Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Bedre omsorg å si nei

Christin Kristoffersen mener det ikke er mulig å få til eldreomsorg på Svalbard uten dramatiske og uønskede bivirkninger for samfunnet ellers. FOTO: Eirik Palm

– Bedre omsorg å si nei

Lokalstyrelederen tror at eldreomsorg, slik vi kjenner det fra fastlandet, vil føre til at fundamentet for svalbardsamfunnet forsvinner.

Tekst:

Publisert:

Fra tid til annen har temaet eldreomsorg på Svalbard dukket opp. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) har tenkt mye på saken, og mener at det ikke er noen god idé. I verste fall ville det true svalbardsamfunnet slik vi kjenner det i dag.

Mange motargumenter

– Sentrale myndigheter har vært klar på at hvis Longyearbyen skal ha mer helse- og omsorgstjenester, så må vi begynne å betale full skatt. Det tror jeg i verste fall ville ført til at fundamentet for samfunnet ville forsvunnet. Få vil bo og jobbe her med full skatt, når levekostnadene ellers er så høye som de er, sier hun.

Det strenge klimaet ville være ei hindring for å ha god eldreomsorg, og det samme vil det faktum at man ikke ville klare å bygge opp et familienettverk rundt de gamle.

– Vi ville ikke være i stand til å skape et familienettverk for eldre mennesker, med unntak av i helt spesielle tilfeller. Dette har ikke noe med at vi ikke verdsetter folk som har bodd her hele livet, men med at samfunnet ikke er skapt for å ha den typen tjenester. Jeg har kommet fram til at det er bedre omsorg å si nei til eldreomsorg i Longyearbyen, sier Kristoffersen.

Pass på!

Christin Kristoffersen setter stor pris på folk som Karl Fredheim, som har stor betydning for samfunnet gjennom flere tiår. Men hun advarer folk mot å gjøre Svalbard til sin eneste base.

– Jeg snakker ofte individuelt med folk om det å ikke slippe forbindelsene sine på fastlandet. Enkelte som har bodd i Longyearbyen i en mannsalder, klarer det på en fin måte. På samme måte som vi forteller utenlandske statsborgere at deres barn ikke blir norske av at de bor og jobber for et norsk selskap på Svalbard, må vi være klar over at vi kun er her midlertidig. Slik jeg ser det, er dette en ordning som må beholdes, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!