreløpig ikke har rukket å vurdere det.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!