Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bedre plass i barnehagene

I midten av mars markerte byens barnehagebarn Barnehagenes dag. Neste år blir det trolig litt færre barn i toget. FOTO: Anders Fjellestad

Bedre plass i barnehagene

Det blir færre barnehagebarn i Longyearbyen til høsten. Det betyr at avdelingen i Formannshuset stenges midlertidig.

Tekst:

Publisert:

Det svinger kraftig i turnover­samfunnet Longyearbyen. Det får Oppvekstforetaket merke. I fjor høst var det proppfullt i byens tre barnehager. Så prekær var situasjonen at enkelte foreldre måtte ta permisjon uten lønn i påvente av en barnehageplass. Et halvår seinere er situasjonen snudd på hodet.


Stenger avdeling

I midten av april gikk fristen for å søke barnehageplass til høstopptaket ut. Til sammen fikk Oppvekstforetaket inn 26 søknader, et betydelig fall sammenlignet med de siste årene.

– Samtlige søknader er innvilget. 24 av dem starter i august, og to i september, sier Anne Ellingsen, daglig leder i Oppvekstforetaket.

I tillegg til færre søkere, overføres et stort kull til skolen.

– Det er snakk om 34-35 barn som begynner på skolen, sier Ellingsen.

Med færre barnehagebarn blir det noen endringer til høsten. I mars i fjor åpnet foretaket den midlertidige avdelingen «Rypa» i Formannshuset, rett ved Longyearbyen barnehage. Nå stenges avdelingen inntil videre.

– Per i dag ser det ut til at vi ikke har bruk for Formannshuset fra i høst. Den blir midlertidig stengt, men skal være i beredskap. Dersom det blir behov for flere plasser, kan vi raskt gjenåpne «Rypa», sier Ellingsen.


En pustepause

Situasjonen er kjærkommen for Oppvekstforetaket. Færre barnehagebarn og en avdeling mindre, betyr lavere kostnader. Med en ekstra avdeling i bakhånd, blir dessuten barnehagedriften langt mer fleksibel.

– Det blir mindre press, og vi kan ta et lite hvilesteg akkurat nå. Det er for så vidt positivt, men vi vet at det svinger raskt. Det positive er at vi har fått opprustet Formannshuset, og dermed kan gjenåpne det på forholsvis kort varsel, sier Ellingsen.

– Hva med bemanningen i barnehagene?

– Det kan bli aktuelt å redusere bemanningen i en periode. Det blir i så fall ikke snakk om oppsigelser. Vi har høy turnover som gjør at vi kan justere ned bemanningen naturlig, sier Ellingsen.

Se bildet større

Oppvekstforetaket og daglig leder Anne Ellingsen får en liten hvilepause til høsten. Færre barn gir mer kapasitet og fleksibilitet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Faktaboks

Byens barnehager

Longyearbyen lokalstyre har tre barnehager: Longyearbyen, Kull­ungen og Polarflokken. Til sammen er det 186 plasser, 210 om en også teller med «Rypa».

Ved nyttår var det 145 barn i de tre barnehagene. Barn under tre år teller for to plasser, siden de krever tettere oppfølging enn de større barna.

I 2012 kostet barnehagedriften 27 millioner kroner. Fratrukket bruker­betaling og støtte, var nettokostnaden 22,8 millioner kroner. Det er­ 4 millioner mer enn i 2011.

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!