Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Bedre omsorg å si nei

Christin Kristoffersen mener det ikke er mulig å få til eldreomsorg på Svalbard uten dramatiske og uønskede bivirkninger for samfunnet ellers. FOTO: Eirik Palm

– Bedre omsorg å si nei

Lokalstyrelederen tror at eldreomsorg, slik vi kjenner det fra fastlandet, vil føre til at fundamentet for svalbardsamfunnet forsvinner.

Tekst:

Publisert:

Fra tid til annen har temaet eldreomsorg på Svalbard dukket opp. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) har tenkt mye på saken, og mener at det ikke er noen god idé. I verste fall ville det true svalbardsamfunnet slik vi kjenner det i dag.

Mange motargumenter

– Sentrale myndigheter har vært klar på at hvis Longyearbyen skal ha mer helse- og omsorgstjenester, så må vi begynne å betale full skatt. Det tror jeg i verste fall ville ført til at fundamentet for samfunnet ville forsvunnet. Få vil bo og jobbe her med full skatt, når levekostnadene ellers er så høye som de er, sier hun.

Det strenge klimaet ville være ei hindring for å ha god eldreomsorg, og det samme vil det faktum at man ikke ville klare å bygge opp et familienettverk rundt de gamle.

– Vi ville ikke være i stand til å skape et familienettverk for eldre mennesker, med unntak av i helt spesielle tilfeller. Dette har ikke noe med at vi ikke verdsetter folk som har bodd her hele livet, men med at samfunnet ikke er skapt for å ha den typen tjenester. Jeg har kommet fram til at det er bedre omsorg å si nei til eldreomsorg i Longyearbyen, sier Kristoffersen.

Pass på!

Christin Kristoffersen setter stor pris på folk som Karl Fredheim, som har stor betydning for samfunnet gjennom flere tiår. Men hun advarer folk mot å gjøre Svalbard til sin eneste base.

– Jeg snakker ofte individuelt med folk om det å ikke slippe forbindelsene sine på fastlandet. Enkelte som har bodd i Longyearbyen i en mannsalder, klarer det på en fin måte. På samme måte som vi forteller utenlandske statsborgere at deres barn ikke blir norske av at de bor og jobber for et norsk selskap på Svalbard, må vi være klar over at vi kun er her midlertidig. Slik jeg ser det, er dette en ordning som må beholdes, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!