Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Båttur for klimaet

Forskningsdirektør i Norsk Polarinstitutt, Kim Holmén (t.v.) peker ut Tunabreen innerst i Tempelfjorden for grunnlegger av United Nations Foundation, Ted Turner. Bak står senator Timothy E. Wirth, som også er president i stiftelsen. FOTO: UN Foundation/ Stuart Ramson

Båttur for klimaet

CNN-grunnlegger Ted Turner var i går på båttur i Isfjorden sammen med blant andre Gro Harlem Brundtland for å diskutere klimaspørsmål.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.06.2011 kl 12:45

Turen til Svalbard er en del av Norges-besøket til styret i United Nations Foundation (UNF), en stiftelse som ble opprettet av Turner i 1998. Styret består av 13 personer, blant dem tidligere statsminister i Norge, Gro Harlem Brundtland og tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan. 

Breer som smelter

Styremedlemmene som besøker Svalbard er Turner, Brundtland, senator og president i UNF, Timothy E. Wirth, visepresident for energi og klima i UNF, Reid Detchon og visepresident for kommunikasjon og presse i UNF, Aaron Sherinan. De kom torsdag ettermiddag, og første stopp under Svalbard-besøket var en båttur til Tempelfjorden. Om bord var også Norsk Polarinstitutt, representert av direktør Jan-Gunnar Winther og forskningsdirektør Kim Holmén. Tema på turen var klimaspørsmål.

– Forskerne viste oss flere breer og fortalte at de blir redusert hvert år på grunn av globale klimaendringer. Temperaturene forandres raskere her enn andre steder, og klimaendringene vil ha en større effekt i områdene nær polene enn i tropiske strøk, sa Ted Turner på en telefonkonferanse som ble holdt sent torsdag kveld.

Opptatt av klima

Gro Harlem Brundtland sier hun er glad for at UNF har tatt turen til Svalbard for å se klimaendringene med egne øyne. 

– UNF har i årevis vært involvert i klima- og energispørsmål. Vi er glad for å være her og se selv hvordan klima endrer seg. Det blir illustrert av hva forskerne har vist oss i dag, og av målinger som er gjort over flere tiår som viser at det blir varmere, breene smelter og temperaturene i havet øker. Det har vært en dramatisk endring i løpet av kort tid, sier Brundtland. 

Styret skal i dag besøke frøhvelvet. 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!