Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Bedre enn noensinne

Kåre Hovland vet hva han snakker om når han sier at snøforholdene under årets Svalbard skimaraton er bedre enn de har vært noen gang. FOTO: Christopher Engås

– Bedre enn noensinne

– Snøforholdene i traseen i år gjør at forholdene er bedre enn noen sinne, sier Kåre Hovland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.05.2014 kl 09:20

Dette er 22. gang Svalbard Turn arrangerer Svalbard skimaraton. Nestor i idrettslaget, Kåre Hovland, kan ikke huske at forholdene har vært bedre noen gang.

Godt grunnlag

Flere ganger den siste uka har Hovland kjørt traseen med tråkke­maskina til Svalbard Turn. Før løpet får han også assistanse fra LNS Spitsbergens maskinpark, som skal gjøre traseen ekstra godt pakket, bred, og egnet for de opptil 800 løperne som kommer. Siste finpuss med løypemaskinene gjøres fredag, dagen før startskuddet går.

– I år har vi gode snøforhold. Tidligere har vi vært plaget med å få det skikkelig til i start- og målområdet, men det unngår vi helt i år, sier Hovland.

Svalbard Turn har hatt løpet i tankene hele vinteren, og traseen har blitt kjørt innimellom for å lage grunnlaget best mulig for maratonløpet.

Fram og tilbake

Løypa går innover Todalen, til Fritham, og videre til Reindalen hvor man snur. Opp gjennom årene har det vært kjørt flere varianter, blant annet med ei sløyfe i Bødalen. Men det er tre grunner til at man nå har valgt å kjøre ett «fram- og tilbake-opplegg».

– Dette er dosertraseen til Svea, som betyr at den blir hardkjørt gjennom vinteren, og gjør det enklere å forberede maratonløpet. For det andre er en slik løypetrase en fordel rent sikkerhetsmessig. Ti isbjørnvakter passer på begge veier. Sist, men ikke minst, er traseen stikkmerket hele veien, som også gjør det enklere både for løpere og løypemannskap, sier Kåre Hovland.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!