Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bedre plass i barnehagene

I midten av mars markerte byens barnehagebarn Barnehagenes dag. Neste år blir det trolig litt færre barn i toget. FOTO: Anders Fjellestad

Bedre plass i barnehagene

Det blir færre barnehagebarn i Longyearbyen til høsten. Det betyr at avdelingen i Formannshuset stenges midlertidig.

Tekst:

Publisert:

Det svinger kraftig i turnover­samfunnet Longyearbyen. Det får Oppvekstforetaket merke. I fjor høst var det proppfullt i byens tre barnehager. Så prekær var situasjonen at enkelte foreldre måtte ta permisjon uten lønn i påvente av en barnehageplass. Et halvår seinere er situasjonen snudd på hodet.


Stenger avdeling

I midten av april gikk fristen for å søke barnehageplass til høstopptaket ut. Til sammen fikk Oppvekstforetaket inn 26 søknader, et betydelig fall sammenlignet med de siste årene.

– Samtlige søknader er innvilget. 24 av dem starter i august, og to i september, sier Anne Ellingsen, daglig leder i Oppvekstforetaket.

I tillegg til færre søkere, overføres et stort kull til skolen.

– Det er snakk om 34-35 barn som begynner på skolen, sier Ellingsen.

Med færre barnehagebarn blir det noen endringer til høsten. I mars i fjor åpnet foretaket den midlertidige avdelingen «Rypa» i Formannshuset, rett ved Longyearbyen barnehage. Nå stenges avdelingen inntil videre.

– Per i dag ser det ut til at vi ikke har bruk for Formannshuset fra i høst. Den blir midlertidig stengt, men skal være i beredskap. Dersom det blir behov for flere plasser, kan vi raskt gjenåpne «Rypa», sier Ellingsen.


En pustepause

Situasjonen er kjærkommen for Oppvekstforetaket. Færre barnehagebarn og en avdeling mindre, betyr lavere kostnader. Med en ekstra avdeling i bakhånd, blir dessuten barnehagedriften langt mer fleksibel.

– Det blir mindre press, og vi kan ta et lite hvilesteg akkurat nå. Det er for så vidt positivt, men vi vet at det svinger raskt. Det positive er at vi har fått opprustet Formannshuset, og dermed kan gjenåpne det på forholsvis kort varsel, sier Ellingsen.

– Hva med bemanningen i barnehagene?

– Det kan bli aktuelt å redusere bemanningen i en periode. Det blir i så fall ikke snakk om oppsigelser. Vi har høy turnover som gjør at vi kan justere ned bemanningen naturlig, sier Ellingsen.

Se bildet større

Oppvekstforetaket og daglig leder Anne Ellingsen får en liten hvilepause til høsten. Færre barn gir mer kapasitet og fleksibilitet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Faktaboks

Byens barnehager

Longyearbyen lokalstyre har tre barnehager: Longyearbyen, Kull­ungen og Polarflokken. Til sammen er det 186 plasser, 210 om en også teller med «Rypa».

Ved nyttår var det 145 barn i de tre barnehagene. Barn under tre år teller for to plasser, siden de krever tettere oppfølging enn de større barna.

I 2012 kostet barnehagedriften 27 millioner kroner. Fratrukket bruker­betaling og støtte, var nettokostnaden 22,8 millioner kroner. Det er­ 4 millioner mer enn i 2011.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!