Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Behov for innsyn

Lister over hvem som reiser til og fra Svalbard er til enhver tid tilgjenglig for Sysselmannen. FOTO: Birger Amundsen

Behov for innsyn

Justisdepartementet mener det er fullt lovlig at Sysselmannen har tilgang til flypassasjerlistene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi mener det er hensiktsmessig at Sysselmannen fortsatt har mulighet til å benytte seg av flypassasjerlistene, sier førstekonsulent i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Per Martin Borg.
Alle flyselskaper har, i henhold til Forskrift om luftfart på Svalbard, plikt til å utlevere passasjerlistene for alle flygninger til og fra Svalbard til Sysselmannen. Listene blir fortløpende levert til utekontoret Sysselmannen har på flyplassen, og derfra tas de med til kontoret på Skjæringa.
– Vi tar hånd om listene her, og etter en viss tid makuleres de. I turistsesongen er det hensiktsmessig å oppbevare listene i et par måneder, sier sysselmann Per Sefland.

Brukes til kontroll
Flyselskapet SAS Norge tok tidligere i år opp praksisen med Datatilsynet, for å finne ut om den er lovlig. Justisdepartementet har nå gjort sin vurdering og konkluderer i et brev til Datatilsynet med at det fortsatt er et rettslig grunnlag for å få listene utlevert.
Begrunnelsen er at de brukes i forbindelse med kontroll av turister, noe som også står nedfelt i Forskrift om luftfart på Svalbard.
– Påsken 2004 er et typisk eksempel der vi hadde mange leteaksjoner og der det var nyttig å kontrollere hvem som var kommet til rette gjennom listene, sier Sefland.
Alle turister som ferdes i verneområdene på Svalbard har meldeplikt til Sysselmannen, og dato for planlagt utreise blir notert. Ved å sjekke passasjerlistene kan Sysselmannen kontrollere om turistene er kommet tilbake.
Sefland understreker likevel at det er veldig sjelden listene blir brukt, og at de ikke benyttes til andre formål.
– Det er mitt inntrykk at de nesten ikke blir brukt, men at de har en potensiell nytte, sier han.

Ny lov gjelder
Justisdepartementet skriver også i sitt brev til Datatilsynet at flypassasjerlistene etter deres oppfatning ikke anses å inneholde sensitive personopplysninger fordi de kun navngir den enkelte reisende.
Sist gang Justisdepartementet foretok en vurdering av det rettslige grunnlaget var i 1992. Da var det personregisterloven som regulerte spørsmål om personopplysninger, men denne loven gjaldt ikke på Svalbard. Det gjør derimot personopplysningsloven som kom i 2001. Der fremgår det imidlertid at personopplysninger kan behandles uten samtykke eller lovhjemmel dersom den er nødvendig for «å ivareta den registrertes vitale interesser, å utøve offentlig myndighet, eller at den behandlingsansvarlige eller tredjepersoner som opplysningene utleveres til kan vareta en berettiget interesse, og hensynet til den registrertes personvern ikke overstiger denne interessen».

Må tolkes
– Det er Datatilsynet som må gjøre en tolkning av loven. De har mulighet til å fatte enkeltvedtak om dispensasjon, men dersom de kommer fram til at det ikke er noe rettslig grunnlag for å kreve listene utlevert, må vi se hvilke tiltak vi skal gjøre, sier Per Martin Borg.
Seniorrådgiver Sverre Engelschiøn i Datatilsynet sier de har mottatt brevet fra Justisdepartementet, men at de foreløpig ikke har rukket å vurdere det.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!