Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Bedre omsorg å si nei

Christin Kristoffersen mener det ikke er mulig å få til eldreomsorg på Svalbard uten dramatiske og uønskede bivirkninger for samfunnet ellers. FOTO: Eirik Palm

– Bedre omsorg å si nei

Lokalstyrelederen tror at eldreomsorg, slik vi kjenner det fra fastlandet, vil føre til at fundamentet for svalbardsamfunnet forsvinner.

Fra tid til annen har temaet eldreomsorg på Svalbard dukket opp. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) har tenkt mye på saken, og mener at det ikke er noen god idé. I verste fall ville det true svalbardsamfunnet slik vi kjenner det i dag.

Mange motargumenter

– Sentrale myndigheter har vært klar på at hvis Longyearbyen skal ha mer helse- og omsorgstjenester, så må vi begynne å betale full skatt. Det tror jeg i verste fall ville ført til at fundamentet for samfunnet ville forsvunnet. Få vil bo og jobbe her med full skatt, når levekostnadene ellers er så høye som de er, sier hun.

Det strenge klimaet ville være ei hindring for å ha god eldreomsorg, og det samme vil det faktum at man ikke ville klare å bygge opp et familienettverk rundt de gamle.

– Vi ville ikke være i stand til å skape et familienettverk for eldre mennesker, med unntak av i helt spesielle tilfeller. Dette har ikke noe med at vi ikke verdsetter folk som har bodd her hele livet, men med at samfunnet ikke er skapt for å ha den typen tjenester. Jeg har kommet fram til at det er bedre omsorg å si nei til eldreomsorg i Longyearbyen, sier Kristoffersen.

Pass på!

Christin Kristoffersen setter stor pris på folk som Karl Fredheim, som har stor betydning for samfunnet gjennom flere tiår. Men hun advarer folk mot å gjøre Svalbard til sin eneste base.

– Jeg snakker ofte individuelt med folk om det å ikke slippe forbindelsene sine på fastlandet. Enkelte som har bodd i Longyearbyen i en mannsalder, klarer det på en fin måte. På samme måte som vi forteller utenlandske statsborgere at deres barn ikke blir norske av at de bor og jobber for et norsk selskap på Svalbard, må vi være klar over at vi kun er her midlertidig. Slik jeg ser det, er dette en ordning som må beholdes, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!